İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Dışişleri bakanı: Türkiye 99 yıl sürekli yalan söyledi

Türkiye, Ermenistan’la ilişkilerin normalleşme sürecinin akamete uğramasından suçludur, zira Recep T. Erdoğa başkanlığında bu ülke hükümeti ‘imkansız’ ön koşullar ileri sürmektedir… Türkiye’nin inkarına ilişkin olarak Dışişleri bakanı ″Bu Türkiye devletinin Ermeni ailelere ödemesi gereken tazminatlardan daha ziyade, kendi halkının gözlerine bakıp «Biz 99 yıldır sizi sürekli kandırıyorduk» hususuyla ilgilidir″ dedi.

***
Türkiye, Ermenistan’la ilişkilerin normalleşme sürecinin akamate uğramasından suçludur, zira Recep T. Erdoğa başkanlığında bu ülke hükümeti ‘imkansız’ ön koşullar ileri sürmektedir. Açıklama Buenos Aires’te  bulunan ve «Buenos Aires Herald» gazetesine röporaj veren Ermenistan Dışişleri bakanı Edward Nalbandyan’an geldi.

Nalbandyan ″Cumhurbaşkanımız iki ülke ilişkilerini normalleştirmeye çalıştı. Biz ilişkilerimizin düzenlenmesine ilişkin aralarında diplomatik ilişki tessine dair de olmak üzere iki protokol yönünde mutabakata ulaştık. Ancak Ekim 2009’de Zürih’te gerçekleşen protokollerin imza töreni sonrasında Türkiye Parlamentosu onaylayamadı ve sözleşmeyi hayata geçiremedi, şimdi ise Türkiye yeni ön koşullar uyduruyor″ dedi.
Nalbandyan’ın, Latin Amerika ülkelerine ziyareti çerçevesinde Arjantin’de bulunan Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın heyetinde yer aldığını kaydedelim. Heyet Arjantin’de Ermenistan sınırları dışında türünde ilk olan Ermeni Soykırımı Müzesinin açılış törenine katıldı. Müzenin açılışının önemli bir adım olduğunu ifade eden  bakan ″Biz bu yanısıra Arjantin Hükümeti tarafından Ermeni Soykırımının özel bir yasayla tanınması hususunu oldukça takdir ediyoruz″ dedi.
″Uluslararası toplumun Emeni Soykırımını tanıması Ermeniler için niçin bu kadar önemli ″ sorusuna Dışişleri bakanı şu yanıtı verdi: ″Bu 20. yy.’ın ilk Soykırımıdır. Ne yazık ki bu husus, uluslararası toplum tarafından  o zaman kabul edilmedi, bu diğer soykırımları olası kıldı. Bu sebeple 20 yy.’ın ilk Soykırımı sonucu madur olan bizler halk olarak gelecekte insanlığa karşı yeni  suçlara izin vermemekle sorumluyuz.″.
Kitlesel  katliamların kabul edimesine yönelik Türkiye’nin inkarına ilişkin olarak Dışişleri bakanı ″Bu Türkiye devletinin Ermeni ailelere ödemesi gereken tazminatlardan daha ziyade, kendi halkının gözlerine bakıp «Biz 99 yıldır sizi sürekli kandırıyorduk» hususuyla ilgilidir″ dedi.
Önümüzdeki yıl Ermeniler tüm dünyada Ermeni Soykırımının 100. Senesini anacaklar ve Nalbandyan ″dünyadaki birçok  ülkenin Ermeni halkıyla dayanışmasını″ ifade edeceğine emin olduğunu  kaydetti.
News from Armenia – NEWS.am
http://news.am/tur/news/218416.html

Yorumlar kapatıldı.