İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ayşe Nur Zarakolu Ödülü

Beyza Kural
İHD’nin “Ayşe Nur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü Ödülü” 12. yılında Berkin Elvan ile birlikte Çağdaş Küçükbattal, Dr. Erenç Yasemin Dokudan ile Dr. Sercan Yüksel, Yüksel Genç ve Erol Özkoray’a verildi. 

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) her yıl düzenledği “Ayşe Nur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü Ödülü” 12. yılında altı kişiye verildi.

Bu isimler Gezi’de öldürülenler anısına Berkin Elvan, Gezi’de polis şiddeti nedeniyle uzuvlarını kaybedenler adına gaz kapsülü nedeniyle tek gözünü kaybeden Çağdaş Küçükbattal, Gezi’de yaralılara yardım eden hekimler adına bu nedenle yargılanan Dr. Erenç Yasemin Dokudan ve Dr. Sercan Yüksel, KCK tutuklusu yedi gazeteci adına Yüksel Genç ve Gezi Fenomeni kitabı nedeniyle yargılanan Erol Özkoray.
Ödüller Ayşe Nur Zarakolu’nun aynı zamanda doğum günü olan bugün İHD İstanbul Şubesi’nde yapılan törende teslim edildi. İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Hulusi Zeybel’in sunumları gerçekleştirdiği törene ödül alanlar ve yakınları ile İHD yöneticileri katıldı.
“Ayşe mücadeledeki tebessüm”
Şube Başkanı Ümit Efe şöyle konuştu:
“Ayşe Nur Zarakolu,  insan hakları mücadelesinde uzun yıllar birlikte kavgasını verdiğimiz arkadaşımız olmakla birlikte bu ülkede fikirsel gelişime katkıda bulunan kitapları basan, hepsinin ardından ceza alıp hapis yatan bir arkadaşımız.
“Bu yıl bu ülkede yaşanan büyük bir sosyal depreme karşı direnişin tarihi yaşadık. Özgürlüğe dokunduk ve çok sevdik.  Çok sevdiğimiz gençlerimizi kaybederken gençlerimiz ve mücadele arkadaşlarımız destanlar yazdı.
“Onları kaybetmek çok zor olsa da önümüz aydınlatan bu mücadele içinde bizim için bir gülümseme olacak. Ayşe de insan hakları mücadelesi içinde kocaman bir tebessüm.”
Elvan: Daha çok birlik olmalıyız
Berkin Elvan şahsında Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Medeni Yıldırım, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan’a verilen ödülü Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan aldı.
“Görüyoruz ki bu ülkede ifadesini, özgürlüğünü, fikrini haykırmak isteyenin kafasına bir yerde bir şeyler gelmek zorunda herhalde. Yaşamımızın bir kişinin dudakları arasında olduğunu görüyoruz. Nerede böyle bir şey var?”
Yunanistan’da 15 yaşındaki Alexis Grigoropoulos’un polis kurşunuyla öldürülmesinin sorumlularının yargılandığını söyleyen Elvan “Bizim ülkemizde çocuklarımızı katledenler hala ödüllendiriliyor. Bizi idare edenler de ‘Polisimi destan yazdı’ diyor. Berkin’in cenazesi birlik ve beraberliğin ne kadar güçlü olduğunu gösterdi. Bunlara karşı daha çok birlik olmalı, mücadele etmeliyiz” diye konuştu.
Küçükbattal: Onlara söz verdik
Gaz bombası ile bir gözünü kaybeden ve ardından aldığı ev hapsi cezası geçtiğimiz ay sona eren Çağdaş Küçükbakkal  “Bu ödülü özgürlük için mücadeleye girişen, uzuvlarını kaybeden, kafatası parçalanan, polis kurşunuyla öldürülen arkadaşlarım için alıyorum. Onlara söz vermiştik. O sözün omuzlarımıza  yüklediği sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz” dedi.
