İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Serj Sarkisyan: Gürcistan Ortaklık anlaşmasını imzalayarak Ermeni işadamları için fırsatlar yaratıyor

Cumhurbaşkanı Sarkisyan, “…Kuşkusuz Ermenistan’ın Avrasya bölgesinde yoğunlaşan entegrasyon sürecine de değindik. Gürcü çalışma arkadaşlarımıza bu yönde gerçekleştirilmiş olan çalışmalar ve özellikle bu bağlamda Gürcistan’la ortak menfaate dayalı ekonomik işbirliği perspektifleri olmak üzere önümüzdeki süreçteki programların vizyonuna da değindik. Gürcistan’ın 27 Haziran’da Ortaklık Anlaşmasını imzalayarak ve Serbest Ticaret Sözleşmesinin bir parçasına dönüşerek, geleceklerini Avrupa pazarında gören, Gürcistan’da yatırımlar gerçekleştiren Ermeni işadamları için fırsatlar yarattığına derinen eminim ve tersini de görüyorum: Ermenistan Gümrük Birliğine katıldıktan sonra, Ermenistan’da yatırımlar yapan, Rusya Federasyonunda ve Gümrük Birliğinin diğer ülkelerinde pazar sahibii veya pazar sahibi olabilecek Gürcü işadamları için de fırsatlar açılmaktadır.”

***
Gürcistan 27 Haziran’da Ortaklık Anlaşmasını imzalayarak ve Serbet Ticaret Sözleşmesinin bir parçasına dönüşerek, geleceklerini Avrupa pazarında görerek, Ermeni işadamları için fırsatlar yaratıyor. Açıklama bugün 18 Haziran’da resmi ziyareti çerçevesinde Tiflis’te bulunan, Gürcü mevkidaşı  Giorgi Margelaşvili’yle ortak basın toplantsı esnasında Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’dan geldi.

Aşağıda cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın, Margelaşvili’yle müzakereleri sonrasında düzenlenen basın toplantısındaki konuşmasını sunuyoruz:

«Cumhurbaşkanı Giorgi Margelaşvili’ye davet ve samimi kabul için teşekkür ederim, kardeş Gürcistan’da konuk olmaktan oldukça mutluyum.

Ekselansları sn. cumhurbaşkanı, dostluk ve karşılıklı anlayış ruhuyla Sizinle çalışma ve samimi arzu ve hazır olduğumuzu bir kez daha teyid etmeme izin veriniz. Biz Gürcistan’a bu ziyareti oldukça önemsiyoruz; bu çerçevede Sizinle Ermeni-Gürci ilişkilernin yoğun  gündemine yönelik pratik ve verimli müzakere ve değerlendirmelerde bulunduk ve bulunacağımıza eminiz. Geniş bir konular çerçevesine sahibiz ve mutlaka ortak menfaate dayalı işbirliği çerçevesini çizebileceğiz.
Ermeni-Gürcü partnörlüğünün  kararlı pekişmesi Ermenistan Cumhuriyetinin dış politika önceliklerinden biridir. Güney Kafkasya bölgesinde varolan kaygan istikrar ve barış çoğunlukla Ermenistan-Gürcistan işbirliğinin verim ve güçlülüğüne bağlıdır. Biz daima herbirimizin öncelikli amacının kendi devletinin pekişmesi olduğu bilinciyle birbirimizin kararlarına saygılı olduk ve bununla sevindik zira Ermenistan ve Gürcistan birbirleriyle ve birlikte güçlüdür.
Aktif siyasal diyalog, ekonomik işbirliğinin canlanması için en iyi teşvik unsurudur. Ermenistan ve Gürcistan arasında ticari ve ekonomik işbirliği alanında net doğrultular şekillenmiş olup, bunlar ulaştırma ve enerji alanını, turizm, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve birçok diğer alanı içermektedir. Ve geçtiğimiz yıl ve içinde bulunduğumuz yıl ticaret hacminde artış kaydettik ve henüz kullanılmamış çok büyük rezervlerimiz olduğuna eminim.
Ermeni-Gürcü Hükümetlerarası Komisyonu ve farklı grupların çalışmalarına önem veriyoruz, bu temasları ve değişimleri canlandırmak gerektiği yönünde görüş birliğine vardık. Bu, bu gruplara daha önce sağlanan mutabakatların sonuçlarını değerlendirme ve tabii ki, yeni mutabakatlar temin etme olanağı sağlar. Kuşkusuz Ermenistan’ın Avrasya bölgesinde yoğunlaşan entegrasyon sürecine de değindik. Gürcü çalışma arkadaşlarımıza bu yönde gerçekleştirilmiş olan çalışmalar ve özellikle bu bağlamda Gürcistan’la ortak menfaate dayalı ekonomik işbirliği perspektifleri olmak üzere önümüzdeki süreçteki programların vizyonuna da değindik. Gürcistan’ın 27 Haziran’da Ortaklık Anlaşmasını imzalayarak ve Serbest Ticaret Sözleşmesinin bir parçasına dönüşerek, geleceklerini Avrupa pazarında gören, Gürcistan’da yatırımlar gerçekleştiren Ermeni işadamları için fırsatlar yarattığına derinen eminim ve tersini de görüyorum: Ermenistan Gümrük Birliğine katıldıktan sonra, Ermenistan’da yatırımlar yapan, Rusya Federasyonunda ve Gümrük Birliğinin diğer ülkelerinde pazar sahibii veya pazar sahibi olabilecek Gürcü işadamları için de fırsatlar açılmaktadır.
Tabii ki bölgesel güvenlik bağlamında her iki taraf ta ulusararası platformlarda verimli işbirliğine, birbirimiz için hassas meselelere yönelik dengeli ve yapıcı tutumun muhafazasına önem veriyoruz. Bu oldukça önemli bir husustur. Gürcistan cumhurbaşkanıyla biz tüm çatışmaların kapsamlı çözümünün kesinlikle barışçı yolla, uluslararası hukuk ilkerine uygun olarak çözümünün olası olduğunda  görüş birliğindeyiz.
Kuşkusuz, insani işbirliğine de değindik, belki de biraz renkli bir şekilde söylüyorum, kanaatimce insani alanda işbirliği hatta ekonomi alanındaki işbirliğinden daha önemlidir; çünkü biz bu bölgede çok-çok uzun süre birlikte yaşadık ve sahip olduğumuz kültürel etkileşimler birçoktur; yani hem Gürcü hem de Ermeni kültürü zenginleşmiştir. Ve tabii ki, Gürcistan cumhurbaşkanına, bugün Tiflis’te büyük sanatçı Sayat-Nova’nın yıldönümüne ithaf edilen konser gerçekleştirilmesi önerimizi kabul etmesinden ötürü müteşekkirim; onun sanatı kültürel etkileşimler, kültürel nüfuzun örneğidir.
Samimi kabul için teşekkür ederim ve tekrar edeyim, kardeş Gürcistan’da bulunmaktan mutluyum.».
News from Armenia – NEWS.am
http://news.am/tur/news/215074.html

Yorumlar kapatıldı.