İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sen yoksa İsrail uşağı mısın?

Ayşe Günaysu
Irkçılıkla uğraşanların kaderidir. En yakınındaki muhalif çevrelerin gözünde bile haddinden fazla marjinal olmak, biraz “lüks” görünen şeylerle uğraşıyor olma durumunda kalmak. 1990’lı yılların ilk yarısında var gücümüzle “azınlık” mallarına el konulması, resmi tarihin yalanları, Hıristiyan düşmanlığı, antisemitizm konularıyla uğraşırken bize “takıntılı”, hatta hafif çatlak muamelesi yapılırdı. Aradan bir 10 yıl geçip de, Avrupa Birliği ve dolayısıyla “Azınlık Hakları” gündeme gelince, hele bir de AB projeleri devreye girince, bu kelaynak kuşluğundan bir dereceye kadar kurtulduk. Ama bu alanda, bir tek konuda dışlanmaktan, giderek düşmanlaştırılmaktan kurtulamadık: Antisemitizm.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi yönetici ve üyeleri olarak, 2004 yılında Holokost ve Hitler’in övülmesini protesto etmek için basın açıklaması yapmak üzere Yeni Akit’in önceki versiyonu Anadolu’da Vakit gazetesinin önüne gittiğimizde “Kahrolsun İsrail uşakları” sloganları ile karşılanmış, gazete çalışanlarının ve topladıkları “arkadaş”larının saldırısına uğramıştık. Burası o kadar önemli değil, esas önemli olan, antisemitizme karşı her sesimizi yükselttiğimizde aynı “İsrail uşağı” suçlamasının defalarca sol/sosyalist kesimden de gelmesi oldu.
Şimdi gelelim bugüne, Faruk Köse’nin “Her gittikleri yerde fitne-fesat çıkaran Yahudiler” diye başlayan, Hahambaşılığı hedef gösteren, Yahudilere saldırıyı kışkırtan yazısını okuyunca tam “artık bundan fazlası olamaz” demiştik ki, gerçeği bir kez daha gördük.Türkiye’de antisemitizmin sınırı yoktur. Bakın neden: Kökleri Ortaçağ’a uzanan ünlü antisemit yalanlar vardır, mesela, Yahudilerin Hıristiyan çocukları öldürüp kanlarını içtiklerine dair. Bugün de İslami kesimin ırkçılarının ağzından tüyler ürpertici yalanlar yayılmakta. Bırakın sosyal medyadaki vahşeti, gazetelerde Yahudilerin şirketlerinden İsrail’e vergi gittiği, İsrail’in parasının çoğunun Türkiye’den geldiği, durun ama en korkuncu, Türkiyeli Yahudilerin çocuklarını Filistinlilere karşı savaşmak üzere İsrail’e gönderdikleri yalanı dolaştırılıyor. Ve İHH Başkanı Bülent Yıldırım, “Buradan oraya asker gönderen aileler çıkıp biz çocuklarımızı göndermiyoruz ve Siyonizm’in bu katliamını da benimsemiyoruz demek zorundadır. Aksi takdirde dünyanın hiçbir yerinde hiç kimse rahat edemez. Çünkü gençleri tutamıyoruz artık. Şu anda bile insanları durdurmak için neler yapıyoruz” diyebiliyor. Bu özgüven, solcusuyla, sağcısıyla toplumun hiçbir kesiminden güçlü bir tepki görmeyeceklerini, bizim gibi tepki gösterenlere de “İsrail uşağı” denileceğini bilmekten geliyor.
Antisemitizmin değirmenine su taşıyan başka bir vaka daha var: En demokrat bilinen gazetelerin bile, Gazze konusunda haberin içeriğiyle çelişen manşetler atacak kadar objektif habercilikten uzaklaşabilmesi. Mesela haberin içeriği şöyle: İsrail’den gelen ateşkes teklifi Mısır aracılığıyla iletilmiş. Filistin devlet başkanı Mahmut Abbas, ateşkes teklifinin kabul edilmesi gerektiğini söylemiş. Hamas reddetmiş. Haber bu. Gazetelerin üç aşağı beş yukarı başlığı şöyle: “İsrail ateşkes diyor, bombalamaya devam ediyor”. Türkiye’den bakalım: Başbakan Erdoğan, ateşkes önerisinin Hamas’ı dışladığını, bu yüzden kabul edilmemesi gerektiğini söylüyor. Bizim sol muhalefetimiz bu konuda Başbakan Erdoğan’la can ciğer kuzu sarması. Filistin ve Filistinlilerle dayanışıldığı iddiasıyla gerçekte cinsiyetçi, siyaseten gerinin de gerisi Hamas’a destek veriliyor. İyi ama Filistin Devlet Başkanlığı makamı neci oluyor?
Solcuyum, sosyalistim, ilericiyim,  demokratım diyen herkes için sınav zamanıdır. İslami kesimin ırkçı tayfasının Gazze’den çok daha yakınımızda, hemen yanı başımızda, komşumuz, iş arkadaşımız, çocuğumuzun sınıf arkadaşı Türkiyeli Yahudilere yönelik bu akıl almaz cüretle yürütülen ırkçı saldırganlığa karşı çıkıyor muyuz, çıkmıyor muyuz? İsrail’i eleştirirken, mesela Yeni Akit yazarlarının, mesela İHH başkanının altına asla imzasını atamayacağı bir dil kullanıyor ve bir metin yazabiliyor muyuz, yazamıyor muyuz? Buyurun sınava.

http://www.ozgur-gundem.com/index.php?module=nuce&action=haber_detay&haberID=114140&haberBaslik=Sen%20yoksa%20%C4%B0srail%20u%C5%9Fa%C4%9F%C4%B1%20m%C4%B1s%C4%B1n?&categoryName=&authorName=%20&categoryID=&authorID=

Yorumlar kapatıldı.