İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ağrı Dağı’nın taziye umudu

Helin Şahin/Ağrı
Başbakan Erdoğan’ın 1915’te hayatını kaybeden Ermeniler için taziye mesajı Ağrı Dağı’nın ‘Müslüman Ermeni’ sakinlerini de umutlandırdı. Vatandaşlar, “Tek umudumuz 100 yıl önce kaybettiğimiz akrabalarımızın izini bulabilmek” diyor… 1915 olaylarından önce Doğubayazıt’ta ise 2 binden fazla Ermeni yaşadığı belirtiliyor. Ağrı dağı eteklerindeki Ermenilerin yaşadığı söylenen köyler şunlar: Arzap, Mosun, Meryemana, Sarıbıyık, Yerenos, Çamırlı, Kazi, Kıhıdır, Mengeser, Mezire, Aşkhan, Yeritsu, Yoncalu ve Ziro, Sağlıksuyu, Dalbahçe, Suluçem,Yanoba.

***
Başbakan Erdoğan’ın 1915’te hayatını kaybeden Ermeniler için taziye mesajı Ağrı Dağı’nın ‘Müslüman Ermeni’ sakinlerini de umutlandırdı. Vatandaşlar, “Tek umudumuz 100 yıl önce kaybettiğimiz akrabalarımızın izini bulabilmek” diyor.
Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarında hayatını kaybeden Ermeniler için taziye mesajı, Ağrı Dağı’nın eteklerinde yaşayan ve zaman içinde Müslüman olan Ermeni asıllı vatandaşları da çok sevindirdi. En büyük özlemlerinin yıllardır haber alamadıkları yakınlarının kendilerini bulmaları olduğunu söyleyen vatandaşlar, büyük bir sevinç ve umut içindeler.
Sınır kapıları açılsın talebi
STAR, Türkiye’de bir dönem Ermeni nüfusunun en çok yaşadığı yer olan Ağrı Dağı eteklerindeki köylere gitti ve burada yaşayan Türkiye vatandaşı ancak Ermeniler’i dinledi. Yıllardır burada yaşayan ve dedeleri 1915 olaylarında göç ettirilemek zorunda bırakılan asıl adı Meryem Ana  köyündeki vatandaşlar, Başbakan Erdoğan’ın mesajını büyük bir açılım olarak yorumladılar. zaman içinde Müslümanlığı seçen köy sakinlerin “Ermenistan ve Türkiye arasındaki sınır kapısı açılsın. Rahat rahat yakınlarımızı ziyarete gidelim, onlar bizi görmeye gelsin. Çok uzun yıllar oldu, hiçbir yakınımızdan haber alamadık. Başbakan’ın bu olumlu tavrı sayesinde belki gelip bizi bulmak isterler” diye konuştular.
Bizi burada baş tacı ettiler
İlk kez Türkiye’de Başbakan’ın bu şekilde cesur ve içten bir barış mesajı verdiğini anlatan 68 yaşındaki Zeki Ş., “ Türkiye’de ilk kez bir Başbakan acımızı anladı ve büyük bir açılım yaptı. Gerçekten çok mutluyuz. Tarif edilemez bir sevinçiçindeyiz. Ermeni diasporasının yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Bizim atalarımız buradan zorla sürgün edildiler. Geriye bizler kaldık. Yıllarca burada barış içinde yaşadık, bu köyün baş tacı olduk” dedi. Zeki Ş.’in torunları ve çocukları da Ermenistan’da yaşayan yakınlarını görmek istediklerini ve tek arzularının yıllar önce yaşanan acıların unutulması için olumlu girişimlerin devam etmesi olduğunu dile getirdiler. Ermeniler için çok önemli olan Ağrı Dağı’nın eteklerinde yaşayan aile “Bu topraklar bizim evimiz, kardeş kardeşten kopamaz” mesajı verdiler.
Köyde birlikte yaşıyorduk
1915 olayları sırasında dedesinin ailesinden 9 kardeşin 7’sinin göç ettiğini ve ikisinin de Türkiye’de kaldığını anlatan Zeki Ş., “Abdurrahman ve Ali Ş. burada kaldılar. Dedem burada Müslüman olmuş. Uzun yıllar sonra ailemizden 2 erkek ve 1 kadın gelip bizleri aramışlar ancak bulamamışlar. Yıllardır Başbakan’ın sözylediği sözü bekliyorduk. Biri acımıza ortak olsun, dillendirsin istedik. Allah inşallah bunun devamını getirir ve yakınlarımıza kavuşuruz” dedi.Ailenin bir diğer bireyi Mehmet Emin Ş. de “O kötü olaylardan önce buradaki köylerde yaşayan Ermeniler ve Müslümanlar kardeşçe yaşıyormuş. Burada kilise bile vardı. Ermeniler kestikleri hayvanları bile Müslüman kardeşleri de yesin diye onların inançlarına göre kestirirlermiş. halen burada yıkılmayan evleri bile var” diye konuştu.
Barış olacaksa tam olsun
Ailenin bir diğer bireyi olan Salih Ş., de, parçalanan ailelerin bir araya gelmesine dair içlerinde bir umut doğduğunu söyledi. Salih Ş, “İnançlarını herkes özgürce yaşasın. 1915 hep inkar ediliyordu. Ama artık Başbakan’ın açılımıyla bu inkar son buldu. Nasıl Kürt meselesi çözüldüyse Ermenilerin kırgınlığı da çözülmeli. Barış olacaksa tam olsun. Kürt,Türk, Ermeni hep kardeşiz biz. Daha önce huzur yoktu buralarda, Kürt nmeselesi nedeniyle. Ama çözüm sürecinden sonra büyük bir rahatlama yaşadık. Atalarımızın ve dedelerimizin özlemini çok çektik. Tek istediğimiz onları bulmak” dedi.
DAĞIN ETEĞİNDEKİ ERMENİ KÖYLER
1915 olaylarından önce Doğubayazıt’ta ise 2 binden fazla Ermeni yaşadığı belirtiliyor. Ağrı dağı eteklerindeki Ermenilerin yaşadığı söylenen köyler şunlar: Arzap, Mosun, Meryemana, Sarıbıyık, Yerenos, Çamırlı, Kazi, Kıhıdır, Mengeser, Mezire, Aşkhan, Yeritsu, Yoncalu ve Ziro, Sağlıksuyu, Dalbahçe, Suluçem,Yanoba.

http://haber.stargazete.com/guncel/agri-daginin-taziye-umudu/haber-879864

Yorumlar kapatıldı.