İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünyadan taziye mesajları yağıyor

Soma’da yaşanan maden kazası sonrası dünyadan Türkiye’ye taziye mesajları gelmeye başladı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından Twitter üzerinden yayınlanan başsağlığı mesajında, “Manisa’da maden kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz. Bütün iyi duygularımız, halen madende kurtarılmayı bekleyenlerle ve Türkiye halkıyla birliktedir” denildi. (Ermenistan’ın taziye mesajı sanırız henüz ajanslara düşmemiş. HYETERT)

BEYAZ SARAY’DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Beyaz Saray, Soma’daki maden faciasında hayatlarını kaybeden işçilerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, mahsur kalan madencilerin sağ salim dışarı çıkmasının ümit edildiği belirtildi. Açıklamada, ihtiyaç duyulması halinde ABD’nin Türkiye’ye yardıma hazır olduğu da vurgulandı.
PUTİN, GÜL VE ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soma’da kömür ocağında yaşanan facianın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a taziyelerini iletti.
Kremlin’den yapılan açıklamada, “Putin Soma ilçesi yakınlarında meydana gelen maden kazasında çok sayıda insanın hayatını kaybetmesi nedeni ile Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a başsağlığı diledi” ifadeleri yer aldı.
ÇİN’DEN TAZİYE MESAJI
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Soma’daki maden faciası nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e taziye mesajı gönderdi. Şinhua ajansının haberine göre, Şi mesajında, faciada hayatını kaybedenlerin yakınları başta olmak üzere Türkiye hükümeti ve halkına içten taziyelerini bildirdi.
Şi, ihtiyaç olması halinde Çin tarafının gereken yardım ve desteği sağlamaya her zaman hazır olduğunu belirterek, Çin’in Türkiye ile ilişkilerin gelişimine önem verdiğini vurguladı. Soma’daki maden faciasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret ve Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi için Çin’e yapacağı ziyareti iptal etmişti.
İSRAİL’DEN BAŞSAĞLIĞI
İsrail’in Ankara Büyükelçiliği, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazası sebebiyle taziye mesajı yayınladı. İsrail Büyükelçiliği tarafından yayınlanan mesajda, “İsrail devleti ve halkı Türkiye’nin acısını paylaşıyor. Kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz, yaralananlara acil şifa diliyoruz. Madende mahsur kalan işçilerden olumlu haber gelmesi umuduyla bekliyoruz” denildi.
Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazası sebebiyle Ankara’daki İsrail Büyükelçiliği’nde düzenlenecek olan 66. Kuruluş Günü resepsiyonunun da iptal edildiği duyuruldu.
RUM LİDERDEN TAZİYE MESAJI
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasında yüzlerce işçinin hayatını kaybetmesi nedeniyle taziye mesajı yayınladı. Rum Sözcü Nikos Hrisodulidis tarafından yapılan yazılı açıklamada Anastasiadis’in “Türk hükümetine, Türk halkına ve kazada ölenlerin ailelerine en içten taziye dileklerini ilettiği” belirtildi.
FULE VE RICCIARDONE’DEN AÇIKLAMA
Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Türkçe ve İngilizce olarak yazdığı tweet’te “Türkiye Soma faciasından derin üzüntü duyuyorum, tüm ailelere taziyelerimi sunar mağdurlara sabır dilerim” dedi.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone de Twitter’dan taziye mesajı yayımladı. Büyükelçi, mesajında, “Soma’da meydana gelen maden faciası ile ilgili haberleri büyük bir üzüntü ile takip ediyoruz. Yaralılara acil şifalar dilerim. Mahsur kalan madencilerin sağ salim kurtulmalarını umuyoruz. Gönlümüzün en derin yerinde ve düşüncelerimizdesiniz” dedi.
AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström: “Türkiye Soma’da yaşanan korkunç faciadan ötürü tüm Türk halkına taziyelerimi iletiyorum” mesajını yayınladı.
YUNANİSTAN’DA SAYGI DURUŞU
Yunanistan’ın başkenti Atina’da ise Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi milletvekilleri, Soma kazası için saygı duruşunda bulundu.
İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da Soma’daki maden kazası ile ilgili başsağlığı diledi. Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Moore, Soma’daki maden kazası ile ilgili olarak “Manisa’nın Soma ilçesindeki maden patlaması nedeniyle hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Mahsur kalmış işçilerin kurtulması için dua ediyorum” açıklamasını yaptı.
İSPANYA BAŞBAKANI BAŞBAKAN ERDOĞAN’A TAZİYE MESAJI GÖNDERDİ
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Soma’daki faciaya dolayısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.
