İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD Senato’sunda “Erdoğan’ın Otoriteleşmesi” Tartışması Yaşandı

ABD’nin yeni Ankara büyükelçisi John Bass’in Senato’daki onay oturumuna, Başbakan Erdoğan’ın otoriteleşmesi tartışması damga vurdu. Hürriyet’in haberine göre; ABD Başkanı Obama tarafından, görevi bu ay sona erecek ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone’nin yerine aday gösterilen John Bass’in ABD Senatosu’ndaki onay oturumuna, Başbakan Erdoğan tartışması damga vurdu. Washington’ın dış politika konusundaki en etkin isimlerinden Senatör John McCain, Bass’i Erdoğan’ın otoriterleşme eğilimi konusunda yorumda bulunmaya zorlayınca, Bass, Erdoğan’ın attığı adımların otoriterleşmeye doğru bir kayma olduğunu kabul etmek zorunda kaldı.

MC CAIN, SORUSUNDA ISRAR ETTİ
McCain soruya cevap alamadığı takdirde Bass’i veto edeceğini söyleyince, 3 dakika 25 saniye süren bir atışmanın ardından Bass sonunda söyledi: “Bu doğrultuda bir kaymadır evet.”
JOHN BASS, ÖNCEDEN HAZIRLADIĞI KONUŞMASINI OKUDU
John Bass, konuşmasına “Eğer onaylanırsam, hem Türkiye hem de sınırlarının ötesinde beraber çalıştığımız yerlerde güvenlik, refah, demokrasi ve insan haklarını koruyup ilerletmek için hepinizle beraber çalışacağıma söze veriyorum” diyerek başlayan Bass, daha sonra önceden hazırladığı yazılı ifadesini okudu.
Bass, açılış konuşmasında şu önemli mesajları verdi:
IŞİD TEHLİKESİ
“Türk vatandaşları ve diplomatlarını rehin almalarının da gösterdiği gibi IŞİD’in Irak’taki kazanımları, bölgesel ve uluslararası güvenlik için önemli bir
tehlike ortaya koyuyor. Derhal salıverilmeleri çağrısı yapmaya devam ediyoruz.”
“EĞER ONAYLANIRSAM, TÜRKİYE İLE YAKIN ÇALIŞACAĞIM”
“Türkiye, Suriye’deki insanların ihtiyaçları ve ılımlı Suriye muhafeletine yardım için ABD’nin önemli bir destekçisi. Türk Hükümeti ile şiddet yanlısı aşırılar ve Türkiye coğrafyasını kullanan yabancı savaşçıların neden olduğu riskleri hafifletmek için de beraber çalışıyoruz. Eğer onaylanırsam, dışarıdan Suriye’ye ve Suriye’den dışarıya savaşçı, para ve uzmanlık akışına set çekmek için Türkiye ile yakın çalışacağım.”
“TÜRKİYE, İRAN’IN TEHDİT OLUŞTURDUĞUNUN FARKINDA”
“Komşusu olarak Türkiye, nükleer silaha kavuşmuş İran’ın bir tehdit oluşturduğunun farkında ve İran’ı nükleer programı konusunda uluslararası zorunluluklarını karşılamaya teşvik etmede yaptırım rejimini destekleminin önemini anlıyor.”
“ERDOĞAN’IN ERMENİLERİN TORUNLARINA TAZİYESİ…”
“Bu seneki anma gününde (1915 Olayları’nın yıldönümü 24 Nisan), Başbakan Erdoğan, 1. Dünya Savaşı’nda ölen Ermenilerin torunlarına taziyelerini iletti. Bu jest ve son aylardaki, Türk Hükümeti’nin olumlu çabaları, kapının diyalog için açık olduğunu gösteriyor. Ama daha fazlası yapılabilir. İki tarafı da 1915’teki trajik olaylarda yaşanan gerçekleri tam, açık ve adil bir şekilde tanıma konusunda teşvik ediyoruz.”

http://www.sondakika.com/haber/haber-abd-senato-sunda-erdogan-atismasi-6265378/

Yorumlar kapatıldı.