İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eurovision Kazananı Conchita Wurst

2014 Eurovision Şarkı Yarışması’nı Avusturya temsilcisi olan drag queen* Conchita Wurst kazandı. “Rise Like A Phoenix” adlı şarkısıyla yarışmaya katılan Wurst  290 puan alarak birinci oldu. Şarkı, Wurst’un kırsalda yaşayan bir oğlan çocuğundan sakallı bir drag queen olmaya giden hayatını anlatıyor. Rusya, Bellarus ve Ermenistan’da, drag queen Conchita Wurst’un Eurovision’dan çekilmesi için kampanya başlatılmış, Ermenistan’ı temsil eden Aram MP3 ““Kadın mı erkek mi olduğuna karar versin” demişti.
***
2014 Eurovision Şarkı Yarışması’nı ayrımcılıkla karşılaşan Conchita Wurst kazandı. Avusturya temsilcisi Wurst, “Cinsiyetin ve nereli olduğun üzerine konuşmak zorunda olmadığımız bir dünya hayali kuruyorum” dedi.
2014 Eurovision Şarkı Yarışması’nı Avusturya temsilcisi olan drag queen* Conchita Wurst kazandı. “Rise Like A Phoenix” adlı şarkısıyla yarışmaya katılan Wurst  290 puan alarak birinci oldu. Şarkı, Wurst’un kırsalda yaşayan bir oğlan çocuğundan sakallı bir drag queen olmaya giden hayatını anlatıyor.
Rusya, Bellarus ve Ermenistan’da, drag queen Conchita Wurst’un Eurovision’dan çekilmesi için kampanya başlatılmış, Ermenistan’ı temsil eden Aram MP3 ““Kadın mı erkek mi olduğuna karar versin” demişti.
Conchita Wurst ödülün ardından “Cinsiyetin ve nereli olduğun üzerine konuşmak zorunda olmadığımız bir dünya hayali kuruyorum” diye konuştu.
Damiarka’nın başkenti Kopengah’ta düzenlenen 59’uncu Eurovision Şarkı Yarışması’nda Hollandalı grup The Common Linnets “Calm After The Storm” şarkısıyla 238 puanla ikinci oldu. İsveç temsilcisi Sonne Nielsen ise “Undo” adlı şarkısıyla 218 puanla üçüncü sırada yer aldı.
“Hiçbir zaman vazgeçmeyi düşünmedim”

Sonucun kendisi için rüyasının gerçekleşmesi olduğunu söyleyen Wurst, toplumun da ileriye baktığını gösterdiğini söyledi.
Conchita Wurst şöyle konuştu:
 “Cinsiyetin ve nereli olduğun üzerine konuşmak zorunda olmadığımız bir dünya hayali kuruyorum.Bu gece hepimizin aynı ailenin birer üyesi olduğunu gösterdik. Kulağa klişe geliyor ama; hepimiz biriz.”
“Hiçbir zaman vazgeçmeyi düşünmedim. 2012’de Avusturya seçimlerinde ikinci oldum ve pes etmedim. Son iki yıldır çalışmaya devam ettim ve bu yıl hazır olduğumu hissettim. Her zaman duygularımı şarkı söyleyerek ifade ederim. Hayatım bir müzikaldir.”
“Eurovision hoşgörü temelli bir proje. Bu nedenle Eurovision her zaman katılmak istediğim bir aileydi, kendimi evimde gibi hissettim.”
“Bundan sonra da yaptıklarımı sürdürmeye, kendime dürüst olmaya, hayatımı aynı şekilde yaşamaya devam edeceğim. Bunu yaparken insanlar bana katılırsa bu dünya harika olacak.”
“Çalışan bi kraliçe ve evde tembel bir oğlanım”
Conchita Wurst, Eurovision’dan çekilmesi için baskılarla karşılaşmıştı. Rusya, Bellarus ve Ermenistan’da, Conchita Wurst’un Eurovision’dan çekilmesi için kampanya başlatılmıştı.
Eurovision’da Ermenistan’ı temsil edecek Aram MP3 adlı 30 yaşındaki erkek şarkıcı, Wurst’un yaşam biçiminin “doğal olmadığını” savunurken, “kadın mı erkek mi olduğuna karar vermesi gerektiğini” söylemişti.
25 yaşında bir gey olan Wurst’ün cevabı ise “Ona kadın olmak istemediğimi söyledim. Ben sadece çalışan bir kraliçe ve evde tembel bir oğlanım” şeklindeydi.
1998’de trans şarkıcı kazanmıştı
Eurovision, 1950’lerde 2. Dünya Savaşı’nın ardından birlik duygusunu pekiştirmek amacıyla başlamıştı. Yedi ülkede başlayan yarışma, yıllarla 37 ülkeye yayıldı.
Eurovision’u 1998’de İsrailli trans şarkıcı Dana International, “Diva” isimli şarkıyla kazanmıştı. (BK)
* Drag queen, performans sanatı amacı ile drag tarzında giyinen kişileri tanımlar. Kadın cinsiyet rolüne göre giyinen drag queen’ler, eşcinsel, trans ya da heteroseksüel olabilir.
* Fotoğraflar: İrfan Cemiloğlu / AA

http://www.bianet.org/bianet/sanat/155584-eurovision-kazanani-conchita-wurst?bia_source=rss

Yorumlar kapatıldı.