İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dink soruşturmasında ihlâl kararı

Anayasa Mahkemesi, Hrant Dink cinayetiyle ilgili “Etkili soruşturma yapılmadığı” gerekçesiyle ihlâl kararı verdi. Ermeni gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de Genel Yayın Yönetmeni olduğu Agos’un önünde öldürülmüştü.Anayasa Mahkemesi Dink ailesinin yaptığı bireysel başvuruyu karara bağladı. Dink cinayetiyle ilgili “Etkili soruşturma yapılmadığı” gerekçesiyle ihlâl kararı verdi. Karar oy birliğiyle alındı.

Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, “Anayasa Mahkemesi kararındaki etkin soruşturma yapılmadığı hususu eğer kamu görevlilerini içerecek şekilde belirlendiyse bu durumda bir bütün olarak kamu görevlileri hakkında yeniden etkin soruşturma yapılıp iddianame düzenlenmesini zorunlu kılar” dedi.
Dink ailesi, cinayette sorumluluğu bulunduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında İstanbul Valiliği’nin soruşturma izni vermemesinin ardından idare mahkemesine yapılan itirazın da reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.
Dilekçe, Dink’in eşi Rakel Dink, çocukları Arat, Sera ve Delal Dink ile kardeşi Hasrof Dink adına verilmişti. Dilekçede, Anayasa’nın 36. maddesindeki adil yargılanma hakkı, 10. maddesindeki kanun önündeki eşitlik ilkesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. maddesindeki ayrımcılık yasağına aykırı hareket edildiği, kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma yürütülmediği kaydediliyordu.
“Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği görevlilerinin cinayeti gerçekleştiren örgüte kasıtlı olarak operasyon yapmamaları veya koruma tedbirleri almamaları nedeniyle Hrant Dink cinayetinin işlenebildiği açıktır” ifadelerine yer verilen dilekçede, eksik yürütülen inceleme ve soruşturmalara rağmen bu konuda önemli delillere ulaşıldığı aktarılıyordu.
Dink ailesi, bu  görevlilerin cinayetin işlenmesinde ciddi sorumlulukları bulunduğu iddia edilerek, cinayeti önlemeye yönelik tedbirler alınmadığı ve cinayetin ertesinde etkin ve adil bir soruşturma yürütülmediği belirtimişti.
Aile, başta kamu görevlileri olmak üzere sorumluların tespiti konusunda etkin ve adil bir soruşturma yürütülmediği, devletin tüm kurum ve kuruluşları ile cinayetin çözümü için çaba gösterilmediğinin tespitini isteyerek, hakkında soruşturma talep edilen kamu görevlileri esas olmak üzere tüm sorumluların belirlenmesi talep etmişti.
9 isme dava yolu açılmıştı
Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi de Haziran ayında verdiği kararda, Hrant Dink cinayetine ilişkin soruşturmada dokuz kamu görevlisi hakkındaki takipsizlik kararının kaldırılmasına hükmetmişti. Haklarındaki takipsizlik kararı kaldırılan isimler şunlar: Dönemin Vali Yardımcısı Ergun Güngör, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, İstanbul Emniyeti’nde görevli Bülent Köksal, İbrahim Pala, İbrahim Şevki Eldivan, Volkan Altunbulak, Bahadır Tekin ve Özcan Özkan.
Kaynak: Al Jazeera ve AA

http://www.aljazeera.com.tr/haber/dink-sorusturmasinda-ihlal-karari

Yorumlar kapatıldı.