Rajoy mesajında, “İspanya hükümeti, İspanyollar ve kendi adıma Soma ilçesinde yaşanan acı maden patlamasından dolayı taziyelerimi iletmek istiyorum. İspanya büyük trajedi karşısında sizin ve Türk halkının duyduğu acıyı paylaşıyor.” dedi.
İspanya hükümetinin ve kendisinin, bu acı ve dramatik olayla ilgili duygularını ve dayanışmasını kurbanların ailelerine iletmesini isteyen Mariano Rajoy, yaralıların da tez zamanda iyileşmesi temennisinde bulundu.
İspanya Başbakanı ayrıca @marianorajoy adlı Twitter hesabından da Başbakan Erdoğan’a taziye mesajını iletti.
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise “Soma’daki korkunç kazada yaşamını yitiren madencilerin yakınlarına ve Türkiye’ye en derin taziyelerimi iletiyorum” açıklamasını yaptı.
AZERBAYCAN VE İRAN’DAN TAZİYE MESAJLARI
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden ocağı kazasında hayatını kaybeden işçiler için taziye mesajı yayınladı. Aliyev, faciadan dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e taziye mesajı gönderdi. İlham Aliyev mesajında yaralılara şifa, hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına ise başsağlığı diledi.
İran da Soma’daki maden kazasından dolayı Türk milleti ve devletine başsağlığı diledi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran milleti ve devleti adına Türk milleti ve devletine başsağlığı dileğinde bulunarak olaydaki yaralılar için acil şifalar temenni edildi. Açıklamada, İran’ın arama kurma çalışmalarına katılmaya ve her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi.
KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI VE PAKİSTAN BAŞBAKANI’NDAN TAZİYE MESAJLARI
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’a gönderdiği taziye mesajında, “Kırgızistan halkının kardeş Türk halkıyla büyük üzüntü duyduğunu” ifade etti.
Maden ocağında hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına bağsağlığı ve sabır dileyen Atambayev, onların üzüntülerini paylaştığını belirtti.
PAKİSTAN’DA 1 GÜNLÜK YAS
Pakistan, Soma’da yaşanan maden faciası nedeniyle bir günlük yas ilan etti.
Pakistan Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Muhammed Navaz Şerif’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Soma’da yaşanan maden faciası nedeniyle taziyelerini ilettiği, kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilediği belirtildi.
Pakistan’ın, gerektiği taktirde dost ve kardeş ülke Türkiye’ye her türlü yardımı yapmaya hazır olduğu kaydedilen açıklamada, ülkede 15 Mayıs Perşembe gününün Türk halkı ile dayanışma içinde olduklarını gösterme amacıyla yas ilan edildiği ve bayrakların yarıya indirileceği ifade edildi.
KKTC CUMHURBAŞKANI EROĞLU’NDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yayımladığı mesajda, üzüntülerini bildirerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a başsağlığı dileklerinde bulundu.
Eroğlu, şunları kaydetti:
“Soma’da meydana gelen elim kaza KKTC’de de büyük üzüntü yaratmıştır. Türkiye’deki kardeşlerimizin acısı, bizim de acımızdır. Dileğimiz, gereken neyse yapılması ve bu tür acıların bir daha yaşanmamasıdır. Kaza sonucu yaşamını yitiren kardeşlerimize Allah’tan rahmet,  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, tüm Türkiye ve KKTC halkına, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz.”
KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber de Soma’daki maden faciası nedeniyle TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i arayarak taziyelerini iletti.
Siber, Çiçek ile maden kazasından duyduğu üzüntüyü paylaştı. Sibel Siber, kazada hayatını kaybeden işçiler için taziyelerini ifade etti.
ARAP LİDERLERDEN TAZİYE
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Soma’da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden vatandaşlar için Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.
Katar Başbakanı Abdullah bin Nasır Halife Al Sani’nin de taziye mesajını ilettiği belirtildi.
Kuveyt resmi haber ajansı KUNA, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın Cumhurbaşkanı Gül’e taziyelerini ilettiğini aktardı.
Emir Sabah mesajında, maden faciasında hayatını kaybedenler için samimi duygularla taziyelerini sunduğunu belirterek, ölenlere Alllah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. Kuveyt Başbakanı’nın da taziye mesajını Cumhurbaşkanı Gül’e ilettiği ifade edildi.
Bahreyn resmi ajansı BNA’da yer alan habere göre, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife de Cumhurbaşkanı Gül’e taziyelerini bildirdi.
