İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hangi ülkelerinden Soma faciası için taziye mesajları geldi?

Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için birçok ülkede anma töreni düzenlendi, taziye defterleri açıldı. Mısır’dan Ermenistan’a kadar tüm dünya ülkelerinden taziye mesajları yağmaya devam ediyor. Çok sayıda ülke Soma faciası için taziye mesajı gönderdi. Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için birçok ülkede anma töreni düzenlendi, taziye defterleri açıldı.

Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği’nde, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için anma töreni düzenlendi.
Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, törende yaptığı konuşmada, Soma’daki maden faciası nedeniyle duyduğu üzüntüyü ifade etti.
Benzer acıların bir daha yaşanmaması temennisinde bulunan Yıldız, “Haftaya, kamuya açık şekilde taziyeleri almaya devam edeceğiz. Maden ocağında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.
Yıldız,  “Saraybosna İş Forumu”na katılan tüm yabancıların da Türk hükümetine ve halkına başsağlığı dileklerini ilettiğini kaydetti.
Törende, daha sonra büyükelçilikteki bayraklar yarıya indirildi, saygı duruşunda bulunuldu, dualar edildi ve taziye defteri açıldı.
Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, taziye defterini ilk imzalayan kişi oldu.
İzzetbegoviç, taziye defterine yazdığı mesajında, “Türkiye’nin acısı ve üzüntüsü, bizim acımız ve üzüntümüzdür. Başarılarınıza sevindiğimiz gibi acılarınızı da paylaşıyoruz. Kardeş halk olan Türkler’e, özellikle Soma’da hayatını kaybeden işçilerin ailelerine, başsağlığı diliyorum. Bosna Hersek’te madenlerimiz var ve böyle durumların ne demek olduğunu çok iyi anlıyoruz. İhtiyaç duyarsanız, uzman ekiplerimiz hizmetinizde olacaktır. Türk hükümetinin doğru zamanlı müdahalesi ile yaralıların hızlı bir şekilde iyileşeceğinden şüphe duymuyorum” ifadelerine yer verdi.
Bakü
Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’nde, Soma’da hayatını kaybeden madenciler törenle anıldı.
Törene, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov, Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, milletvekilleri, büyükelçilik müşavir ve çalışanları, Azerbaycan’daki Türk kuruluşlarının temsilcileri ve Türk işadamları katıldı.
Hayatını kaybeden madenciler için saygı duruşunda bulunulmasından sonra  konuşan Şerifov, Türkiye’nin çok büyük felaketle karşılaştığını belirterek, kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve Türk halkına da başsağlığı diledi.
Bakü Büyükelçisi Coşkun, maden ocağında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek, madenci ailelerinin acılarını yüreklerinde hissettiklerini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Şerifova ve milletvekillerine destekleri için teşekkür eden Coşkun, “Dünden itibaren, başta Cumhurbaşkanı Aliyev’in mesajı olmak üzere Azerbaycan’dan hem devlet hem de halktan gelen destek ifadeleri böylesine acıyla yüklü bir anda sığınabileceğimiz güç kaynağı oldu. Allah bir daha Türkiye’ye, Azerbaycan’a ve hiçbir devlete böyle acı yaşatmasın” dedi.
Törene katılanlar, Büyükelçilikte açılan taziye defterine duygularını yazdı.
Kudüs
Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosluğu’nda da taziye defteri açıldı. Taziye defterini ilk olarak Birleşmiş Milletler Filistin Temsilcisi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un barış görüşmeleri özel koordinatörü Robert H. Serry imzaladı.
Konsolosluk kapısında Büyükelçi Mustafa Sarnıç tarafından karşılanan Serry, açılan defteri imzaladıktan sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada şunları söyledi :
“Ankara’da geçen hafta yapılan uluslararası Kudüs toplantısından yeni dönmüştüm. Ardından Soma’da yaşanan bu trajik kazanın haberini aldım. Kazada hayatını kaybeden tüm kurbanların ailelerine başsağlığı dileyerek, üzüntü ve taziyelerimi iletiyorum. Türkiye’nin talebi durumunda BM olarak her türlü yardımı yapmaya hazırız.”
Roma
Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nde, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ve beraberindeki milletvekillerinin de katılımıyla anma töreni düzenlendi.
Törene, TBMM İnsan Hakları Cezaevleri Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, Azerbaycan’ın Roma Büyükelçisi, KKTC’nın Roma Büyükelçisi ile Büyükelçilik çalışanları katıldı.
Saygı duruşunda bulunulduktan sonra Büyükelçilik Binası’ndaki Türk Bayrağı yarıya indirildi; dualar okundu ve taziye defteri açıldı.
Taziye defterini imzalayan Üstün, törende yaptığı konuşmada, Soma’da yaşanan maden faciası ile ilgili bilgi verdi,
Bu facianın, millet için çok büyük bir acı olduğunu belirten Üstün, bütün millete ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.
