İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karadağ’da kiliseler ortaya çıktı

Karaman’da Karadağ’daki Madenşehri köyünde bulunan Binbir Kilisesinde başlatılan temizlik çalışmalarının ardından kilise ve mezarlar ortaya çıkmaya başladı…Karaman Valisi Murat Koca, “Binbir Kilise olarak bilinen bu bölgede 4. yüzyıldan 9. yüzyıla kadar 500 yıl boyunca bir piskoposluk merkezi olarak burası hıristiyanlık dininde önemli bir merkez olarak yer almıştır. Burada Cumhuriyet tarihinde ilk defa temizleme ve kazı çalışmaları 31 ve 32 nolu kiliselerde başlamıştır. Amacımız, bu eserleri Türkiye ve Dünya turizmine kazandırmaktır…” dedi.

***
Karaman’da Karadağ’daki Madenşehri köyünde bulunan Binbir Kilisesinde başlatılan temizlik çalışmalarının ardından kilise ve mezarlar ortaya çıkmaya başladı.
Karaman Valisi Murat Koca, beraberindeki İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta ve Müze Müdürü Abdulbari Yıldız ile birlikte temizlik çalışmalarının devam ettiği Değle örenyerindeki kiliseler bölgesinde incelemelerde bulundu. Burada temizlik çalışmalarının son durumu hakkında yetkililerden bilgi alan Vali Koca, ‘Binbir Kilise olarak bilinen bu bölgede 4. yüzyıldan 9. yüzyıla kadar 500 yıl boyunca bir piskoposluk merkezi olarak burası hıristiyanlık dininde önemli bir merkez olarak yer almıştır. Burada Cumhuriyet tarihinde ilk defa temizleme ve kazı çalışmaları 31 ve 32 nolu kiliselerde başlamıştır. Amacımız, bu eserleri Türkiye ve Dünya turizmine kazandırmaktır. Buradaki çalışmaların devam edebilmesi ve 40’a yakın diğer kiliselerin turizme kazandırılabilmesi için yine ciddi kaynağa ihtiyacımız var. İnşallah yardımlar devam eder ve bu çalışmaları sonlandırırız’ dedi.
“BİNBİR KİLİSE İNANÇ TURİZMİ AÇISINDA TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİSİDİR”
Karaman Müze Müdürü Abdulbari Yıldız da, Binbir Kilise olarak bilinen Değle örenyerinde müze müdürlüğü olarak 21 Nisan 2014 tarihinde temizlik çalışmalarına başladık. 35 günlük bir süre içerisinde 31 nolu olarak adlandırdığımız kilisedeki çalışmalarımızı tamamladık. Buradan 2.5 metrelik bir hafriyat toprağı ile kilisenin çatısından düşmüş olan taşlar temizlendi. Şu anda 32 nolu olarak adlandırdığımız ve Değle örenyerinin en büyük ve en görkemli kilisesinde ise çalışmalara geçtiğimiz hafta içerisinde başladık. Buradaki temizlik çalışmalarını 20 Temmuz’a kadar bitirmeyi planlıyoruz. Ödenekler doğrultusunda 3. kiliseyi de bu yıl temizlemeyi düşünüyoruz. 2 veya 3 yıl içerisinde buradaki kazı ve temizlik çalışmalarını tamamlayıp kent turizmine kazandırmayı hedefliyoruz. İnanç turizmi açısından burası Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birisidir” diye konuştu.
BİNBİR KİLİSESİNİ 2 YIL ÖNCE FENER RUM PATRİĞİ BARTHOLOMEOS DA GEZMİŞTİ
2 yıl önce bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Karaman’a gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos da, Karadağ’daki Madenşehri köyüne giderek burada, Değle örenyerindeki kilise kalıntılarını yerinde gezerek bilgiler almıştı.
http://www.sabah.com.tr/Turizm/2014/06/20/karadagda-kiliseler-ortaya-cikti

Yorumlar kapatıldı.