İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AKP’li Zeytinburnu Belediyesi gaspta ısrarlı

Türkiye tarihinin en büyük mülk gasplarından birine konu olan, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’na ait yaklaşık 50 dönüm arazi, Ocak ayında yapılan tapu tesciliyle vakfa iade edilmişti. Ancak bu karar, AK Parti’li Zeytinburnu Belediyesi tarafından mahkemeye verildi. Belediye, iade edilen arazide yer alan Zeytinburnu Stadyumu ve açık otoparkın iadesinin iptali için mahkemeye başvurdu.

Agos’ta yer alan haberde şunlar kaydedilmekte:
«Türkiye tarihinin en büyük mülk gasplarından birine konu olan, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’na ait yaklaşık 50 dönüm arazi, Ocak ayında yapılan tapu tesciliyle vakfa iade edilmişti. Ancak bu karar, AK Parti’li Zeytinburnu Belediyesi tarafından mahkemeye verildi. Belediye, iade edilen arazide yer alan Zeytinburnu Stadyumu ve açık otoparkın iadesinin iptali için mahkemeye başvurdu.
Zeytinburnu Belediyesi, iade kararına karşı iki dava açtı. Belediye, İstanbul 1. İdare Mahkemesi’ne Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün almış olduğu iade kararının yürütmesinin durdurulması için dava açtı. Belediye ayrıca, Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı aleyhine, İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Dava dilekçesinde, arazi üzerinde VGM’nin yetkisi olmadığı iddia edildi.
Belediye Hukuk Müşavirliği ise yaptığı açıklamada devir işleminin kanuna aykırı olduğunu savundu: “Biz bu iadenin hukuka aykırı olduğunu düşünüyoruz. Vakıflar Kanunu’nun geçici 11. maddesine göre, bir arazinin bu şekilde iadesi için kamulaştırma yoluyla devredilmemiş olması gerekiyor. Bu arazi kamulaştırma yoluyla devredildi. Zeytinburnu Belediyesi 1987’de mahkemeden belediye adına tecil kararı çıkarttırıyor. Kamulaştırılan bir arazinin Vakıflar Kanunu’nun geçici 11. maddesine dayanılarak iade edilmesi hukuka aykırıdır. Kararın iptali ve bir de tapu iptali ve tecil davası açtık.”
Dava konusu olan arazi, Cumhuriyet tarihinin gasp edilen en önemli taşınmazlarından biri. Zeytinburnu’nda, hastanenin karşısında bulunan ve el konmuş olan arazinin VGM’nin mülkiyetinde bulunan yaklaşık yüzde 10’luk bölümü, 2012 yılının Haziran ayında vakfa iade edilmişti. 22 Ocak 2014 tarihinde ise, geriye kalan 42.259 metrekarelik eski bostan arazisinin tapusu, Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı adına tescil edilmişti.
Gayrimüslim vakıflarına daha önce gasp edilen mülklerinin iade edilmesi, son yıllarda AK Parti iktidarının önemli icraatlarından biri olarak kabul ediliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da sık sık gündeme getirdiği bu adımlara karşı yine AK Parti’li bir belediye tarafından dava açılması şaşırtıcı bulunurken, davaların akıbeti merakla bekleniyor. Ermeni toplumunu temsilen Başepiskopos Aram Ateşyan, Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu ve Karagözyan Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil’in katıldığı, Başbakanlık’ta yapılan görüşmede de, Başbakan Erdoğan’ın bu arazinin vakıf tarafından nasıl değerlendirileceğini sorduğu biliniyor.
Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı yönetimi, araziyi ekonomik olarak nasıl değerlendireceği konusundaki çalışmalarına devam ediyor».
News from Armenia – NEWS.am

http://news.am/tur/news/211861.html

Yorumlar kapatıldı.