İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Berlin’de 1915 Soykırımı ve Kürt, Ermeni, Asuri/Süryani İlişkileri Konferansı

Gelawej / Berlin’de “1915 Soykırımı, Kürt, Ermeni, Asuri/Süryani İlişkileri, Toplumsal Sorumluluk ve Roller” konulu bir konferans düzenleniyor. 10 Mayıs 2014 Cumartesi günü Werkstat de Kulturen’de yapılacak olan Konferans özgün olarak 1915 soykırımın Kürt toplumu, aydın ve politikacıları tarafından nasıl görüldüğü, Soykırımdaki sorumluklar ve birlikte yaşanan toplumlarla ilişkiler bağlamını tartışmayı esas alıyor.  Berlin KOMKAR ve IKMG (Le Monde Diplomatique Kurdî) tarafından desteklenen Konferansa, Abut Can, Bilgin Ayata, Hovsep Hayreni, Erdem Özgül, Recep Maraşlı, Ali Haydar Koç, Nilay Özok-Gündoğan, Rûken Şengül ve Yavuz Aykan katılacaklar.

Sunuş konuşmasını Recep Maraşlı’nın yapacağı Konferansın ilk oturumunda Hamburg St. Dimet Süryani Toplumu yöneticilerindenAbut Can: “Bir Yok edilişin Öyküsü – Tarihte ve Seyfo´dan Günümüze Süryaniler”; Belçika Ermeni Demokratlar Derneği (EDD) yöneticilerinden yazar Hovsep Hayreni : “1915’le Yüzleşmede Kürtleri Geri Tutan Çekinceler ve Özgürlük Davasına Olumsuz Etkileri”. (Kürt tarih yazımında inkarcı eğilimler üzerine eleştirel bir değerlendirme) ve Denemeci Erdem Özgül, “Dersim özelinde Soykırımın siyasal ve kültürel izleri üzerine kişisel gözlem ve deneyimler”ini aktaracak.
Konusu “1915 Soykırımı: Kürt-Ermeni ilişkilerinde Tarih, Bellek, Adalet” olan İkinci Oturum ise Skype bağlantısıyla Telekonferans biçiminde gerçekleştirilecek. ABD Texas Austin Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nden Dr. Ruken Şengül;  ABD Denison Üniversitesi, Tarih Bölümü’nden Dr. Nilay Özok-Gündoğan; Fransa, Nantes, İleri Calismalar Enstitüsü’nden Dr. Yavuz Aykan’ın katılacağı telekonferansı Berlin Freie Universität, Siyasal Bilimler Fakültesi’nden Dr. Bilgin Ayata modere edecek.
Konferansa Armenian Weekly Dergisinin editörü ve ABD Clark Üniversitesinden Khatchig Mouradian ile Merkezi İsveç Stocholm’de bulunan Seyfo Center adına Fehmi Barkarmo birer mesaj gönderiyorlar. KOMKAR – Berlin ve Le Monde Diplomatique Kurdî de mesaj sunacaklar.
Konferansın Üçüncü ve son bölümünde ise Tarih Araştırmacısı ve yazar Ali Haydar Koç : “1908-1918 yılları arasında Vilayeti “Şarkiye” sınırlarında gelişen siyasal olaylar ışığında: Kürtler, Ermeniler  ve Osmanlı Devleti” ve Yazar ve yayıncı Recep Maraşlı : “Kürt siyasetinin ve gruplarının 1915 Soykırımı karşısındaki tutumları” başlıklı tebliğlerini sunacaklar.
Her oturum sonrası katılımcıların soruları ve cevap bölümleri bulunuyor.
Konferans, http://bambuser.com/channel/Gelawej.net adresi üzerinden 10 Mayıs 2014 Cumartesi günü Almanya saatiyle Saat 13.00’den itibaren canlı yayınla izlenebilecek.
http://www.gelawej.net/index.php/haberler/ulke-haberleri/427-berlin-de-1915-soyk%C4%B1r%C4%B1m%C4%B1-ve-k%C3%BCrt,-ermeni,-asuri-s%C3%BCryani-ili%C5%9Fkileri-konferans%C4%B1
           

Yorumlar kapatıldı.