İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Batılı eğitim haram

Orhan Kemal Cengiz
Tek Rabia işareti yapmayı mı biliyorsunuz? Sadece Mısırlı darbecilerin yaptıkları kalleşlikleri mi görebiliyorsunuz? Zannedersiniz annesi büyük bir felaketten sonra hayata dönmüş; zannedersiniz, az önce, üzerinde yıllardır çalıştığı romanın ‘Nobel Edebiyat ödülü’nü aldığını öğrenmiş. O kadar mutlu görünüyor. Keyiften sarhoş olmuş. Duruyor konuşuyor. Şapkasıyla oynuyor, vücudunun yerini değiştiriyor, kabına sığmaz neşesini vücudunda zaptetmeye çalışıyor. İnsan bu kadar büyük bir keyifle ne anlatıyor olabilir? Kulak kesildiğinizde, oldukça kırık bir İngilizceyle bu adamın şunları söylediğini duyuyorsunuz: “Kızlarınızı ben kaçırdım. Allah’ın izniyle onları köle pazarında satacağım. 12 yaşındaki kadınları evlendireceğim. Dokuz yaşındaki kızları evlendireceğim.”

Nijerya’da okullarından kaçırılan ve haftalardır kendilerinden haber alınamayan kızların kimin tarafından kaçırıldığını bütün dünya bu anonsla öğreniyor. Konuşan adam Boko Haram isimli İslamcı ‘gerilla’ grubunun lideri, Abubakar Shekau. örgütün aslında daha uzun bir adı var ama sürekli olarak okullara saldırdıkları için onlara Batılı Eğitim Haram anlamına gelen Boko Haram deniyor.
Haftalarca kızlarından haber alamayan, acılar içinde kıvranan aileler, bu anonsla beraber çocuklarının Boko Haram’ın elinde olduğunu ve köle olarak satılacağını, zorla evlendirileceğini öğrenmiş bulunuyorlar. Bu örgüt, kızların okula gitmesine karşı. Taliban tarzı bir İslami rejimi Nijerya’ya getirmek için uğraşıyor. Daha önce yapıp ettiklerinden dolayı, örgüt lideri Shekau’nun bu söylediklerini yapabileceğini herkes biliyor.
Çünkü daha önce de pek çok okulu bastılar, insanları kaçırdılar; Hıristiyanların boğazlarını kestiler; ibadet eden insanları kiliselerde diri diri yaktılar. 2011’deki kilise saldırılarında yandıktan sonra kömüre dönmüş insanların fotoğrafları insanlık âleminin hafızasında taptaze bir şekilde duruyor.
Bütün bu vahşet, bu sınır tanımaz barbarlık karşısında Müslüman dünya ne yapıyor peki? New York Times’ın 7 Mayıs tarihli editoryal makalesinde, ‘Bütün Müslümanların bu vahşeti onayladığını zannetmeyin, bakın Mısır’daki Al-Azhar üniversitesi kızların kaçırılmasını kınıyor” minvalindeki sözlerini okuyunca insanın içi kıyılıyor. Bu vahşete karşı çıkmak, Mısır’daki idamlar için fetva alınan Al-Azhar’a mı kaldı ey dindarlar? Mısır’da darbecilerin orman hukuku uygulayarak idama mahkûm ettirdiği insanlar sizleri sokağa döküyor da Nijerya’da köle olarak satılmak için kaçırılan kızlar neden kılınızı kıpırdattırmıyor? Bu nasıl olabiliyor? Siz sadece size benzeyen insanlara, dindar olmayan birilerinin yaptığı zulmü mü anlayabiliyorsunuz? Ya bin beter vahşeti Müslümanlar yapınca ne oluyor, neden orada söyleyecek sözünüz olmuyor?
Nasıl oluyor da sizin de inandığınız kutsal kitabı referans göstererek küçük kızları kaçıran, insanların boğazlarını kesen, türlü türlü işkenceler yapan caniler karşısında bir isyan duygusuna kapılmıyorsunuz? Onların yaptıkları vicdanlarınızın dehlizlerinde kaybolup gidiveriyor?
Okullarından, evlerinden kaçırılan bu küçük kızların daha şimdiden çad, Kamerun ve Nijer’e gönderildiği söyleniyor. Bu kızların fotoğraflarıyla sokaklara düşmek yine Batılılara kalıyor. Hiçbir Müslüman ülkede bu barbarlık karşısında yaygın protestolar göremiyoruz. Halbuki, Müslüman dünyadan yaygın bir protesto gelse, kızları kaçırdığını ballandırarak anlatan bu adamın suratındaki o pis sırıtış, kaskatı kesilebilir. O küçük kızlar için küçük de olsa bir umut ışığı doğabilir.
İnsan, CHP Milletvekili Aykan Erdemir’in iki ay önce TBMM’de dile getirdiği bazı iddiaları da hatırlamadan edemiyor. Erdemir, internete sızan bir telefon kaydına binaen, ‘Yoksa bugün Türkiye, THY yetkilisinin söylediği gibi Boko Haram Terör örgütüne… yasadışı yollardan kaçak silah… taşıyan bir devlet mi?’ diye soruyordu. Bu sorunun bugün Batı medyasında da sorulduğunu görmek insana derin bir hicap duygusu veriyor.
Siz sadece size benzeyen, sizin gibi giyinen, sizin gibi yaşayan insanların acılarını mı anlıyorsunuz? Bir tek Rabia işareti yapmayı mı biliyorsunuz? Sadece Mısırlı darbecilerin yaptıkları kalleşlikleri mi görebiliyorsunuz? Nijerya’da köle yapılan kızlar için söyleyecek bir sözünüz yok mu sizin?

http://www.radikal.com.tr/yazarlar/orhan_kemal_cengiz/batili_egitim_haram-1191098

Yorumlar kapatıldı.