İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Avrasya Birliği’ne giriyor

Astana’da yapılacak Avrasya Birliği Zirvesi’ne Ermenistan da katılacak ve toplantıda bu ülkenin üyeliği gündeme gelecek. Kazakistan’ın başkenti Astana’da 29 Mayıs’ta Ermenistan, Rusya, Belarus ve Kazakistan devlet başkanları katılımıyla Avrasya Yüksek Ekonomik Konseyi (AYEK) toplantısı yapılacak. Toplantının en önemli gündem maddesi ise Ermenistan’ın AYEK katılımı olacak.

Daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda Astana’da 29 Mayısta Avrasya Ekonomik Birliği Antlaşması’nın imzalanmasını yılın olayı olarak değerlendirmişti. Putin’e göre Anlaşma, 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girecek ve 170 milyondan fazla insanın yaşadığı üç devletin ortak pazarı oluşturmasını sağlayacak. Putin bu konuşmasında adı geçen antlaşmaya Ermenistan’ın katılımının da gündemde olacağını bildirmişti.
Ermenistan Ekonomi Bakan Yardımcısı Karine Minasyan konuyla ilgili Regnum ajansına şunları söyledi:
“Anlaşma 1 Ocak 2015 tarihinde imzalanacak, ancak anlaşmaya Ermenistan’ın ne zaman katılacağına Avrasya Yüksek Ekonomik Konseyi karar verecektir. Çünkü Ermenistan ile Konseyin bu konudaki görüşmeleri tamamlanmış değildir. Biz hala müzakere sürecindeyiz. Bu aslında basit bir süreç de değildir. Gümrük Birliği ve gelecekteki Avrasya Ekonomik Birliği’nin kararlarının temelini ekonomi oluşturur. Anlaşma taslağında ticaret, makroekonomi ve sanayide koordineli ortak politikadan söz edilse de, sonuçta her ülke kendi ekonomik çıkarlarını korumaya çalışmaktadır”
Daha önce 1 Haziran’da Ermenistan’ın Gümrük Birliği’ne katılım Antlaşması için hazır olması gerektiği bildirilmişti. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise ülkesinin Gümrük Birliği antlaşması sürecinin son aşamasında olduğunu söyledi.

http://www.timeturk.com/tr/2014/05/27/ermenistan-avrasya-birligi-ne-giriyor.html#.U4SzPvl_vC0

Yorumlar kapatıldı.