İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan anlaştı iddiası

İbrahim Ali/ 
Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasında gizli bir anlaşma yapıldığı iddia ediliyor. Azerbaycan’ın muhalif basınında yer alan iddialara göre Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasında gizli bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşmaya göre Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırların açılması karşılığında Erivan yönetimi de işgal altında tuttuğu Ağdam ve Fuzuli ilçelerinden geri çekilecek.

Bu iddialar daha önce de gündeme taşınsa da dikkate alınmamıştı. Ancak son dönemde Ukrayna’da yaşanan olaylarla beraber tekrar gündeme geldi. ABD ve AB temsilcilerinin de Kırım işgalinden sonra Karabağ’a da sıranın gelebileceğini belirtmesi bölgedeki gerilimin artabileceğinin işareti olarak yorumlanıyor.
Azerbaycan bölge uzmanları batı ülkelerinin çabasına rağmen Karabağ konusunda nihai anlaşmanın Rusya’nın katkısı olmadan imzalanmasını imkansız görüyor. 1999 yılında da taraflar arasında anlaşma yapılmasına rağmen Ermenistan meclisine karşı silahlı saldırı düzenlenmiş ve anlaşmanın gerçekleşmesi önlenmişti. Kremlin sarayının Karabağ sorununun devam etmesi doğrultusunda önemli adımlar attığı ve bölgedeki gerilimi artırabileceği biliniyor.
İddiaları analiz eden Azerbaycan eski Devlet Danışmanı Siyasi Uzman Vefa Gülüzade taraflar arasındaki anlaşmanın Rusya tarafından engellendiğine dair iddiaları doğrulayarak Ermenistan eski Devlet Başkanı Petrosyan’ın da bu nedenle Rusya’nın tahriki ile başkanlığı bırakmak zorunda kaldığının altını çizdi.
http://www.dunyabulteni.net/dunya/297444/turkiye-azerbaycan-ve-ermenistan-anlasti-iddiasi

Yorumlar kapatıldı.