İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Asuriler Irak’ta özerklik istiyor

Murat Kuseyri – Stockholm
Körfez savaşından bu yana bölgede yaşayan Asurilerin üçte ikisinin topraklarını terk etmek zorunda kaldığını, onlarca kilisenin bombalandığını, yüzlerce Asurininin kaçırıldığını, binlercesinin katledildiğini söyleyen Asuri Fedarasyonu Başkanı Afram Yakoub, “Hİç bir zaman özerklik kazanma umudunu yitirmedik. Ama bu kez bu umudumuzun tamamiyle yok edilmesinden kaygı duymamız için pek çok neden var. İslamcılar Bartella ilinden sadece bir kaç kilometre uzakta. Hepimiz onların Müslüman olmayanlara ve kendileri gibi düşünmeyenler için nasıl bir tehlike oluşturduklarını biliyoruz” dedi.

****
IŞİD’ın Musul ve Irak’ın bazı yerleşim birimlerini ele geçirmesinden sonra bölgede yaşayan Asurilere yönelik baskı ve saldırıların arttığını belirten İsveç Asuri Federasyonu, Irak’ta yaşayan Asuri Halkıyla dayanışmak için Stockholm’un Södertälje ilçesinde bir gösteri düzenledi.
Ellerinde Asuri bayrakları ve Asurilere yönelik baskı ve saldırıları protesto eden doviz ve pankrat taşıyan yüzlerce kişinin katıldığı gösteride bir konuşma yapan Asuri Fedarasyonu Başkanı Afram Yakoub, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra sınırların yeniden çizilmesinin ardından bölgenin kadim halklarından olan Asuriler üzerinde baskı ve saldırıların arttığını, direniş gösterenlerin katledildiğini ve mabetlerinin yıkıldığını belirtti. ABD ve İngiltere’nin Irak’ı işgal etmesinden sonra Asurilerin yaşam koşullarının daha da kötüleştiğini söyledi.
Körfez savaşından bu yana bölgede yaşayan Asurilerin üçte ikisinin topraklarını terk etmek zorunda kaldığını, onlarca kilisenin bombalandığını, yüzlerce Asurininin kaçırıldığını, binlercesinin katledildiğini söyleyen Yakoub, “Hİç bir zaman özerklik kazanma umudunu yitirmedik. Ama bu kez bu umudumuzun tamamiyle yok edilmesinden kaygı duymamız için pek çok neden var. İslamcılar Bartella ilinden sadece bir kaç kilometre uzakta. Hepimiz onların Müslüman olmayanlara ve kendileri gibi düşünmeyenler için nasıl bir tehlike oluşturduklarını biliyoruz” dedi.
BAZANİ VE KDP’YE TEPKİ
2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgal etmesinden sonra Asurilerin kendilerini savunmak amacıyla kendi birliklerini oluşturmak istediklerini ancak her defasında da Federal Kürdistan Bölgesi yönetiminin engellemeleriyle karşılaştığını söyleyen Yakoub, Irak ordusunun çekilmesinden sonra bölgeye giren peşmergelerin Süryani bayraklarını indirerek yerine Kürt bayrakları çektiklerini, Alqosh’da halkın seçtiği yöneticiyi görevden aldıklarını, yerine Mesut Barzani’nin partisine mensup bir KDP’liyi getirdiklerini ifade etti.
Son günlerde bölgede yaşayan pek çok Asuriyle konuştuğunu, çoğunun  İslamcı çetelerin bölgedeki ilerleyişinden ve özellilkle de Federal Kürt Bölgesi yönetiminin tutumundan şoke olduğunu belirten Yakoub, “Biz uzun yıllar baskı altında tutulan ve özgürlük için mücadele eden Kürtlerden Asurilere anlayış göstermelerini ve dayanışmacı bir tutum almalarını beklerdik.. Şimdi Irak’ın pratikte bölündüğü bir dönemde bize verilen eski sözlerin tutulmasını ve Asurilere özerklik tanınmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Çevre Partisi Yeşiller Milletvekli Mats Pertoft, bugüne dek Asurilerin yaptıkları etkinliklerde hep soykırım hakkında konuştuğunu, ancak bugün Irak’ta Asurilere yönelik saldırılarla ilgili konuşma yapmak  zorunda kalmasının kendisine acı  verdiğini söyledi.
IŞİD’in tüm bölge halkları için ciddi bir tehdit oluşturduğunu, Irak’ta Kürt, Süryani ve diğer azınlıkların kardeşce barış içinde yaşayabilmeleri için bu gücün etkisiz hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Pertoft, geleceğin Irak’ında tüm azınlıkların haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