Öte yandan Gazze’den Hamas hareketi de “kardeş ülke” Türkiye’ye taziyelerini bildiren bir mesaj yayımladı. Mesajda, “Samimi duygularla, kardeş Türk hükümeti ve halkına başsağlığı mesajımızı iletiyoruz” denildi.
SİNGAPUR VE BANGLADEŞ BAŞBAKANI’NDAN TAZİYE
Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong da üzüntülerini ve taziyelerini iletti. Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina ise mesajında olaydan duyduğu üzüntüyü ifade ederek, taziye dileklerini iletti. Hasina, ayrıca, Bangladeş ve Türkiye’nin yüzlerce yıllık geçmişi olan geleneksel dostluğunun ruhuna uygun olarak her türlü yardıma hazır olduklarını bildirdi.
CAMERON VE YATSENYUK’TAN TAZİYE
 İngiltere Başbakanı David Cameron, taziyesini sunduğu mesajında desteğe hazır olduklarını belirtti.
 Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da Başbakan Erdoğan’a gönderdiği taziye mesajında, Ukrayna’nın, Soma’daki maden ocağında yaşanan kazadan derin üzüntü duyduğunu belirtti.
Türk milletiyle beraber kazada hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarının acısı paylaştıklarını ifade eden Yatsenyuk, hem kendi hem de hükümeti adına, kazada ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.
AVRUPA KONSEYİ GENEL SEKRETERİ JAGLAND
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ise taziye mesajında, kazadan derin üzüntü duyduğunu belirterek “Soma’daki bu elim kazadan dolayı büyük üzüntü içindeyim. Hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimi iletiyorum. Biz Avrupa Konseyi olarak Türk dostlarımızın yanındayız ve acısını paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
AB KOMİSYONU BAŞKANI BARROSO’DAN TAZİYE
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Soma’daki maden faciası nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.
Maden kazasının neden olduğu ölü ve yaralı sayısının kendisini derinden şoke ettiğini belirten Barroso, “Bu sabah düşüncelerimiz, bu trajik kazada kurbanların aileleri ve sevdiklerinin akıbetini öğrenmek için bekleyenlerle” ifadelerini kullandı.
Barroso, şahsı ve AB Komisyonu adına, samimi taziye duygularını ilettiğini, Türk halkı ve hükümeti ile dayanışma içinde olduğunu belirtti.
NİJERYA’DAKİ TÜRK OKULLARINDA TÜRK BAYRAKLARI YARIYA İNDİRİLDİ
Soma’daki maden faciası sebebiyle Nijerya’daki Türk Büyükelçiliği’nin yanı sıra Türk okullarındaki bayraklar da yarıya indirildi.
İlan edilen millî yas dolayısıyla Nijerya’nın 7 eyaletinde bulunan 17 okulda Türk bayrağı yarıya indirildi.
BARZANİ’DEN TAZİYE MESAJI
Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası nedeniyle Başbakan Recep Teyyip Erdoğan’a başsağlığı mesajı gönderdi.
Kürt bölgesinde yaşayan tüm vatandaşların taziyesini Türk milletine gönderen Barzani, olayda yakınlarını kaybeden ailelere Allah’tan sabır diledi.
Başkanlık resmi sitesinde yayınlanan mesajda Barzani, “Sevgili kardeşim Recep Tayyip Erdoğan! Manisa şehrinde meydana gelen kazadan derin üzüntü duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Kendim ve Kürt milletinin taziyesini Türk milletine ve size sunuyorum. Allah, yaralılara acil şifa ve olayda mahsur kalanlara yardımcı olsun.” ifadelerine yer verdi.
KANADA DIŞİŞLERİ BAKANI BAİRD’DEN TAZİYE MESAJI
Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, başsağlığı mesajında, Türkiye’de yüzlerce işçinin öldüğü, yaralandığı ve bazılarının da kurtarılmayı beklediği felaket haberini üzüntüyle öğrendiğini belirterek “Bütün Kanada halkı adına, bu kazada yakınlarını kaybeden ailelere en derin üzüntülerimizi ve başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Dualarımız, şu anda madende mahsur kalıp kurtarılmayı bekleyenler için. Türk halkı, bu acılı ve yaslı günlerinde daima düşüncelerimizde olacak” ifadesini kullandı.
BM GENEL SEKRETERİ BAN’DAN TAZİYE MESAJI
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban’ın hayatını kaybedenlerin yakınları ile Türk hükümetine taziyelerini sunduğunu söyledi.
Dujarric, Ban Ki-mun’un taziyeye ilişkin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e taziye mektubu göndereceğini de bildirdi.

http://www.haberturk.com/dunya/haber/948288-dunyadan-taziye-mesajlari-yagiyor

Yorumlar kapatıldı.