İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Flash… Flash.. Ermenistan kapısı açılıyor

Köşk adaylığını açıklayan Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla ikinci adımı atmaya hazırlanıyor. Ermenilerin de üzerinde hak iddia ettiği Karabağ bölgesindeki sorunlar dolayısıyla 1993 yılında kapatılan Alican Sınır Kapısı’nın açılması için hazırlıkların tamamlanması talimatı verildi. Kapının, eylül ayı itibariyle açılması planlanıyor. Alican Sınır Kapısı’nın açılması ile ABD ve Ermenistan ile ilişkilerin de normalleştirilmesi amaçlanıyor.

 Alican sınır kapısı ile ilgili ayrıntılar şöyle:
 İLKİ TAZİYE MESAJIYDI
Ermeni diasporası, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü olan 2015’te, bir asır önce Ermeni halkının yaşadığı dramı dünyaya anlatmak için kapsamlı çalışmalar yürütüyor. AKP hükümeti de, bu kampanyanın etkisini azaltmak için çalışmalara başladı. Bunun ilk adımı ise Başbakan Erdoğan’ın, Nisan’da Ermenilere taziye dileğinde bulunmasıyla atıldı. Erdoğan, Ermeni Soykırımı’nın 99. yıldönümüne bir gün kala, o dönem hayatını kaybedenlerin torunlarına başsağlığı diledi ve “hepimizin ortak acısı” tabirini kullandı. Ermenice’ye de çevrilen açıklama bir ilk oluşturdu.
İKİNCİ ADIM KAPI
Taraf gazetesinin haberine göre hükümet, ikinci aşamada ise yıllardır kapalı olan Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır kapısı Alican’ın açılması planlanıyor. Başbakan Erdoğan’ın da, kapının açılması için gerekli olan tüm hazırlıkların tamamlanması konusunda talimat verdiği bildirildi.
Alican Sınır Kapısı, Karabağ Savaşı’nın ardından, 1993 senesinde kapatıldı. Kapının açılması için hazırlık çalışmaları iki yıl önce başlatıldı. Bu çerçevede, Karayolları Genel Müdürlüğü, Alican Sınır Kapısı’na kadar olan 7 km yolu asfaltlayarak hazır hale getirdi. Kapının açılması için gümrük cihazları X Rayler ve otomasyon sistemi de büyük ölçüde tamamlandı. Kapının resmî olarak açılış tarihi tam olarak belirlenmedi. Ancak kulislerde, Eylül itibariyle kapının hizmete başlayacağı konuşuluyor.
CLINTON İSTEMİŞTİ
Kapının açılmasıyla ilgili dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 2009’da yaptığı Ankara ziyaretinde talebini iletmişti. Ayrıca, ABD Başkanı Obama, uzun süredir Erdoğan’ın telefonlarına çıkmıyordu. Erdoğan, yerine Gül’ü aramayı tercih eden Obama’nın, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra bu tavrını sürdürmesi ve tebrik telefonu açmaması ihtimali de bir diğer endişe kaynağı.
Alican Sınır Kapısı’nın açılması ile birlikte Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin yanı sıra Türkiye-ABD ilişkilerinde de önemli bir yumuşamanın sağlanması bekleniyor.
31’NCİ FAAL SINIR KAPISI OLACAK
Türkiye’de hâlen 30 tane sınır kapısı faal durumda. Alican Karayolu Sınır Kapısı’nın açılmasıyla bu sayı 31’e yükselecek. Alican Sınır Kapısı’nın karşısında Ermenistan’ın Armavir İdari Bölgesi’nde yer alan Margara kasabası bulunuyor. Türkiye’nin kapıyı açmasıyla Ermenistan da kapıyı açacak. Bu çerçevede Türkiye ile Ermenistan arasında ikili görüşmeler gerçekleşti. (Kaynak: Taraf)

http://www.sondakika.com/haber/haber-turkiye-ermenistan-sinir-kapisi-aciliyor-6223676/

Yorumlar kapatıldı.