İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gazze Tepkisi Nefret Söylemini Pekiştiriyor mu?

Sokaklara yansıyan tepkilerde şiddet eğilimi gözlemlenmeye başlanırken, özellikle sosyal medyada Yahudi karşıtlığı da tartışma doğurdu. Twitter’da siyasetçiler ile sanatçılardan bazıları, İsrail’e karşı duruş sergilenmesi gerektiğini ancak Yahudi karşıtlığı yapılmaması yönünde mesajlar paylaştı. Buna rağmen sosyal medyada Yahudi soykırımı mimarı Adolf Hitler’e övgüler içeren paylaşımlar sayısal olarak ciddi artış gösterdi… Erdoğan, “Ben vatandaşlarıma sesleniyorum; vatandaşımız olan, Türkiye’deki Musevilere yönelik herhangi bir tavrı ben doğru bulmuyorum. Niye? Onlar bu ülkenin vatandaşıdır, bu ülkenin vatandaşı olmaları hasebiyle onlar şu anda bizim güvencemiz altındadır. Bizim hedefimiz İsrail’in zalim yönetimidir, terör estiren yönetimidir, biz onu hedef alarak konuşmalıyız, onu hedef alarak uluslararası çalışmalarımızı yönetmeliyiz ve İsrail halkını kendi yönetimine karşı tavır almaya davet etmeliyiz” diye konuştu.