“Acılar paylaşıldıkta azalır” diyen Üstün, “Bizim inancımıza göre, hayatını kaybeden bu kişiler göçük altında kaldığı için şehit hükmündedir, ebedi ikametgahlarında rahat uyusunlar. Hayatını kaybedenlerin geride kalanları, büyük devletin ve necip milletin emanetidir. Devlet geride kalanlara en iyi şekilde bakacaktır ve sahip çıkacaktır, her zaman yanlarında olacaktır, tüm ihtiyaçları karşılanacaktır” şeklinde konuştu.
Belgrad ve Zagreb
Maden faciası nedeniyle Türkiye’nin Belgrad ve Zagreb büyükelçiliklerinde de bayraklar yarıya indirildi, saygı duruşunda bulunuldu ve taziye defterleri açıldı.
Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, taziye defterine yazdığı mesajda, Soma’daki maden ocağında meydana gelen olayın, Türk madencilik tarihinde yaşanan en büyük facia olduğunu belirterek, “Bu zor anlarda dostlarımızın desteği çok büyük anlam taşıyor” ifadesini kullandı.
Çok sayıda yabancı diplomat, her iki elçilikte açılan taziye defterlerini imzalayarak, başsağlığı ve sabır dileklerini ilettiler.
Abu Dabi,Dubai
Abu Dabi Büyükelçiliği’nde, vefat eden işçiler anısına elçilik mensupları ve vatandaşların katıldığı anma töreni düzenlendi.
Dubai Başkonsolosluğu’nda ise vefat edenler için taziye defteri açıldı. Diğer ülke konsolosluklarından taziye için gelen yetkililerin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayan Türkler de deftere üzüntülerini dile getiren görüşlerini yazdı.
Berlin
Türkiye’nin Berlin Başkonsolosluğundaki anma töreninde Başkonsolos Ahmet Başer Şen’in konuşmasından önce saygı duruşunda bulunuldu.
Şen, Türkiye’nin 14 Mayıs günü karanlık bir güne uyandığını belirterek ”Sadece ülkemiz değil, yüreği ülkemizle çarpan sizler, bizler, dünyanın her yerinde yaşayan Türk milletinin evlatları bu haberlerle gerçekten büyük bir acı yaşadık. Yüreğimiz yandı. Ciğerimiz kavruldu” dedi.
Acıların, acıyı hissedenlerin paylaşmasıyla azalacağını ifade eden Şen, hala madende insanların bulunduğunu, bu maden işçilerinin buradan sağ salim çıkması için dua ettiklerini söyledi.
Konuşmanın ardından Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Muradiye Camisi imamı Haluk Dişçi Kur’an-ı Kerim okudu, Şehitlik Camisi imamı Mevlüt Sevinç de dua etti.
Vatandaşlar, Başkonsoloslukta açılan taziye defterine duygularını dile getirdikleri mesajlar yazdı.
Törene, Başkonsolosluk çalışanları, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.
Kazan
Türkiye’nin Kazan Başkonsolosluğundaki törene, Kazan’da yaşayan Türk vatandaşları ve Başkonsolos Sabri Tunç Angılı katıldı. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan törende dua edildi.
Üç günlük yas dolayısıyla Başkonsolosluk binasındaki Türk bayrağı yarıya indirildi.
Bulgaristan
Türkiye’nin Bulgaristan’daki diplomatik temsilciliklerinde de anma törenleri düzenlendi, bayraklar yarıya indirildi.
Sofya Büyükelçiliği konutunda, Filibe ve Burgaz başkonsolosluklarında taziye defteri açıldı. Defteri yabancı diplomatlar, üst düzey bürokratlar ve yüzlerce vatandaş imzaladı.
Büyükelçilikte düzenlenen anma töreninde saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Büyükelçi Süleyman Gökçe, Bulgaristan’ın, Türkiye’nin üzüntüsünü paylaştığını, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Başbakan Plamen Oreşarski ve Parlamento Başkanı Mihail Mikov’un taziye mesajları gönderdiklerini söyledi.
Büyükelçi Gökçe, “Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın hatırası için eğilmek üzere bir araya geldik. Yaşanan bu elim facia yüzünden içimizdeki acıyı derinden hissediyoruz” dedi.
Ukrayna
Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliğindeki törene, büyükelçilik çalışanlarının yanı sıra Ukrayna Dışişleri Bakanlığından Olga Çubrikova ile Ukrayna’da yaşayan Türk, Gürcü ve Azeriler katıldı.
Büyükelçiliğin bahçesinde düzenlenen törende Başkatip Emre Manav ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Avrupa Departmanı Genel Müdür Yardımcısı Olga Çubrikova birer konuşma yaptılar. Manav ve Çubrikova, madende hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek yaralılar için şifa temennisinde bulundular.
Kiev Büyükelçiliği Başkatibi Manav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Türkiye’den gelen acı haber tabii hepimizde derin üzüntü yarattı. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz, mekanları cennet olsun. Allah geriye kalanlara da sabır versin” diye konuştu.
Törenin ardından açılan taziye defterine başsağlığı mesajları yazıldı.
Öte yandan, Ukrayna’nın doğusunda hükümet güçleri ile ayrılıkçılar arasında çatışmaların devam ettiği Slavyansk’ta yaşayan Ahıska Türkleri, maden faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.
