İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk-Ermeni ilişkileri külliyat oluyor

Proje kapsamında 350 bilim adamı çalışmada bulunacak. Türk-Ermeni ilişkilerine yönelik insanların kafasındaki soru işaretlerinin giderilmesi, konunun bilgi ve belgeler ışığında öğrenilmesi ve gerçeklerin gün yüzüne çıkarılması için 350 akademisyen tarafından çalışma yürütülüyor. Türk Tarih Kurumu (TTK) tarafından yürütülen “Tarihte Türkler ve Ermeniler” adlı çalışma kapsamında Türklerin ve Ermenilerin tarihteki birliktelikleri ele alınıyor. Yaklaşık 350 akademisyen tarafından yürütülen çalışmayla ilk ve orta çağdan başlayıp, günümüze kadar Türk ve Ermeni ilişkileri belgeler ışığında araştırılarak, 35 ciltlik külliyat oluşturulacak.

TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, yaptığı açıklamada, Türkler ve Ermeiler ne zaman beraber hareket etmişler, ne zaman itilafa düşmüşler bütünüyle konuyu ele aldıklarını söyledi.
” Ermeni kilisesi,Ermeni toplum hayatı, Ermeni dini hayatı gibi hem Türklerin hayatını hem Ermenlerin hayatını, kesiştiği noktaları, ayrıştığı noktaları 35 ciltlik külliyatta ele alacağız” diyen Hülagü, özellikle son dönemdeki olaylar, 1. Dünya Savaşı, cepheler, tehcir, Ermeni isyanları, ayaklanmaları, Ermeni milliyetçiliği başta olmak üzere konuyu bütünüyle ele alarak, referans olacak bir çalışma yaptıklarını vurguladı.
Hülagü, çalışmayı 2015 yılının nisan ayına kadar tamamlamayı hedeflediklerini belirterek, “Özellikle genç neslin okumasını tavsiye ederim. Çünkü orada akademik olarak konu ele alınmakta, bilgi ve belgeler ışığında ikili ilişki masaya yatırılmaktadır” şeklinde konuştu.
Sadece 1915’i konu almadıklarına, İlk ve Orta çağdan başlayıp, günümüze kadar Türk ve Ermeni ilişkilerini araştırdıklarına değinen Hülagü, çalışmada 1800’lü yıllar, 1900’lü yıllar, hatta günümüzdeki Türkiye-Ermenistan ilişkilerini makaleler halinde ele alacaklarının altını çizdi.
İNSANLARIN KAFASINDAKİ SORU İŞARETLERİ GİDERİLECEK
Hülagü, kurum olarak akademik çalışmalar yaptıklarını anlatarak, şöyle devam etti:
“Türk-Ermeni ilişkileri de çalışma alanlarımızdan bir tanesi. Sürekli tartışılan bir konu, Türk-Ermeni ilişkileri. Tehcir, soykırım var mı, birtakım suçlamalar. Dolaysıyla bunların ehil ellerden çıkan makalelerden ortaya konması lazım. Güvenilir kaynaklardan okunması lazım diye düşünüyorum. Böyle bir ihtiyaç olduğunu, böyle bir şeyin yapılması gerektiğini düşündüğümüz için Türk Tarih Kurum olarak birtakım akademisyen arkadaşlarımızla çalışma yapıyoruz. Bu külliyat 350 akademisyen tarafından yazılan makalelerden oluşuyor. Bilgi ve belgelere dayanıyor.”
Hülagü, “Akademisyenler tarafından yazılan külliyatın bir ihtiyacı karşılayacağını düşünerek, en azından birtakım tartışmalara, birtakım soru işaretlerine cevap vereceğini, birtakım yanlış anlaşılmaların, yönlendirmelerin, yanlış bilgilerin bu külliyatta okunduğu zaman düzelebileceğini, düzeltilmesi gerektiğini düşünerek öyle bir çalışma yaptık. Tabii biz bunu dijital ortama da ileriki zamanlarda koyacağız” diye konuştu.
İnsanların kafasında tehcirle ilgili, soykırımla ilgili Türk-Ermeni ilişkileriyle ilgili, nüfusla ilgili, milliyetçilikle ilgili, ayaklanmalarla ilgili ne soru işareti varsa rahatlıkla bulabilsin, okuyabilsin diye sağlam bilgi ve belgeler ışığında çalışma yaptıklarını vurgulayan Hülagü, hissiyattan, yönlendirmeden ve siyasetten öte bir tarzda akademik olarak külliyat oluşturduklarını kaydetti.
AA

http://www.trthaber.com/haber/kultur-sanat/turk-ermeni-iliskileri-kulliyat-oluyor-126389.html

Yorumlar kapatıldı.