İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa barış sürecine dua etti!

Şeyhmus Çakan
Diyarbakır’ın Sur İlçesi eski Belediye Başkanı BDP’li Abdullah Demirbaş’ın başkanlık ettiği, her din ve etnik kimlikten kişileri bünyesinde barındıran Kırklar Meclisi heyeti, Papa Franciscus ile Vatikan’daki ayinden sonra görüştü. Demirbaş, Papa’dan barış sürecinin devamı için dua etmesini istediklerini belirterek, “Bize ‘Allah sizinle olsun. Çabalarınız önemli’ dedi. Diyarbakır’dan ilk kez bir heyet Vatikan’da bir Papa’yı ziyaret etti. 

Bölgede ilk kez çok dilli belediyeciliği başlatmasıyla tanınan Sur İlçesi’nin eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, oluşturduğu ve her din ve etnik kimlikten kişilerin yer aldığı Kırklar Meclisi heyeti ile Vatikan’da Katoliklerin ruhani lideri Papa I. Franciscus ile görüşmek için geçen yıl randevu talebinde bulundu. Papa’nın randevu talebini kabul etmesi üzerine ise Abdullah Demirbaş, geçen hafta Ortadoğu’nun en büyük Ermeni Kilisesi olarak bilinen Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, Süryani Meryem Ana Kilisesi Başkanı Can Şakarer, Keldani Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı, Türkmen Alevi Dedesi Hasan Baykut, Din Adamları ve Yardımlaşma Derneği (DİAY-DER) Başkanı Zahit Çiftkuran, Bokark Şeyhi Nakşi Sayar, 1925 Kürt isyanının lideri Şeyh Said’in torunu Muhammed Akar ve Duhok Belediye Başkanı Şevket Muhammed Osman’la birlikte Vatikan’a gitti.
Abdullah Demirbaş’ın ellerini tutarak “Hoşgeldiniz” diyen Franciscus’a Demirbaş Kırklar Meclisi’nin çalışmalarını, amacını anlatan İngilizce, Türkçe kitap, Cizre’li olan ve Sibernetik alanın kurucusu kabul edilen, fizikçi, robot ve matriks ustası İsmail Ebul İz Bin Rezzaz El Cezeri’nin yaptığı robotları gösteren bir kitabı ile Diyarbakır’da Kürt motifleriyle dokunan bir kilim hediye etti.
Papa Franciscus ile yaklaşık 10 dakika görüştüklerini kaydeden Abdullah Demirbaş, Papa’dan Türkiye’deki barış sürecinin devam etmesi için dua etmesini istediklerini belirterek aralarında geçen diyalogu şu şekilde anlattı:
“Diyarbakır’ın farklı çiçeklerinden, farklı kokularından oluşan bir demet’le Papa’yı ziyaret ettik. Heyetimizde her inançtan, her halktan, her felsefeden insan vardı. Diyarbakır’daki bu çok renkliliği dünyaya anlatabilmek için Papa’yı ziyaret ettik. Görüşmemizde ilk olarak Türkiye’de bir Kürt’ün, bir Türk’ün, Ermeni’nin, Süryani’nin, Laz’ın, Çerkez’in kanı dökülmemesi ve barış sürecinin sağlıklı bir şekilde sürebilmesi, insanların artık ölmemesi için dua etmesini istedik. Farklı inançların, kültürlerin bir arada yaşaması için oluşturduğumuz Kırklar Meclisi’nin çok önemli bir model olduğunu, gerek Türkiye ve gerekse Ortadoğu barışında önemli bir model olacağını dile getirdik. Ortadoğu’da nasılki farklı inançlara yönelik saldırılar yanlışsa Avrupa’daki İslam fobisinin yanlışlığını da dile getirdik. Diyarbakır’da bir cami, iki kilise, bir havra, bir cemevi ve bir Yezidi evinden oluşan Kültürler Sokağı Projesi’ni de Papa’ya anlattık ve kendisinin desteğini istedik. Görüşmemizde ayrıca tarihi Diyarbakır Surlarının UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine alınabilmesi için yardımcı olmasını diledik. Görüşmemizde sözlü olarak ifade ettiğimiz konuların detayının yer aldığı bir mektubu da kendisine verdik. Bizi ilgiyle dinleyen Papa’yı kentimizi görmesi için de ayrıca Diyarbakır’a da davet ettik. Papa ise ‘Allah sizinle olsun. Çabalarınız çok önemli’ dedi. Papa Diyarbakır’a gelirse çok seviniriz”
1925 Kürt isyanının lideri Şeyh Said’in torunu Muhammed Akar görüşmeyle ilgili Star’a şu açıklamayı yaptı:
 “Dünyanın bir çok yerinden önemli heyetler vardı, Özel Çarşamba gönünde heyeti kabul etti. Meydan bizi anons ettiler. Protokole alındık. Mektubu aldı. Vatikan protokollerine göre önemli bir görüşme. Türkiye’ye yönelik kötü imajını da sildik diyebilirim. Benimle ilgili sosyal medyada olan bazı olumsuz düşünceleri kabul etmiyorum. Bizler diyalog köprüleri kurduk. Bütün renklerle beraber Papa’ya diplomasi için gittik.  Türkiye’nin bütün renklerini bir buket çiçek olarak Papa’ya götürdük. Diyarbakır için gittik. Kürt sorunun barışçıl çözümü için destek için gittik.”

http://haber.stargazete.com/dogu/papa-baris-surecine-dua-etti/haber-884959

Yorumlar kapatıldı.