Erenç: Ödülü tüm sokak hekimleri adına alıyorum
Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Cami’sinde yaralıları tedavi ettikleri için yargılanan Dr. Erenç Yasemin Dokudan ve Dr. Sercan Yüksel’e verilen ödülleri Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı verdi. Yüksel, hastaneden görevli olduğu için ödülü onun adına İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. İncilay Erdoğan aldı.
Dokudan’ın öğrencisi ve meslektaşı olduğunu söyleyen Fincacı “Bir daha çocuklar ölmesin diye mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Erenç ise ödülü süreç boyunca sokakta olan tüm sokak hekimleri adına aldıklarını söyledi.
Genç, ödülünü kadınlara adadı
KCK Basın davasında birlikte tutuklu olduğu gazeteciler Mikail Barut, Nurettin Fırat, Ertuş Bozkurt, Turabi Kişin, Ramazan Peköz ve Davut Uçar adına Yüksel Genç’e verilen ödülü yeğeni Helin Genç aldı.
Genç’e ödülü veren, kendisi de yakın zamanda KCK tutuklusu olan Ayşe Nur Zarakolu’nun oğlu Deniz Zarakolu “Tüm ezilenler ailemin bir parçası” derken “Dışarıdayken de içerideyken de özgür değildim, hala mücadele edilecek çok şey var, umarım tüm siyasi tutsakları aramızda görürüz” diye konuştu. 
Yüksel Genç, Helin Genç’in okuduğu mesajda “Türkiye ve Kürdistan’ın cesur analarına özgür ve birlikte yaşam için cesaret eden, direnen, bedel ödeyen kadınlara adıyorum” diye seslendi.
Özkoray: Gezi sürüyor
“Bireyselleşme ve Demokrasi: Gezi Fenomeni” kitabı nedeniyle ‘Kamu görevlilerine hakaret’ iddiasıyla yargılanan Erol Özkoray ise gezi direnişin devam ettiğini söyledi, yurtdışında olan Ragıp Zarakolu’nun mesajını okudu.
Zarakolu mesajında yayın özgürlüğünün düşünce yayma ve okuma özgürlüğünün hayata geçmesinde hayati önemi olduğunu iletti.
Sosyalizm, Kürt, Pontus, Militarizm, Cezasızlık, Alevilik, İran Kürdistanı, PKK, Kayıplar ve yargısız infazlar gibi temel tabu konularından eşi Ayşe Nur Zarakolu ile yargılandıklarını yazan Ragıp Zarakolu “Bunlara Karşı yürüttüğümüz sivil itaatsizlik ile devletin düşünce özgürlüğünün alanını genişletmek zorunda bıraktığımız için mutluyuz” dedi. Yazarları, dün serbest bırakılan Füsun Erdoğan ile Yüksel Genç ve Sevan Nişanyan’a özgürlük talebini iletti.
Ayşe Nur Zarakolu kimdir?

İnsan hakları savunucusu, Belge Yayınlarının sahibi Ayşe Nur Zarakolu, 28 Ocak 2002’de kanser hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi. Ayşe Nur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü ödülleri, düşünce ve ifade özgürlüğü uğruna kendi mesleki alanında da ölümüne kadar mücadele veren, Türkiye’de düşünce özgürlüğü alanının genişlemesine katkıda bulunan İHD kurucularından ve yöneticilerinden Zarakolu anısına 2002’de verilmeye başlandı.
Geçtiğimiz yol KCK basın davasında yargılanan gazeteciler ile KCK davasında yargılanan ve hapiste bulunan Ayşe Berktay’a verillen ödül, önceki senelerde Ahmet Şık, Nuray Mert, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Mehdi Tanrıkulu, Bedri Adanır ve Veysi Sarısözen gibi isimlere verilmişti. (BK)
http://www.bianet.org/bianet/insan-haklari/155572-berkin-elvan-a-odul?bia_source=rss

Yorumlar kapatıldı.