ORTA DOĞU’DA ROJAVA GİBİ OLUŞUMLAR GEREKİYOR
Gösteriden sonra görüşlerine başvurduğumuz Pertoft, Irak ve Suriye’deki aşırı İslamcı akımların ilerleme kaydetmeleri ve yeni mevziler kazanmalarını son derece kaygı verici olarak değerlendirdi. Gidişattan en fazla azınlıkların zarar gördüklerine dikkat çeken Pertoft, Fedaral Kürdistan Bölgesi yönetiminin Irak’ta yaşayan Asuri-Süryanilere yönelik baskıcı tutumlarının kabul edilmeyeceğini belirtti.
Rojava’daki Kantonların değişik etnik ve inançlardan halkların birlikte kardeşce yaşamalarının en güzel örneği oluşturduğunu söyleyen Petroft, “Orta-Doğu’da Rojava gibi oluşumlar gerekiyor. Bölge bir mozayiktir. Halklar birbirlerinin haklarına saygı göstermeli, çok kültürlü yapıyı korunmalı. Irak’ta da Asuriler güvende olduklarını hissetmeli” şeklinde konuştu.
KÜRT YÖNETİMİNDEN DAHA OLGUN VE DEMOKRATİK BİR TUTUM BEKLERDİK
Süryani Araştırmacı-Yazar Hanna Beth-Sawoce da, KDP ve Barzani’nin Asuri-Süryanilere yönelik baskıcı tutumuna tepkili. Geçmişte bir çok Asuri-Süryani-Keldani’nin Kürtlerle birlikte Saddam rejimine karşı birlikte mücadele ettiği halde, Federal Kürdistan Bölgesi yöneticilerinin Asuri-Süryanilere baskı yapmasını üzüntüyle karşıladığını belirttikten sonra “Kürt yönetiminden daha olgun, daha demokratik bir tutum beklerdik. Çünkü Kürtler ve Asuriler uzun bir süre onları ezen Osmanlı, Fars ve Arap yönetimlerine karşı birlikte savaştı. Ama ne yazık ki Kürtler bölgede statü kazandıktan sonra Orta-Doğu’daki diğer devletler gibi Asurilere baskı yapmaya başladı” diyor.
ROJAVA’DA KÜRTLER ASURİLERE DOSTÇA YAKLAŞIM İÇİNDE
IŞİD’in bölgeye girmesinden önce de Ninova Bölgesi’nden baskılar nedeniyle Süryanilerin göç etmeye başladıklarına dikkat çeken Sawoce, Rojava’daki Kürtlerin Asuriler ve diğer azınlık haklara dostça yaklaşım içinde olduğunu söylüyor.
Kürdistan’ın değişik parçalarında Asurilere yaklaşımlardaki farklılığın bölgede egemen olan partilerin ideolojik, politik ve felsefi anlayışlardan kaynaklandığını söyleyen Sawoce, “KDP feodal bir örgütlenme, aşiretsel bir yapıya sahip. Aydınlanma, dünyayı tartışma ve yorumlama zayıf. Ancak PKK oldukça farkı. Dünyayı yeniden yorumluyor. Bundan dolayı Türkiye ve Türkiye Kürdistan’ında pek çok Asuri koruculuğu kabul etmedi. Gerilla saflarına katıldı. Be nedenle de Türk Devleti Hizbullah eliyle pek çok Süryaniyi ortadan kaldırdı” şeklinde konuşuyor.
PKK’nın idolojisi ve bakışının Suriye’de eğemen olduğu, halklara bakışı farklı olduğu için Rojava’da ezilen halkların ortak yönetim oluşturabildiklerini söylüyor.
ASURİLER NİNOVA’YA YARDIM İÇİN KAMPANYA BAŞLATTI
Dünyanın değişik ülkelerinde çalışma yürüten Asuri örgütleri de Ninova’da güç durumda bulunan Asurilerle dayanışmak amacıyla bağış kampanyaları başlattı.
Asuri Federasyonu Başkan Yardımcısı Tony Meshko, Dünyanın değişik ülkelerindeki Asuri örgütleriyle ilişkiye geçtiklerini ve yapılacak çalışmaları koordine etmeye çalıştıklarını belirterek “İsveç’te tüm diğer çalışmalarımızı durdurduk. Konu gündemimizde birinci sırada. Gösteriden sonra bağış kampanyasına ağırlık vereceğiz. İsveç medyası ve politikacılarına sürekli bilgi vereceğiz. İleride yeni gösteriler gündeme gelecek” diyor.
Avustralya, Almanya ve Belçika’da bulunan Asuri örgütlerinin bağış kampanyasının yanı sıra diplomatik çalışmalar yapacaklarını ve gösteriler örgütleyeceklerini söylüyor.
__._,_.___
________________________________________
Posted by: Simon Atto <simon.atto@hotmail.com>
________________________________________

Yorumlar kapatıldı.