İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni toplumu yeni okul açıyor

Vercihan Ziflian
Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Ermeni toplumu ilk kez bir okul binası inşa ediyor. Ermeni toplumu, Cumhuriyet tarihinde ilk kez sıfırdan yeni bir okul binası inşa ediyor. İstanbul’un Bakırköy semtindeki yeni okul binası Eylül ayında eğitim ve öğretime kapılarını açacak. Mesut Özdemir, “170 yıllık okulumuz ihtiyaca yanıt vermiyordu.” Ermeni toplumu, İstanbul’da 500 öğrenci kapasiteli bir okul inşa ediyor. Eylül ayında kapılarını açması planlanan okul Ermeni toplumu için bir ilk. Zira Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Ermeni toplumu ilk kez bir okul binası inşa ediyor.

Osmanlı döneminde İstanbul’da inşaa edilen çok sayıda Ermeni okulu vardı. Cumhuriyetin kuruluşunu takip eden yıllarda öğrenci noksanlığı ve maddi imkansızlıklar nedeniyle okullar birer birer öğrenime kapandı.
Halen İstanbul’da 6’sı Katolik olmak üzere 19 Ermeni okulu var. Okullardaki öğrenci sayısıysa 3 bin. Yeni inşaa edilen okul Ermeni toplumu tarafından finanse ediliyor.
OKUL ÇAĞINDA TOPLAM 3.000 ÇOCUK VAR.
Hali hazırda Bakırköy semtinde Dadyan isimli tarihi bir ilkokul var. Okulun 400 öğrencisi bulunuyor. Peki neden yeni okul binasına ihtiyaç duyuldu? Okulun bağlı bulunduğu Surp Asdvazsazin Kilisesi-Vakfı Başkanı Mesut Özdemir, şu yanıtı verdi:
“170 yıllık okulumuz artık bizim ihtiyaçlarımıza yanıt vermiyor. 400 öğrencimiz var ve onlara daha iyi, çağdaş ve modern eğitim imkanları sunmak istiyoruz. ”
SULTAN FERMAN VERDİ
Bakırköy semtindeki tarihi Dadyan Okulu Sultan 3.Selim’in fermanıyla sarayın Barutçubaşısı Hovhannes Bey Dadyan tarafından 1844 yılında inşa edildi. Hovhannes Bey Dadyan, Sultan 3. Selim tarafından üstün hizmetlerinden dolayı iftihar madalyasıyla onurlandırılmıştı.
‘ÇİVİ ÇAKMAK ZORDU’
Yeni okul binasının adı da Dadyan olacak. Binanın inşaa edildiği arazi eski okul binası ve kilisenin tam karşısında. Arazi vakfa ait olsa da, süreç içerisinde el konulmuştu. Özdemir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve eski Bakırköy Belediyesi Başkanı Ateş Ünal Erzen’in yardımlarıyla arazinin kendilerine iade edildiğini söyledi.
2011 yılında çıkartılan 5737 sayılı Vakıflar Kanunu’nun işlerini kolaylaştırdığını vurgulayan Özdemir,“Cemaatimize ait vakıf binalarına bir çivi çakmanın bile sorun olduğu yıllardan geçtik, oysa şimdi bu kanun sayesinde sıfırdan bir bina inşaa ediyoruz’ dedi.
1750 metrekare alana inşa edilen yeni okul son teknolojiyle donatılacak. Okul bünyesinde çok amaçlı olarak kullanılacak 300 kişilik bir konferans salonunun yanısıra bir de geniş bir spor salonu bulunacak.
http://www.haber10.com/haber/501523/#.U4HM3fl_vC0

Yorumlar kapatıldı.