İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eski İstanbullu, akademisyen Zekiyan, Türkiye Katolik Ermenileri Başpiskoposluğu’na atandı.

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Türkiye Katolik Ermenileri Piskoposluğu’na eski İstanbullu, akademisyen ve rahip Levon Boghos Zekiyan’ı atadı… Katolik Ermenilerin, Osmanlı toplumu içinde bir cemaat olarak tanınmasının 1829-1830 yıllarındaki padişah fermanıyla olduğunu anımsatan Zekiyan, cemaatlerinin küçük bir cemaat olduğunu ama başta sanat ve tiyatro olmak üzere tarih boyunca hem Ermeni cemaati içinde hem de genel olarak Osmanlı ve Türkiye’de topluma çeşitli katkıları olduğunu söyledi.

***
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Türkiye Katolik Ermenileri Piskoposluğu’na eski İstanbullu, akademisyen ve rahip Levon Boghos Zekiyan’ı atadı.
Zekiyan, yeni görevine dair AA muhabirine konuştu.
Venedik Patrikliği’nde düzenlenen törende Papalık beyanatının okunmasıyla kendisine yeni görevinin tebliğ edildiğini belirten Zekiyan, Venedik Başpiskoposu Kardinal Francesco Moraglia’nın yeni görevine atanmasından dolayı kendisine çok güzel bir mektup yazdığını ve mektubunda, kendisini “Çalışmalarınızda doğu ve batıyı birleştiren bir şahsiyetsiniz” şeklinde tanımladığını aktardı.
Katolik Ermenilerin, Osmanlı toplumu içinde bir cemaat olarak tanınmasının 1829-1830 yıllarındaki padişah fermanıyla olduğunu anımsatan Zekiyan, cemaatlerinin küçük bir cemaat olduğunu ama başta sanat ve tiyatro olmak üzere tarih boyunca hem Ermeni cemaati içinde hem de genel olarak Osmanlı ve Türkiye’de topluma çeşitli katkıları olduğunu söyledi.
Hristiyan ve İslam aleminde iki büyük imparatorluğun başkenti olmuş İstanbul gibi tarihsel bakımdan çok önemli bir kentte böylesine bir görevin gurur verici olduğu kadar sorumluluk getirdiğine dikkati çeken Zekiyan, “Tabi ki layıkıyla yerine getirmeye çalışacağım. Tanrının lütfuna itimat ediyorum. Güvenimiz ulu Tanrı’dır. Tabi dostların samimiyeti, duaları da çok önemli bir etken” dedi.
Türkiye’nin gelişim içinde olan bir ülke olduğunu ve son 20 yılda liberalleşme bakımından da önemli adımlar attığını ifade eden Zekiyan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin mesajı için de “Son olarak Sayın Başbakan’ın açıklamasıyla büyük bir adım atıldığını söyleyebiliriz” diye konuştu.
Zekiyan, Türkiye Ermeni Katolik Kilisesi Başpiskoposu Georges Khazzoum’un emekliye ayrılmasını takiben Papa tarafından atandı. – Roma
http://www.haberler.com/papa-franciscus-tan-atama-6060009-haberi/

Yorumlar kapatıldı.