İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atatürk ve Ermeniler

Ahmet Gürel / ahmet@kocaelipusulagazetesi.com
 “Sözde Ermeni Soykırımının 100. Yılı”na yaklaşırken, her yerde, her platformda “Türkler, Ermeni Soy Kırımı Yapmamıştır” demek her aydının görevi olmalıdır. 525 yabancı belge ile “Türk–Ermeni İlişkileri” kitabını yazdım, Bu kitabım, 2005 yılından beri okunmaktadır. Bu kitabın, “Atatürk ve Ermeniler” bölümünden sizlere biraz alıntı yaptım. Atatürk, dört dönem Afyon Milletvekili olan Ermeni asıllı Berç Keresteciyan, ‘Türker’ soyadını vermiştir. Agop Dilaçar, Atatürk’ün Türkçe ile ilgili çalışmalarına verdiği katkılardan dolayı ‘Dilaçar’ soyadını almıştır. TBMM Müzesi’nde sergilenen, altın plaket üzerine kazınmış Türkçe Latin alfabesi kuyumcu Ermeni Mazlumyan’ın eseridir. Atatürk’ün imzası ise, Vahram Çerçiyan’ın eseridir. Atatürk’ün dans öğretmeni Prof. Dr. Ardeş Panoysan’ı ve diş doktoru yine Ermeni Arşak Sürenyan’ı anmadan geçmeyelim. (Bunlar soykırım olmadığının belgesi mi yani? HYETERT)

Atatürk’ün ‘Yurtta Barış, Dünya’da Barış’ ilkesine bağlı kalan Ermeni vatandaşlarımızı andıktan sonra, Modern Türk tiyatrosunun kurucusu olan Muhsin Ertuğrul, tiyatro sanatçısı Agop Ayvaz, Toto Karaca Ermeni asıllı Türk opera ve tiyatro sanatçılarıdır. Türk tiyatrosunun ve sinemasının ünlü oyuncusu Selim Naşit Özcan, Adile Naşit, tiyatro oyuncusu Amelya Hanım ile komedyen Naşit Özcan’ın çocuklarıdır. Garo Mafyan, Cem Karaca ve annesi Toto Karaca, Turgut Özatay, Nubar Terziyan, Vahi Öz, Sami Hazinses, Kenan Pars, Ani İpekaya Ermeni asıllı Türk tiyatro ve sinema sanatçılarıdır.
Kevork, Viçen ve Hovsep Abdullahyan, Fotoğrafçı Abdullah Biraderlerveya ‘Abdullah Frères’ Türkiye‘de fotoğrafçılık sanatının kurucularıdırlar. Ara Güler, ünlü Ermeni asıllı fotoğrafçımızdır. Pars Tuğlacı, Ermeni asıllı Türk vatandaşı yazar, dil ve tarih araştırmacısıdır. Birçok Türkçe sözlük yazmıştır.
Bu güne kadar yaptıklarıyla övünç duyduğumuz Ermeni vatandaşlarımızdan bazılarını bu makalede anmış oldum. Türk-Ermeni dostluğuna katkısı olan, adını anamadığımız tüm dostları da saygıyla anıyorum.
1973 yılında Türk Basın Birliği Üyesi ve 2005 yılında Türk Tarih Kurumu Üyesi olan Levon Panos Dabağyan’ın, Ermeni konulu kitap ve araştırmaları vardır. Avrupa Birliği, Türk düşmanı Ermeni yetiştiriyor diyen Dabağyan, TBMM’de günümüz Ermeni sorunları konusunda bir oturuma katılmıştır. Dabağyan, TRT’de Prof. Dr. Hasan Köni ile yaptığı programda şunları söylemiştir:
“Ben küçüklüğümden beri Cumhuriyet Bayramı resmi törenini izlerim. İzcilerin yürüyüşüne hayran hayran bakar, niye ben de elimde Türk bayrağı ile o törende yürüyemem.”
Dabağyan televizyonda yaptığı konuşmasına şöyle devam etmiştir:
“Bu vatan Hüseyin’in olduğu kadar benimdir. Niye vatanımı dışarıda arayayım? Ararsam o zaman İngiliz ve Amerikalı devreye girmiyor mu? Birbirimizi sevmek için, milli duyguyu anlamak için Kemalist olmalıyız.”
Levon Panos Dabağyan yaptığı bu konuşmayla, ulus devletten ve tam bağımsız Türkiye’den yana olan Ermeni yurttaşlarımızın duygularını yansıtmış oluyor. 21 Temmuz 2014
Ahmet Gürel
Araştırmacı-Yazar

http://www.kocaelipusulagazetesi.com/ataturk-ve-ermeniler.html

Yorumlar kapatıldı.