İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa başkonsolosluğu bir ilke imza atarak, Fransa Sarayı’nda iftar verdi

Fransız Başkonsolosluğu ortaklığıyla 5’incisi gerçekleştirilen Pierre Blanchard Gypsy Jazz Quintet Caz konserinde konsolosluk, bir ilke imza atarak Fransa Sarayı’nda iftar yemeği verdi. Ayrıca namaz kılmak isteyenler için sarayın araç otoparkında toprak bölgede bir kısım mescit olarak hazırlandı. Pierre Blanchard Gypsy Jazz Quintet konseri ile Fransa Sarayı’nın kapıları ilk kez müzik severlere açıldı. Fransız Başkonsolosluğu ortaklığıyla yaşama geçirilen etkinlik, sarayın bahçesinde gerçekleştirildi. İftar yemeğine Fransa Başkonsolosu Muriel Domenach ev sahipliği yaparken, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, sinema eleştirmeni Atilla Dorsay ve ressam Bedri Baykam gibi önemli isimlerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. 

‘FRANSIZ LAİKLİĞİ YANLIŞ ANLAŞILIYOR’ Başkonsolos Domenach Fransa Sarayı’nda bir ilk olan ‘Ramazan Gecesi’ne ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu belirtti. Domenach, ‘Fransa Sarayı’nın kapılarını kültürel bir etkinlik için halka açmak ve Ramazan’ı bu sarayda selamlamak bizim için bir ilk. Fransız laikliği bazen yanlış anlaşılıyor. Bu açık bir laikliktir. Bu dinleri inkar etmez, ruhani olan ile dünyevi olan arasındaki ayrılığı ve bağımsızlığı düzenler. Laiklik dışlama değil, bir özgürlük ve birleşme ilkesidir’ dedi. Prof. Dr. İlber Ortaylı ise Fransız Konsolosluğu’nun düzenlediği iftar yemeği etkinliğini kültürler arası değişim olarak yorumladı. Ortaylı, ‘Bu tür kültürel etkileşimler değişti. Artık diplomatik misyonlar kapalı değiller bulundukları ülkeye. İç içe yaşıyorlar, yeni eğilim bu. Avrupa içinde bunun bir ilk örneğini yaşadık’ şeklinde konuştu. Fransa Sarayı’nda verilen iftarın derhal peşinden namaz kılmak isteyenler için sarayın otoparkında toprak alanda bir bölümün mescit olarak hazırlanması dikkat çekti. Öte yandan, davetliler iftar yemeğinin ardından sarayın bahçesinde verilen Pierre Blanchard Gypsy Jazz Quintet konserini dinledi.

http://www.habercity.net/yerel/Fransa-ba%C5%9Fkonsoloslu%C4%9Fu-bir-ilke-imza-atarak–fransa-saray%C4%B1-nda-iftar-verdi-h59916.html

Yorumlar kapatıldı.