İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Parlayan Çocuklar Dergisi “Sensin Bayan”

Yüce Yöney
Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin çocuklarının hazırladığı Parlayan Çocuklar dergisinin son sayısının dosya konusu toplumsal cinsiyet… Bayan mı, Kadın mı başlığını taşıyan yazıda bu ifadenin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gösteren örneklerden biri olduğu anlatılıyor, bu tip ifadelere dikkat edilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Son cümle yeterince net: Bana bayan deme! Sensin bayan 🙂

***
Yüce Yöney
Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin çocuklarının hazırladığı Parlayan Çocuklar dergisinin son sayısının dosya konusu toplumsal cinsiyet…
Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin (TTM) çocuklarının emeğiyle çıkan Parlayan Çocuklar dergisinin son sayısında toplumsal cinsiyet konusu ele alınıyor.
Biyolojik cinsiyetle toplumsal cinsiyet arasındaki farkların anlatıldığı, toplumun yüklediği cinsiyet rollerinin eleştirisinin yapıldığı dergideki Toplumsal Cinsiyet Konuşmaları bölümünde Parlayan Çocuklar’ın okulda, mahallelerinde, ailelerinde yaptıkları kısa röportajlar bulunuyor.
Röportajlar sonrasındaki değerlendirme yazısında örneklerle toplumsal cinsiyet konusundaki kafa karışıklığı vurgulanıyor.
Kim bu bayan?
Bayan mı, Kadın mı başlığını taşıyan yazıda bu ifadenin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gösteren örneklerden biri olduğu anlatılıyor, bu tip ifadelere dikkat edilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Son cümle yeterince net: Bana bayan deme! Sensin bayan 🙂
Anlaşılır dil
Dergide yer alan yazılardan bazıları şunlar: Erkekler de Ağlar, Cinsiyet, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim, Cinsiyet Eşitsizliği ve Erken Yaşta Evlilikler.
Derginin toplumsal cinsiyet özel sayısında her zamanki gibi hem çocukların hem yetişkinlerin anlayacağı bir dil kullanılıyor.
Uzaylılara ne anlatalım?
Dergide ayrıca Tarlabaşı Toplum Merkezi Orkestrası’yla bir röportaj, bir gün karşınıza uzaylılar çıkarsa ilk ne anlatmak istersiniz konulu bir soruşturma, TTM Direniş Ekibi’nin bildirisi gibi yazılar da yer alıyor. (YY)
Parlayan Çocuklar Dergisi’nden edinmek için TTM ile irtibata geçmek yeterli.

http://www.bianet.org/bianet/cocuk/156264-sensin-bayan?bia_source=rss

Yorumlar kapatıldı.