İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermeni Masası’ istifa etme noktasına geldi

Mert İnan
 TTK Başkanı Profesör Hülagü’nün istifasından sonra kurumun ‘Ermeni Masası’nda görev yapan 4 hocanın da işi bırakacağı konuşuluyor. Milliyet’e konuşan Hülagü “TTK’ya yazık ediliyor” dedi… Ermeni meselesi hakkında son yıllarda önemli araştırmalara imza atan Türk Tarih Kurumu’nda (TTK) istifa depremi yaşanıyor. TTK başkanlığı görevine atanan Prof. Dr. Metin Hülagü’nün istifasının ardından kurumdaki rahatsızlığın ‘Ermeni Masası’nda görev yapan akademisyenlere de yansıdığı ve 4 akademisyenin istifasını hazırladığı öğrenildi…Ermeni Masası’nda görevli akademisyenlerden Prof. Dr. Musa Şaşmaz ise şunları söyledi:…Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarına yönelik taziye açıklaması, Ermeni Masası’nda görev yapan insanlarda sıkıntı yarattı. Yüksek Kurum’un çalışmalarımıza yönelik tavrı değişti. Belki de, Ermeni meselesine yönelik çalışmalarımız bazı lobileri rahatsız etmiş ve atıl durumda olmamız için düğmeye basılmış olabilir.” (Demek ki hükumet lobilerden emir alıyor(!) HYETERT)

***
TTK Başkanı Profesör Hülagü’nün istifasından sonra kurumun ‘Ermeni Masası’nda görev yapan 4 hocanın da işi bırakacağı konuşuluyor. Milliyet’e konuşan Hülagü “TTK’ya yazık ediliyor” dedi… Ermeni meselesi hakkında son yıllarda önemli araştırmalara imza atan Türk Tarih Kurumu’nda(TTK) istifa depremi yaşanıyor. TTK başkanlığı görevine atanan Prof. Dr. Metin Hülagü’nün istifasının ardından kurumdaki rahatsızlığın ‘Ermeni Masası’nda görev yapan akademisyenlere de yansıdığı ve 4 akademisyenin istifasını hazırladığı öğrenildi.
TTK başkanlığı görevine iki yıl önce atanan Prof. Dr. Metin Hülagü, TTK’nın bağlı bulunduğu Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’yla ihtilafa düştüğünü öne sürerek istifa ettiğini açıkladı. Kurumdaki istifa depremi, Ermeni Masası’ndaki akademisyenlere de sıçradı.
İstifa dilekçeleri ceplerde
Edinilen bilgiye göre Ermeni Masası’nda görev yapan Prof.Dr. İbrahim Etnem Atnur’un görev süresinin uzatılmaması kurumda moralleri bozarken, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun Ermeni Masası’nın taleplerine olumsuz yanıt vermesi bölümde görevli diğer akademisyenleri de bezdirdi. Bölümde 1915 olaylarının 100. yılına hazırlık yapan akademisyenlerden Prof. Dr. Mustafa Çolak, Prof. Dr.Taha Niyazi Karaca, Prof. Dr. Musa Şaşmaz ile Doç. Dr. Recep Karacakaya’nın da istifa dilekçelerini ceplerinde taşıdığı öğrenildi.
‘Projelerimiz dönüyordu’
Kurumdaki rahatsızlığı Milliyet’e değerlendiren Prof. Dr. Hülagü şunları söyledi: “Üst kurumla idari konularda ihtilaf yaşamaya başladık. Kağıt üzerinde tüzel kişiliğe sahip olsak bile tüzel kişiliğimizi kullanamaz duruma geldik. Birçok projemiz üst kurumdan dönmeye başladı. Vikipedia gibi Türk tarihinin tüm bilgilerini içeren ‘Türkpedia’ sitesi kurma fikri ve TRT’de tarih programı önerimin geri çevrilmesi bardağı taşıran son damla oldu. ‘Türkpedia’ya yükleyeceğimiz akademik bilgilerden tüm halkımız yararlanabilirdi. Ancak projelerimiz hiçbir gerekçe gösterilmeden geri çevrildi.
Kuruma yeni başkan ne zaman atanır bilmiyorum. Ermeni Masası’nda görevli akademisyenlerin istifa etmeyi düşündükleri kulağıma geldi. TTK’ya yazık ediyorlar. 1915 olaylarının 100. yıldönümü için yapmayı düşündüğümüz birçok araştırma, seminer ve çalışma yarım kalabilir.”

Taziye açıklaması sonrası kurul tavrını değiştirdi
Ermeni Masası’nda görevli akademisyenlerden Prof. Dr. Musa Şaşmaz ise şunları söyledi: “Türk-Ermeni İlişkileri Külliyatı’nın 10 ciltlik kısmını hazırladık. Bitirilmesi gereken 20 cilt daha var. Ermeni Masası’nda göreve geldiğimiz günden itibaren her gün gönderilme endişesiyle çalıştık. Benimle birlikte 4 akademisyenin durumu henüz netlik kazanmadı. Göreve devam edip etmeyeceğimiz belli değil. Ayrıca Haziran’da TTK tarafından ödenen maaş kesintiye uğradı. Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarına yönelik taziye açıklaması, Ermeni Masası’nda görev yapan insanlarda sıkıntı yarattı. Yüksek Kurum’un çalışmalarımıza yönelik tavrı değişti. Belki de, Ermeni meselesine yönelik çalışmalarımız bazı lobileri rahatsız etmiş ve atıl durumda olmamız için düğmeye basılmış olabilir.”

http://www.milliyet.com.tr/-ermeni-masasi-istifa-etme-gundem-1902796/

Yorumlar kapatıldı.