***
Gazze’deki operasyon nedeniyle Türkiye’deki İsrail karşıtı protestolar artarken, Yahudi karşıtlığındaki yükseliş ve son olarak ‘kadın’ figürü ile sevgiyi anlatan Akdeniz Heykeli’nin tahrip edilmesi endişe yarattı
İstanbul’daki İsrail konsolosluğu önünde üzerinde “Siyonist Domuz” yazılı Benyamin Netanyahu kuklası yakan göstericiler
Türkiye’de hükümet de muhalefet de İsrail’in karşısında ortak tepki gösterirken, iki ülke arasındaki ilişkilerde yakın gelecekte iyileşme ihtimali neredeyse tamamen ortadan kalktı. Sokaklara yansıyan tepkilerde şiddet eğilimi gözlemlenmeye başlanırken, özellikle sosyal medyada Yahudi karşıtlığı da tartışma doğurdu.
Twitter’da siyasetçiler ile sanatçılardan bazıları, İsrail’e karşı duruş sergilenmesi gerektiğini ancak Yahudi karşıtlığı yapılmaması yönünde mesajlar paylaştı. Buna rağmen sosyal medyada Yahudi soykırımı mimarı Adolf Hitler’e övgüler içeren paylaşımlar sayısal olarak ciddi artış gösterdi.
Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetini destekleyen medya organlarından Yeni Vakit’teki Hitler övgüsünün ardından, AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar da, adeta Yahudilere yönelik şiddet çağrısı niteliğindeki tweet mesajlarıyla dikkat çekti. Tayyar, Twitter’daki hesabından şu mesajları paylaştı:
“-Dünyanın bu koruması karşısında anlaşılıyor ki bir İsrailli, dünyanın her köşesinde bir Gazzeli gibi can korkusu yaşamazsa sorun çözülmez!
-Gazze’deki soykırımı bıraktık Hitler göndermelerinin sosyolojik analizini yapar olduk! Bırakın bu entel kaygıları insanlık ölüyor
-Hitler’e sempatiyi besleyen İsrail soykırımıdır. Katliam sürüyorsa İsrail çok da rahatsız değil demektir. Kraldan fazla kralcı olmayın
-Memleketimizde ne de çok İsrailoğulları var…”
Tayyar gibi isimlerce Türkiye’deki varlıkları adeta tehdit edilen Yahudi azınlık ile barış yanlısı, insan hakları savunucusu kesimler ise, Gazze gerekçesiyle nefret söylemi biçimindeki verilen mesajlardan rahatsızlık duyuyor.
Musevi Cemaati’nden çağrı geldi
Türkiye’deki Museviler ise, ‘Türkiye Hahambaşılığı-Türk Musevi Cemaati’nden duyuru’ başlıklı yazılı bir açıklamayla, hem İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaya hem de nefret söylemine tepki gösterdi. Açıklama şöyle:
“Bölgemizde cereyan eden olaylarda, hayatını kaybeden ve yaralanan tüm sivillerin acısını kalben hissetmekte ve derin üzüntü duymaktayız. Barışın ve huzurun bir an önce tesis edilebilmesi için ilgili tarafların ve katkıda bulunabilecek herkesin tüm gayreti bir an evvel göstermesi gerektiği inancında ve beklentisindeyiz. Ayrıca her zaman olduğu gibi bu dönemde de kimlerden gelirse gelsin her türlü ırkçı, ayrımcı söylem ve demeçleri esefle kınıyoruz.”
Hedef İsrail idi ama Akdeniz’e zarar verildi
Türkiye’deki İsrail karşıtı protestolarda Ankara’daki elçilik ile İstanbul’daki konsolosluk yapılarını hedef alan şiddet olaylarının baş göstermesi ise endişeye neden oluyor.
İsrail, Türkiye’deki diplomat ailelerini de geri çağırdığını duyururken, İsrail’in Levent’te bir iş merkezinde bulunan İstanbul Başkonsolosluğu’nun önündeki eylemde hedef şaştı. İsrail karşıtı protestoculardan bazıları, iş merkezi önündeki İlhan Koman’a ait Akdeniz heykelini yıkmaya çalıştı, başaramayınca tahrip etti. Sevgiyi ve kucaklaşmayı anlatmasıyla ünlü Akdeniz’e zarar verilmesi sosyal medyada da tepki yarattı.
Erdoğan hem Hitler benzetmesine hem de Museviler’e sahip çıktı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Hitler ile kıyaslamalı yapılan İsrail eleştirilerine sahip çıkmasıyla dikkat çekti. Erdoğan, “Amerikalılar’ın bazıları, ‘Sayın Başbakan niye Hitler ile böyle bir benzetme yapıyor’ diyor. Size ne, size ne… Sen Amerikasın, Hitler’den sana ne, ne alakan var? Bu insanlar öldürülecek, sen koskoca Amerika adaleti arayacağın yerde, kalkacaksın hala ‘İsrail’in savunma hakkı’ var. Ne savunması, orantısız güç kullanıyor” dedi.
Erdoğan’ın konuşmasında sonrasında Türkiye’deki Musevileri hatırlatması ise göze çarptı. Erdoğan, “Ben vatandaşlarıma sesleniyorum; vatandaşımız olan, Türkiye’deki Musevilere yönelik herhangi bir tavrı ben doğru bulmuyorum. Niye? Onlar bu ülkenin vatandaşıdır, bu ülkenin vatandaşı olmaları hasebiyle onlar şu anda bizim güvencemiz altındadır. Bizim hedefimiz İsrail’in zalim yönetimidir, terör estiren yönetimidir, biz onu hedef alarak konuşmalıyız, onu hedef alarak uluslararası çalışmalarımızı yönetmeliyiz ve İsrail halkını kendi yönetimine karşı tavır almaya davet etmeliyiz” diye konuştu.
Bu arada bugünlerde “orantısız güç” ifadesine sıklıkla başvuran Erdoğan’ın, Gezi protestolarına yönelik sert tepkisini koruduğu da dikkatlerden kaçmıyor. Erdoğan, Halkların Demokrasi Partisi’Nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı hedef alırken, “HDP’nin adayı CHP ile ittifak arayışlarına girmenin, ırkçı Gezi olaylarına sahip çıkmanın bedelini göreceksiniz, sandıkta ödeyecek” sözleriyle Gezi protestolarına katılanları ırkçılıkla suçlaması ise şaşırttı.
http://www.amerikaninsesi.com/content/gazze-tepkisi-nefret-soylemini-pekistiriyor-mu/1961227.html

Yorumlar kapatıldı.