İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Musul’un son Hıristiyanları cihatçıların hedefinde!

Fransız Liberation haber sitesinde yer alan Jean-Pierre Perrin’in Irak üzerine yaptığı bir değerlendirme aslında bölgede birçok farklı inancın durumunu gözler önüne seriyor. Suni bir temsiliyet için savaştığını ve yeryüzüne şeriatı getirme planını sürekli deklare eden Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), son olarak Musul bölgesinde Sunni olmayan tüm toplumu gayri-müslim olarak vergiye bağladı.

Bölgede belki de durumları en kritik olan kesim Hıristiyanlar. Nüfusun yalnızca %3’ünü oluşturan Hıristiyanların can, mal ve yaşam hakkı IŞİD tarafından güvence altında. Tabi bunun için yapmaları gereken ise; diğer topluluklardan daha fazla vergi vermek, kadınların kapanması, sokaklarda kadınların tek başlarına dolaşmamaları ve başka birçok İslami yasaya tabi olarak yaşamlarını sürdürmeleri. “Cizye” adı altında toplanan vergiler Hıristiyan nüfusun tek çaresi. Bu vergiyi vermeyen/veremeyenler ise sokak ortasında idam ediliyor. Bu vergi IŞİD militanları tarafından telefonla sipariş edilerek toplanıyor. Verginin içeriğinin değişeceği vurgulanıyor fakat şuan uygulanan Cizye miktarı şöyle: ailede çalışan tek kişi varsa tüm aile için 250 dolar, çift kişilik ailelerden 500 dolar, ailede birden fazla çalışan varsa ve malı olan ailelerden 1000 dolara yaklaşan vergiler alınıyor. Bu vergiler diğer etnik gruplardan daha az miktarda alınırken, Hıristiyan nüfus tamamen yaşamak için bu vergileri ödemek zorunda bırakılıyor.
“Zorunlu Koruma Anlaşması”
Bölgede yaşayan Hıristiyanlardan edinilen bilgilere göre IŞİD militanları zorla bir antlaşma kâğıdı sunup imza attırıyor. Adına zorunlu koruma anlaşması dedikleri bu kâğıtlarda IŞİD Hıristiyan nüfusu diğer silahlı gruplara karşı koruma sözü veriyor. Bu anlaşma ibadet özgürlüğünü Hıristiyanların elinden alırken, onlara hiçbir dinsel ifade tanımı yapılmıyor. İmzalanmak için sunulan bu belgelerde en önemli unsur ise şeriat kurallarının dahi değiştirilmiş olması. “Bir Müslüman hırsızlık yaptığında çalan eli kesilecek, Hıristiyan ise idam edilecek.” 
Vandallık
Bölgede ABD işgali öncesi sayıları 2500 civarında olan Hıristiyanların şuan 500 kadar olduğu tahmin ediliyor. İki adet kiliseleri olan Hıristiyanların son IŞİD saldırısında ibadet alanları yakıldı, din adamları tartaklandı, Hıristiyan dininin anlatılması yasaklanırken kilise çevresinde büyük bir talan başlatıldı. Saint-Esprit kilisesinde birçok heykel yıkılırken, evlerde ibadet etme hakları da ellerinden alındı. 
Şimdi bölge halkı ne yapacağını bilemiyor. Kürtlerin peşmergeleri, Şiilerin silahlı milisleri ve birçok farklı grubun korumasını sağlayan milis kuvvetler varken, Hıristiyanların güvenliği yalnızca IŞİD tarafından zorla imzalatılan zorunlu koruma anlaşmasına bağlı.
Nurullah YILDIZ
http://blog.radikal.com.tr/turkiye-gundemi/musulun-son-hiristiyanlari-cihatcilarin-hedefinde-64367

Yorumlar kapatıldı.