İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik: Ortadoğu Barışı mucize yaratabilir

Esma Çakır
Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, yıllardır siyasi arenada çözülemeyen İsrail-Filistin meselesi konusunda Papa ve kendisi gibi dini şahsiyetlerin bir mucize yaratabileceğini öne sürdü… Bartholomeos, “Güzel konuşmalar yapıldı, ilahiler okundu, Müslümanlar, Hıristiyanlar, Yahudiler tarafından din adamları katıldı. Ben de yanlarındaydım. Papa Hazretleri dikkat gösterdi şahsıma. Barış için zeytin ağacını hep beraber diktik” dedi. Sözlerine “İnşallah bu ağaç meyve verir” diyerek devam eden Patrik, “Barış istikametinde, Ortadoğu’daki çok arzu edilen ve zor elde edilen barış çalışmalarının meyve getirmesi için hepimiz dua edeceğiz ve bu çalışmalara hız vereceğiz” diye konuştu. Patrikhane, yani dini bir müessese olarak her zaman barıştan yana olduklarını vurgulayan Patrik tüm dualarında, dünyada barış duası olduğunu anlatarak, “Bunun içindir ki benim böyle bir davete, Papa gibi yüksek bir şahsiyetten gelen davete icabet etmem çok normal sayılmalı. Benim için bir onur vesilesi oldu. Bunun içindir ki memleketimize memnun dönüyorum” diye konuştu.
***
Katolik Hıristiyanlar’ın ruhani lideri Papa Francesco’nun davetiyle, Ortadoğu barışı için Vatikan’daki tarihi ortak dua buluşmasına katılan Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, yıllardır siyasi arenada çözülemeyen İsrail-Filistin meselesi konusunda Papa ve kendisi gibi dini şahsiyetlerin bir mucize yaratabileceğini öne sürdü.
Papa Francesco’nun, 22-25 Mayıs tarihlerinde Ürdün-Filistin ve İsrail’i kapsayan Kutsal Topraklar’ı ziyareti sırasında tohumları atılan barış duası fikri, dün akşam İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da katılımıyla Vatikan bahçelerinde hayata geçirildi. Hıristiyanlığın ikinci büyük cemaatinin temsilcisi Bartholomeos da, İbranice, İngilizce, İtalyanca ve Arapça olmak üzere 4 dilde yapılan dualar ve 3 semavi dinin kutsal kitaplarından bölümlerin okunduğu tören boyunca orada bulundu.
Papa’nın, ‘kardeşim’ diye hitap ettiği Patrik Bartholomeos, sabah kahvaltısında ise, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve eşi Prof. Dr. Belkıs Gürsoy ile büyükelçilik rezidansında bir araya geldi. Buluşmaya, Vatikan Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Hasan Sekizkök, Üçüncü Katip Mert Sav, Fener Rum Patrikhanesi Fransa Metropoliti Emmanuel Adamakis, İtalya Metropoliti Gennadios Zervos ile Papalık Hıristiyanların Birliğini Geliştirme Konseyi Müsteşarı Piskopos Brian Farrel de katıldı.
“İNŞALLAH BARIŞ AĞACI MEYVELERİNİ VERİR”
Burada Türk gazetecilere açıklama yapan Patrik Bartholomeos, söz konusu olanın, bir barış meselesi olduğunu ve Papa’nın bu duaya iştirak etmesi için kendisine getirdiği daveti memnuniyetle, seve seve kabul ettiğini dile getirdi. Barışı tesis etmek için gerçekleştirilen törenin çok duygulandırıcı olduğunu ifade eden Bartholomeos, “Güzel konuşmalar yapıldı, ilahiler okundu, Müslümanlar, Hıristiyanlar, Yahudiler tarafından din adamları katıldı. Ben de yanlarındaydım. Papa Hazretleri dikkat gösterdi şahsıma. Barış için zeytin ağacını hep beraber diktik” dedi.
Sözlerine “İnşallah bu ağaç meyve verir” diyerek devam eden Patrik, “Barış istikametinde, Ortadoğu’daki çok arzu edilen ve zor elde edilen barış çalışmalarının meyve getirmesi için hepimiz dua edeceğiz ve bu çalışmalara hız vereceğiz” diye konuştu. Patrikhane, yani dini bir müessese olarak her zaman barıştan yana olduklarını vurgulayan Patrik tüm dualarında, dünyada barış duası olduğunu anlatarak, “Bunun içindir ki benim böyle bir davete, Papa gibi yüksek bir şahsiyetten gelen davete icabet etmem çok normal sayılmalı. Benim için bir onur vesilesi oldu. Bunun içindir ki memleketimize memnun dönüyorum” diye konuştu.
PERES VE ABBAS BAŞ BAŞA GÖRÜŞTÜ
Filistin ve İsrailli liderlerde bir barış isteği havası sezip sezmediği sorulan Bartholomeos, törenin ardından Papa ve kendisi dışarıda beklerken, Abbas ve Peres’in içeride baş başa bir görüşme yaptığını aktararak, şöyle devam etti:
“Tabii ki ne konuştuklarını sormadım, fakat konuşmalarının başlamasından kısa bir süre sonra danışmanlarını çağırdılar. Demek ki yardım istediler. Pek de kolay olmasa gerek ki danışmanlarını çağırdılar.”
“BARIŞ ADINA İYİ NİYETLİ ÇABALAR DEĞERLENDİRİLMELİ”
Siyasi arenada çözülemeyen İsrail-Filistin meselesini, kendisi ve Papa gibi dini şahsiyetler vasıtasıyla çözülüp çözülemeyeceği sorulan Ortodoks lider, “Din adamları mucize yapabilir. Bütün iyi niyetli çabalar, nereden gelirse gelsin kabul edilmeli ve değerlendirilmeli. Bu sefer yüksek bir kurumdan, Vatikan gibi bir kurumdan, Papa gibi bir şahsiyetten gelen bir insiyatif tabii ki değerlendirilmeli idi ve nitekim değerlendirildi. İnşallah hepimizin beklediği meyveleri getirir” ifadelerini kullandı.
” ÖZÜR DİLEMEK İÇİN PAPA ELİMİ ÖPTÜ”
Kudüs’te Papa’nın, elini öptüğü hatırlatılan Bartholomeos, neler hissettiği ve bunun ne anlama geldiği sorulduğunda ise şu karşılığı verdi:
“Çok duygulandım. Papa’nın mütevazı bir insan olduğunu biliyordum, sembolik jestler yaptığını biliyordum, ama bu kadarını tahmin edemedim. Belki hatırlıyorsunuzdur, sanırım 1975 senesinde, dönemin Papa’sı 6. Paul, burada Vatikan’da benim manevi pederim Kadıköy Metropoliti Melito’nun aniden ayaklarını öptü ve diz çöktü. Yani o an İstanbul Patrikhanesi’nin temsilcisi olan Melito’nun pabuçlarını öptü. Çok yankı uyandırdı böyle bir jest. Bu da aşağı yukarı aynı. Bu, bir özür dileme manasında. Biliyorsunuz Haçlı Seferleri şu, bu, Şark Kilisesi’ne biraz zarar verdi. Bundan dolayı özür dilemek istediler. Sembolik bir jest gibi. Ki biz bunu çok takdir ediyoruz.”

http://www.gercekgundem.com/dunya/49473/patrik-ortadogu-barisi-mucize-yaratabilir

Yorumlar kapatıldı.