İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sokakları İnkardan Kurtaracaklar

Beyza Kural
İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un başlattığı “Ermeni Soykırımı’nın 100. Yılına Doğru İnkara Son Kampanyası” hafıza mekanları, kent tarihlerini yeniden yazma gibi çalışmalar içeriyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon “Ermeni Soykırımı’nın 100. Yılına Doğru ‘İnkara Son’ Kampanyası” başlattı. Birkaç koldan yürüyecek kampanya hafıza mekanları çalışmaları, söyleşiler, Kent Tarihlerini Yeniden Yazalım Girişimi, Ermeni mirasının tanıtım seminerleri gibi etkinlikleri kapsıyor. Kampanya 2015 yılıyla sınırlı kalmayacak. Süryani, Rum, Keldani ve Ezidilere karşı soykırımları da kapsayacak. (Bu da İnsan Haklarının devamı. HYETERT)

“Resmi tarih yalanlarını ortaya çıkaralım”
Kampanyaya ilişkin dernek binasında gerçekleşen basın toplantısına Şube Başkanı Ümit Efe, Komisyon adına Ayşe Günaysu, Eren Keskin, Meral Çıldır ve Renan Akman katıldı.Komisyon, kampanyaya ilişkin açıklamalarından önce Başbakanın Ermenilere taziyesine de cevap verdi.
Avukat Eren Keskin kampanyayı İstanbul Şubesi ile birlikte ve İHD Genel Merkezi ve derneğin tüm şubelerinin temsilcisi olarak yürüteceklerini söyledi.
Komisyon, inkara karşı kişi, kuruluş ve çevrelere çağrı yaparak katılım, destek ve öneri istedi.
“Resmi tarih yalanlarını ortaya çıkaralım, kentlerin tarihine sahip çıkalım, yaşadığımız yerlerde ‘hafıza mekanları’ yaratalım,  işlenen insanlık suçlarının unutulmasına izin vermeyelim, yerelde bunun çalışmalarını yapmak için tüm demokrasi güçlerini göreve çağıralım.”
İlk söyleşi 13 Mayıs’ta
Kampanya kapsamında cadde, sokak, okul, meydan ve parklardan soykırım faillerinin adlarının kaldırılmasına çalışılacak. Soykırım’da hayatını kaybeden Ermeni milletvekili, yazar, gazeteci, bilim insanlarının adlarının kendileriyle ilgili mekanlara verilmesi de çalışmalar kapsamında.
Adapazarı, Eskişehir, Bursa, Kütahya, Ankara, Amasya, Antep, Kayseri ve Erzurum dokuz pilot şehir olarak belirlendi. Komisyon buralarda alternatif kent tarihi hazırlayıp bu metinlerin web sitelerinde yer almasını talep edecek. Belediyelerin web sitelerinde yer alan, Hıristiyan halklara yönelik ırkçı ifadeler içeren ya da onları yok sayan kent tarihlerinin kaldırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleşecek.
Kampanya Osmanlı’da Ermeni Yaşamı, Ermeni Edebiyatı, Travma, Hatırlama, Unutturma, İnkar, Soykırım Zenginleri, Emval-i Metruke konularında bir dizi söyleşiyi de içerecek.
Bunlardan ilki 13 Mayıs’ta Fransız Kültür Merkezi toplantı salonunda gerçekleşecek. Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü ve Fransız Kültür Merkezi’nin desteğiyle düzenlenen “Travmatik Miras ve Analitik Çalışma”  başlıklı söyleşiye Fransa’dan yazar Janine Altounian, psikanalist Bella Habip da katılacak. (BK)
http://www.bianet.org/bianet/insan-haklari/155447-sokaklari-inkardan-kurtaracaklar

Yorumlar kapatıldı.