Hollanda
Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği ve Rotterdam Başkonsolosluğunda da anma törenleri düzenledi.
Lahey’de Büyükelçilik personeli, Rotterdam Başkonsolosluğunda ise vatandaşların katılımıyla yapılan törenlerde saygı duruşunda bulunularak hayatını kaybedenler için dua edildi. Konuşmaların ardından Büyükelçilik ve Başkonsoloslukta taziye defterleri açıldı.
Rotterdam’daki törende konuşan Başkonsolos Togan Oral, maden faciasının Türkiye’de olduğu gibi yurt dışındaki vatandaşları da derinden etkilediğine işaret ederek “Soma’dan gelen her cenaze haberi madencilerimizin aileleri ve yakınları kadar, hepimizin yüreğine ateş düşürdü. Milletimizi yasa boğan bu facianın açtığı yaraları yine milletimizin birbirine kenetlenmesi, sıkı sıkıya kucaklaşması sayesinde hafifletmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Avusturya
Viyana Başkonsolosluğunda düzenlenen törene, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, Viyana Başkonsolosu Tayyar Kağan Atay ve Viyana Din Hizmetleri Ataşesi Hakan Erdem, kamu görevlileri ve vatandaşlar katıldı. Taziye defterinin açıldığı törende, Soma’da yaşamını yitiren işçiler için dualar edildi.
YTB Başkanı Bülbül, burada yaptığı konuşmada, “Böyle zamanlarda birlik beraberlik çok önemlidir. Hepimizin başı sağ olsun. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum” dedi.
Avustralya
Türkiye’nin Melbourne Başkonsolosluğunda da bayraklar yarıya indirildi.
Melbourne Başkonsolosu Seyit Apak, bu tür kazaların bir daha tekrarlanmaması temennisinde bulunarak ‘‘Aziz milletimizin üzüntüsünü derinden paylaşıyoruz, ölenlere Allah’tan rahmet diliyoruz, geride kalan ailelerine ve tüm milletimize içten başsağlığı diliyoruz’’ ifadesini kullandı.
Türkiye’nin Canberra Büyükelçiliğinde ve Sydney Başkonsolosluğunda da bayraklar yarıya indirildi, taziye defterleri açıldı.
Endonezya
Türkiye’nin Cakarta Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada da Büyükelçilik binasında bayrağın yarıya indirildiği ve taziye defteri açıldığı ifade edilerek, Büyükelçi Zekeriya Akçam’ın şu mesajına yer verildi:
“Şahsım, Büyükelçiliğimiz personeli ve burada yaşayan vatandaşlarımız adına, bu elim kazada hayatını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet, acılı aileleri ve yakınlarına sabır ve metanet, yaralanan işçilerimize de acil şifalar dilerim.”
Danimarka
Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliğinde de saygı duruşunda bulunuldu, taziye defteri açıldı. Büyükelçilik binasındaki bayrak yarıya indirildi.
Konsolosluk binasında düzenlenen anma törenine Büyükelçi Mehmet Dönmez Türkiye’de bulunduğundan birinci müsteşarlar Asiye Derya Dingiltepe ve Banu Malaman ile müşavirler, Konsolosluk memurları ve işlemler için Konsoloslukta bulunanlar katıldı.
Müsteşar Dingiltepe, konuşmasında, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek aileleri ve sevdiklerine başsağlığı ve sabır dileğinde bulundu.
Bu olayın, Türkiye’de bugüne kadar meydana gelen maden kazaları içinde en büyük kayıp verilen felaket olduğunu ifade eden Dingiltepe, bundan önceki en büyük olayın 1992’de Kozlu’daki grizu patlaması olduğunu ve orada 263 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Daha sonra yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, Konsoloslukta da taziye defteri açıldı.
ABD
ABD’nin California eyaletinin Palo Alto kentinde Stanford Üniversitesi yakınında bulunan meydanda toplanan Türkler de anma töreni düzenledi.
Töreni organize edenlerden Esen Gürel Moya, “Haberi aldık ve maalesef yerimizde duramıyoruz. Bütün kalbimizle orada hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımıza destek vermek istiyoruz. Elimizden hiçbir şey gelmiyor. Bütün kaybettiğimiz canların ailelerine başsağlığı dileriz. Acımız büyük, takip etmeye çalışıyoruz” dedi.
Mısır
Mısır’daki Ezher Üniversitesi Şeyhi Ahmed et-Tayyib de Soma’daki maden faciası nedeniyle taziye mesajı yayımladı.
Tayyib, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yaşanan faciadan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Ölen işçiler için Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Ezher Şeyhi Tayyip, “Kardeş Türk halkı ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.
Erbil
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammet ve beraberindeki milletvekili heyeti, Türkiye Erbil Başkonsolosluğu’na Soma’daki facia dolayısıyla taziye ziyaretinde bulundu.
Muhammet, IKBY Parlamentosu adına getirdiği taziye mektubunu, Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam’a teslim etti.
Kaynak AA

http://www.emlakpencerem.com/hangi-ulkelerinden-soma-faciasi-icin-taziye-mesajlari-geldi-57004h.htm

Yorumlar kapatıldı.