İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çokdilli Müzik Kolektifi Türkiye ve Ermenistan Turnesinde

Paris’te buluşan Ermenistanlı, Türkiyeli, Fransalı ve Amerikalı müzisyenlerin pek çok dilde eserleri seslendirdiği Collectif Medz Bazar’ın Türkiye’den Ermenistan’a ulaşacak yaz turnesi yarın başlıyor. Paris’te bir araya gelen Ermenistanlı, Türkiyeli, Fransalı ve Amerikalı sekiz müzisyenin oluşturduğu Collectif Medz Bazar Türkiye ve Ermenistan’ı kapsayan yaz  turnesine çıkıyor.Yarın başlayacak turnede Collectif Medz Bazar 30 Temmuz’a dek İstanbul’da olacak. Elazığ, Dersim, Diyarbakır ve Mardin’in ardından ardından Ermenistan’a ulaşacak. Yerevan’ın yanı sıra Ermenistan’ın başka şehir ve köylerine ulaşacak turne 18 Ağustos’ta sonlanacak.

http://www.bianet.org/bianet/yasam/157395-cokdilli-muzik-kolektifi-turkiye-ve-ermenistan-turnesinde?bia_source=rss

Collectif Medz Bazar

Collectif Medz Bazar, karışık büyük bir pazar anlamında. Üretim süreçlerinin kolektif olması, zaman zaman başka müzisyenlerle çalışmaları nedeniyle kolektif demeyi tercih ediyorlar.
Turne duyurusunda Kolektifin Paris’te bir araya gelen müzisyenlerin repertuarlarını ve müzikal özlemlerini bir araya getirme arzusuyla doğduğunu belirtiyorlar:
“Özellikle Balkan, Anadolu, Ortadoğu ve Kafkas müziklerini bir araya getiren bu repertuar aynı zamanda Latin Amerika’dan Paris’e oradan Erevan’a uzanan pek çok esin kaynağının olduğu orijinal üretimleri de kapsıyor. Şuan repertuarımızda başta Türkçe, Ermenice, Kürtçe, Arapça, Azerice, Farsça, Fransızca olmak üzere pek çok dilde eser bulunmakta.”

Turne
Collectif Medz Bazar’ın “müziğin ve yenilmez bir umudun bir araya gelmesiyle oluştuğunu” söylüyorlar: 
“Müziğimizin temelini oluşturan bölgelerle ve bu bölgelerin insanlarıyla, onların geçmişleri ve şimdiki yaşamlarıyla olan bağlarımızı kuvvetlendirmek istiyoruz. Onların gerçekliklerini kendi hayatımıza eklemek ve ortak çalışmamızın sonucu olanları da onlarla paylaşmak istiyoruz.
“Collectif Medz Bazar ile benzerlik taşıyan, kültürel bir diyalog arzusu ile Anadolu ve Ortadoğu müziklerini icra eden proje ve gruplar mevcut. Bizce Medz Bazar’ı bunlardan farklı kılan özellik ise kolektifin bir batı ülkesinde, Paris’te, bir diasporada kurulmuş olması.
“Bu durum bizim için hem köklerimizin olduğu topraklardaki müzikleri yeniden birlikte keşfetmek hem de batı müziğinden de faydalanmak anlamına geliyor.
“Bu ikili kimlik, yani köklerimiz ve diaspora, miras aldığımız geleneksel müziği yorumlayışımızı farklı kılan ve bizlere sıradan olmayan bir üretim alanı sağlayan bir durum.
“Turnenin, farklı bölgelerdeki halklar ve diaspora arasında gerek insani gerekse sanatsal köprüler kurmak ve kurulu olanları sağlamlaştırmak imkanı tanıyacağına inanıyoruz.”
* Konserler ücretsiz. Programı görmek için tıklayın. https://www.facebook.com/events/733206140069042/?fref=ts
* Kolektif’in facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
https://www.facebook.com/CollectifMedzBazar
** Kolektifin üç üyesi Türkiye ve Ermenistan’dan sekiz sivil toplum kuruluşu  tarafından  Avrupa Birliği desteği  ile yürütülen Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı kapsamında verilen bir yolculuk desteğine hak kazandı. Bu üç üyenin  Türkiye’den Ermenistan’a yapacakları yolculuk bu proje tarafından karşılanacak. Bunun yanı sıra Gülbenkian Vakfı’nın kültürler arası diyaloğu desteklemek için yaptığı bir projeden de destek aldılar. (BK)
http://www.bianet.org/bianet/yasam/157395-cokdilli-muzik-kolektifi-turkiye-ve-ermenistan-turnesinde?bia_source=rss

Yorumlar kapatıldı.