İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

3 bin Hıristiyan Musul’u terk etti

Olgu Kundakçı / olgukundakci@birgun.net
Musul’u ele geçiren radikal İslamcı IŞİD Bağdat’a ilerlerken Irak’ta yaşayan azınlıklar kaygılı. Keldani Süryani Asuri Halk Meclisi’nden milletvekili Mansour, “3 bin Hristiyan Musul’u terk etti” dedi… Cihatçı örgütün Irak’ta güçlenmesinden en çok etkilenenlerin başında azınlıklar geliyor. Irak’ta Saddam Hüseyin rejiminin 2003’te yıkılmasından sonra Hristiyanlara yönelik yapılan saldırılarda ülkede yaşayan bir buçuk milyona yakın Hristiyan sayısı  400 bin’e düşmüştü. Musul’da yaşayan 35 bin Hristiyan’ın sayısının ise son 10 yılda 3 bine düştüğü tahmin ediliyor.

***
Musul’u ele geçiren radikal İslamcı IŞİD Bağdat’a ilerlerken Irak’ta yaşayan azınlıklar kaygılı. Keldani Süryani Asuri Halk Meclisi’nden milletvekili Mansour, “3 bin Hristiyan Musul’u terk etti” dedi
Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’un radikal İslamcı Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü tarafından ele geçirilmesiyle kentte yaşayanlardan 500 bin kişi Irak Kürdistanı’na sığındı.   Cihatçı örgütün Irak’ta güçlenmesinden en çok etkilenenlerin başında azınlıklar geliyor. Irak’ta Saddam Hüseyin rejiminin 2003’te yıkılmasından sonra Hristiyanlara yönelik yapılan saldırılarda ülkede yaşayan bir buçuk milyona yakın Hristiyan sayısı  400 bin’e düşmüştü. Musul’da yaşayan 35 bin Hristiyan’ın sayısının ise son 10 yılda 3 bine düştüğü tahmin ediliyor.
Keldani Süryani Asuri Halk Meclisi’nden milletvekili Luis Caro Bender Mansour’un BirGün’e verdiği bilgiye göre IŞİD’in Musul’da kontrolü ele geçirmesiyle kentte yaşayan bu 3 bin Hristiyan da Musul’u terk etti. Hristiyan nüfus Duhok, Erbil, Kerkük ve Bakhdida bölgesine yerleşti.
Musul’u IŞİD’in ele geçirmesi ardından kentte yaşayan tüm Hristayanların göç ettiğini söyleyen Mansour, “Teröristler, Musul’u kontrol altına aldıklarında kentteki kiliselere saldırı düzenlediler. Bu durum, örgütün Hristyanlara yönelik nasıl bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor. Musul’daki Hristiyanların hepsi Kürt güçlerinin kontrol ettiği güvenli bölgelere yerleşti. Hükümetin azınlıklar konusunda herhangi bir planı yok. Bir planı varsa bile, bu terörist grubun yeni yerleri kontrol etmesine karşı hazırlanmış bir plan değil” dedi.
‘BAĞDAT ALINIRSA TRAJEDİ OLUR’
Irak’ın Hristiyan nüfusunun yarısından fazlası Bağdat’ta yaşıyor. IŞİD’in Bağdat’a doğru ilerlemesinin kaygı verici olduğunu söyleyen Mansour, “Eğer IŞİD Bağdat’ı ele geçirirse bu yalnızca Hristiyanlar ve azınlıklar için değil Bağdat’taki tüm insanlar ve Irak için bir trajedi olur. Sünniler ve Şiiler için de felaket olur. IŞİD’in ilerleyişi çok hızlı. Bağdat ve Irak merkezindeki her yer tehlike altında. Hristiyanlar, herkesin bildiği gibi Irak’taki en barışçıl gruplardan biri. Eğer IŞİD daha fazla güçlenirse, bundan ilk etkilenecek, herşeylerini yitirecek grup Hristiyanlar olacak” diye konuştu.
‘DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ’
Irak Parlamentosu’nda Süryani vekil Yonadam Kanna ise Hristiyanların tedirgin olduğunu söyledi. Kanna, “Şehirde Hristiyanların koşulları diğer halkların koşullarıyla aynı. Şu an için özel olarak hedef alınmış değiller, ancak bölgede diğer kardeşleriyle aynı zorlukları çekiyorlar. Herşeylerini arkada bırakarak şehri terk etmelerinin zorluğunu yaşıyorlar. Yerinden olan herkesi desteklemeye çalışıyoruz. Ninova’daki Hristiyan köyleri hâlâ Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin kontrolü altında ve şu ana kadar herhangi bir saldırıya uğramış değil” dedi. Musul’da IŞİD militanları tarafından tahrip edilen kiliseler arasında Ermeni Aziz Ejmiatsin kilisesi  de yer alıyor.
IŞİD güçleri Musul’da Badoşa Cezaevi’nde tutuklu 12 Ezidi’yi idam ederken, Şengal sınırındaki Arap köyü Cigayfa’da son iki günde 100’ü aşkın Ezidi askerin öldürüldüğü belirtildi.
http://birgun.net/haber/3-bin-hiristiyan-musulu-terk-etti-15601.html

Yorumlar kapatıldı.