İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘3. Dünya Türk Forumu’na Doğru

Yaşam Kaynak
Edirne’de, “3. Dünya Türk Forumu” düzenlenecek.Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezinin (TASAM), 28-30 Mayıs’ta düzenleyeceği forumda, Türk dünyası ve diasporalarının yaklaşık elli ülkedeki sivil toplum liderleri, akademisyen, düşünce ve kanaat önderleri bir araya gelecek. Programda, Türk dünyasının ana teması ”Kültür diplomasisi ve turizm”, Türk diasporalarının ana teması ise ”Türk ve Ermeni diasporaları; fırsatlar ve riskler” olarak belirlendi.

Edirne Valisi Hasan Duruer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Türk Forumunun, TASAM öncülüğünde Türk devletlerinin temsilcileriyle dünyanın dört bir yanında yaşayan Türk diasporalarının düşünce ve kanat önderlerini, sivil toplum kuruluşlarını, çok boyutlu konular çerçevesinde bir araya getireceğini söyledi.
Programın, ortak gündemiyle, sosyal ve ekonomik entegrasyonun derinleşmesine katkı sağlayan küresel bir organizasyon olduğunu ve forumda önemli konuların ele alınacağını belirten Duruer, şöyle konuştu:
”Bu yıl, Dünya Türk Forumu’nun üçüncüsünü Edirne’de gerçekleştiriyoruz. Foruma Türk dünyası ve Türk Diasporaları katılacak. Kültür diplomasisi konusu ele alınacak. Aynı zamanda biliyorsunuz 2015 yılı 1915 hadiselerinin 100| yıl dönümü. Ermeni diasporasıyla bu konu değerlendirilecek. Değerlendirmede kamu diplomasisi fırsatlar ve riskler konusu ele alınacak. Bunların tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye asıl problemlerini görüşecek. Böyle uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyacağız. Edirne’nin tanıtımına da ciddi anlamda katkı sağlayacak. Dünyanın her tarafından yaklaşık 300 civarında katılımcı olacak.”
Duruer, forum çerçevesinde üç gün boyunca 12 oturumun düzenleneceğini, ”Kültür diplomasisi”, ”Türk Ermeni ilişkilerinde mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri”, ”Türk Ermeni ilişkilerine tarihsel bakış”, ”Kültür diplomasisi ve turizm perspektifleri”, ”Sağlık turizmi” ”Turizmde devlet dışı aktörler” gibi konuların ele alınacağını kaydetti.
– “İlk defa Kızıl elma ödülleri verilecek”
Duruer, Türk dünyasının vizyon ve derinliğini güçlendiren başarılı kişiler ile kurumları onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla forumda ilk defa farklı kategorilerde “Türk Dünyası Kızıl Elma Ödülleri” verileceğini söyledi.
Ödüllerin, devlet, diplomasi, iş, bilim, kültür, sanat, teknoloji, strateji, spor ve kamu diplomasisi olmak üzere toplam 10 kategoride verileceğini belirten Duruer, ödüllerin forumun ikinci gününde sahiplerini bulacağını kaydetti.
Forum, 28 Mayıs Çarşamba günü Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda saat 9.30’da başlayacak.

http://www.beyazgazete.com/haber/2014/5/22/3-dunya-turk-forumu-na-dogru-2242084.html

Yorumlar kapatıldı.