İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünya Kiliseler Konseyi: Suriye ve Irak’ta düşmanlığa son verin

Ana  Taht Kutsal etchmiatsin’de 11-12 Haziran’da toplanan Dünya Kiliseler Konseyi «Suriye’de Kriz İnanç Toplulukları İçin Tehditer» temalı uluslararası konferans sonunda ortak bir bildiri kabul edildi. Bildiride şunlar ifade edilmekte:… Bizler Ermeni ve Süryani Soykırımının 100. Yılı arifesinde toplandık ve adalet ve barış için dua ettik. Ermeni Soykırımı Kurbanları Anıt Kompleksini ziyaret ettik, inanç ve ulusal aidiyetlerinin bedelini hayataları pahasına ödeyenleri andık. Bu buluşma aynı zamanda, Kutsal Ruh’un tüm dillerrde konuşan müminleri birleştirmek üzere Pentakoste Bayramına denk geldi. Kutsal Ruh, sadece insani çabalarla tüm halklar için barış ve adaleti temin etmenin mümkün olmadığı yönünde bizleri düşünmeye sevk etmektedir. Diakonik ve insani destekle kiliseler, Suriye halklarına yönelik Mesih’in koşulsuz sevgisinin şahidi olmaya devam etmekteler. Kiliselerin, komşu ülkelere sığınan insanların yanında olmaya devam etmeleri önemlidir.

***
Ana  Taht Kutsal etchmiatsin’de 11-12 Haziran’da toplanan Dünya Kiliseler Konseyi «Suriye’de Kriz İnanç Toplulukları İçin Tehditer» temalı uluslararası konferans sonunda ortak bir bildiri kabul edildi.
Bildiride şunlar ifade edilmekte:
«11-12 Haziran’da Dünya Ermenileri Katolikosu Garegin II’nin daveti ve Dünya Kiliseler Konseyiyle işbirliği çerçevesinde  Suriye, Yakındoğu Kiliseleri Konseyi, Dünya Kiliseler Konseyi, Ana Taht Kutsal Etchmiatsin ve Vatikan temsilcileri ve ruhani önderler Suriye’de devam eden kriz koşullarında inanç topluluklarına yönelik tehditleri değerlendirmek üzere  Etchmiatsin’de topandılar.
Bizler Ermeni ve Süryani Soykırımının 100. Yılı arifesinde toplandık ve adalet ve barış için dua ettik. Ermeni Soykırımı Kurbanları Anıt Kompleksini ziyaret ettik, inanç ve ulusal aidiyetlerinin bedelini hayataları pahasına ödeyenleri andık.
Bu buluşma aynı zamanda, Kutsal Ruh’un tüm dillerrde konuşan müminleri birleştirmek üzere Pentakoste Bayramına denk geldi. Kutsal Ruh, sadece insani çabalarla tüm halklar için barış ve adaleti temin etmenin mümkün olmadığı yönünde bizleri düşünmeye sevk etmektedir.
Diakonik ve insani destekle kiliseler, Suriye halklarına yönelik Mesih’in koşulsuz sevgisinin şahidi olmaya devam etmekteler. Kiliselerin, komşu ülkelere sığınan insanların yanında olmaya devam etmeleri önemlidir. Öyle ki, Suriye’de ve uluslararası çevrelerde farklı kiliseler ve kilise kuruluşları arasında işbirliğini teşvik ediyoruz.  Uzlaşma yolunu tutan kiliselere, Müslüman kardeşler ve hemşirelerle diyaloğu geliştirerek köprüler inşa etmeleri çağrısında bulunuyoruz.
Ermeni Apostolik Kilisesine ve Ermenistan Hükümetine, ülkelerinde 12 bini aşkın Suriye’li mülteciyi kabul etmelerinden ötürü minnettarız.
Suriye sorununa yönelik, Dünya Kiliseler Konseyi tarafından Ocak 2014’te düzenlenen uluslararası ve ekümenik istişare esnasında, Suriye’deki ekstremist şiddet ve insani afet sebebiyle madur insanlara yönelik endişemizi ifade ettik ve bu ülke krizine askeri çözüm verilmemesine yönelik derin kanaatimizi yazıya döktük.
Cenevre-2 Barış Sürecinin akamate uğraması üzerinden yaklaşık 4 ay geçti.  Dürumda kötü gidişatı büyük bir acıyla gözlemlemekteyiz. Evler, okullar, hastahaneler, kutsal mekanların toplu ve yaygın şekilde imhası iğrençtir.  Savaşın Irak’a sirayet etmesiyle, kriz yaratıcı ve tehlikleri gelişmelerin tanığı oluyoruz. Sonuç olarak, tüm çatışmacı taraflara Suriye ve Irak’ta silahlı çatışma ve düşmanlığa gecikmeksizin son verme yolunda takipçi olmaları çağrısında bulunuyoruz.
İnsani amaçlarla Suriye’ye nakledilen parasal transferlerdeki kısıtlamalar yanısıra insani yardımlara yönelik yasaklamaların kaldırılması, silah akışının durdurulması, çatışmanın tüm tarafalarının finanse edilmesinin durdurulması ve tüm yabancı silahlı güçlerin alandan çıkarılması çağrısında bulunuyoruz.
Halep’in iki başepiskoposu Halep ve İskenderiye Yunan Ortodok Kilisesi Metropoliti Bulos ve Halep Süryani Ordodok Kilisesi Metropoliti Mor Johannes Gregorios yanısıra Peder Paolo dal Olio’nun, tüm esirlerin ve haksız şekilde hapsedilenlerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.
Kiliselerin kardeşliği yolunda,  büyük Ekümenik ailede   düşüncelerimizi ve umutlarımızı, mümin tüm halklara barış ver adalet getirme amacındaki bu koşullar şekillendirmektedir. ».
News from Armenia – NEWS.am
http://news.am/tur/news/214553.html

Yorumlar kapatıldı.