İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsrail’e ‘Tanıdık’ Cumhurbaşkanı

İsrail Parlamentosu Knesset, görev süresi Temmuz’da dolacak olan Şimon Peres’in yerine yeni devlet başkanını seçti. Eski Knesset Başkanı Reuven Rivlin, Temmuz itibariyle yedi yıl boyunca İsrail Cumhurbaşkanı olarak görev yapacak. İsrail’in yeni Cumhurbaşkanı Rivlin, Mavi Marmara nedeniyle İsrail’in Türkiye’den özür dilemesini eleştirdi, 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanınmasını önerdi… Rivlin’in Meclis Başkanlığı yaptığı dönemde 1915 iddiaları, Knesset gündeminden eksik olmadı. Aralık 2011’de Knesset’te 1915 Ermeni olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıma görüşmeleri yapılırken Rivlin, “Diplomatik ihtiyaçların önemi bir kenara, 6 milyon Yahudi’nin öldürüldüğü bir soykırımı yaşayan ülke olarak Ermenilerin yaşadığı acıları görmezden gelemeyiz” dedi. (Bizim antisemitistler buna ne diyecek, ciddi bir merak konusu. HYETERT)

***
İsrail’e ‘Tanıdık’ Cumhurbaşkanı,
İsrail Parlamentosu Knesset, görev süresi Temmuz’da dolacak olan Şimon Peres’in yerine yeni devlet başkanını seçti. Eski Knesset Başkanı Reuven Rivlin, Temmuz itibariyle yedi yıl boyunca İsrail Cumhurbaşkanı olarak görev yapacak.
‘Türkiye’nin istediği özür yersiz’
Rivlin yeni İsrail Devlet Başkanı
Mavi Marmara özrünü eleştirmişti
Rivlin, 7 Haziran 2011’de Meclis Başkanlığı görevini yürütürken, Türkiye’nin İsrail’den beklediği Mavi Marmara özrü için “yersiz” demişti: 
“Bizden Gazze ablukasının etik dışı ve uluslararası hukuka göre yasadışı olduğunu kabul etmemizi istiyorlar. Bu iddia elbette meşru değildir.”
Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Mart 2013’te ABD Başkanı Barak Obama’nın araya girmesiyle Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak özür dileyince de o dönemde Meclis Başkanlığı görevi sona eren ancak milletvekilliği devam eden Rivlin, “Stratejik ilişkilerin gerektirmesi nedeniyle Türkiye’den Mavi Marmara için özür dilemek anlaşılabilir, ama aynı sebeplerle Ermeni soykırımının reddedilmesi kabul edilebilebilir bir durum değildir.” dedi.
‘Ermenilerin acılarını görmezden gelemeyiz’
Rivlin’in Meclis Başkanlığı yaptığı dönemde 1915 iddiaları, Knesset gündeminden eksik olmadı. Aralık 2011’de Knesset’te 1915 Ermeni olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıma görüşmeleri yapılırken Rivlin, “Diplomatik ihtiyaçların önemi bir kenara, 6 milyon Yahudi’nin öldürüldüğü bir soykırımı yaşayan ülke olarak Ermenilerin yaşadığı acıları görmezden gelemeyiz” dedi.
Ermeni soykırım iddiaları Haziran 2012’de Knesset’te yeniden ele alındığı dönemde de Meclis Başkanı olan Rivlin “Türk Hükümeti’ni veya Türkiye’yi hedef almıyoruz” dedi.
Türkiye’den ithal edilen üniformalara karşı çıktı
Kasım 2011’de de Türkiye’de üretilip ithal edilen Knesset kavaslarının üniformaları için “Türkiye’den satın almayın, İsrail’de üretilen yerli mallarını kullanın” açıklaması yapmıştı. Bir İsrail gazetesinin ‘Knesset üniformaları Türkiye’den ithal ediliyor’ haberi üzerine araştırma yaptığını ve Türkiye’den gelen ürünlerin daha ucuz olduğunu gördüğünü söyleyen Rivlin, “Bazen ilkeler fiyattan daha önce gelir” dedi.
Rivlin’in ‘yerli üniforma’ emrinin ardından Knesset’ten bir yasa geçmiş ve İsrail resmi giysilerinin yerli olmasına karar verilmişti.
Eski avukat
1939 Kudüs doğumlu Rivlin, 1988 yılında milletvekili seçilmeden önce avukatlık yapıyordu. Ara verdiği 1992-1996 yılları dışında hep Knesset üyesiyidi. Rivlin, Knesset’e girdiğinden beri, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun liderliğini yaptığı sağcı Likud Partisi milletvekili.
İsrail’de cumhurbaşkanının yetkileri, yasalar gereği sınırlı ancak sembolik bir önemi var.
http://www.sondakika.com/haber/haber-israil-e-tanidik-cumhurbaskani-6138699/

Yorumlar kapatıldı.