İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da vatandaşlar Başbakan Erdoğan’ın “1915 açıklaması”na odaklandı

-Ermenistan’daki vatandaşlar Başbakan Erdoğan’ın “1915 açıklaması”nı tartışıyor -Toplumun büyük bölümünün haberdar olduğu mesajın ardından, Ermeniler şimdi sınırların açılıp açılmayacağını merak ediyor -Ermeni vatandaşlar Türkiye ile düşmanlıkları olmadığını vurguluyor[…]

ERİVAN (AA) – Halit Gülşen – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin yaptığı tarihi açıklama, Ermenistan’da vatandaşların büyük bölümünün ilgisini çekmiş durumda. Ermenilerin en büyük beklentisi ise Türkiye ile olan sınırın açılması. 
1915 olayları nedeniyle her 24 Nisan’da anma töreni ve etkinliklerin düzenlendiği Ermenistan’da bu yıl farklı bir atmosfer hakim. Başbakan Erdoğan’ın 24 Nisan’dan bir gün önce 1915 olaylarına ilişkin yaptığı tarihi açıklama, Ermenistan’da, uluslararası alandan çok daha fazla yankı bulmuş görünüyor.
-”Düşmanlığımız yok”
Erivan sokaklarında Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşme süreci ve Başbakan Erdoğan’ın son mesajları konusunda Ermenilerin görüşlerini soran AA ekibinin dikkatini ilk çeken husus, tarihi açıklamanın hemen herkes tarafından okunmuş olması.
Erdoğan’ın açıklamalarının Erivan’da büyük bir kesime ulaştığı ve kafa karışıklığına neden olduğu görülüyor. Birçok kişi ilk kez böyle bir açıklama yapılmış olmasını önemserken; kararsız kalanlar, kafa karışıklığına uğrayanlar, mesajı ileri bir adım olarak gören ya da tatmin edici bulmayanlar da var.
Erivan’ın merkezindeki Hanrapetutyan caddesindeki halk pazarının esnaflarından 55 yaşındaki Anahit Paronikyan, Erdoğan’ın açıklamalarını duyduğunu ve olumlu bir gelişme olduğunu söylüyor. İki ülke arasında düşmanlığa gerek olmadığını dile getiren Paronikyan, sınırların açılmasının önemine dikkati çekerek, şunları söylüyor: “Eğer Türkiye-Ermenistan sınırı açılırsa insanlar birbirini daha iyi tanıma imkanı bulacak. Şimdiye kadar uzun yıllar birlikte yaşadık. Düşman olmamıza gerek yok.”
Aynı pazarda süs eşyaları satan 33 yaşındaki Nara Agilyan ise Türkiye ile bir düşmanlıklarının olmadığını, sadece geçmişte yaşadıkları acıların kabul edilmesini ve saygı duyulmasını istediklerini belirtiyor. Erdoğan’ın açıklamasını “Çok önemli bir açıklama, ilk kez böyle birşey duyuyoruz” sözleriyle değerlendiren Agilyan, sınırların açılmasıyla sorunların daha hızlı çözüleceğine inandığını belirtiyor.
-”Bunu beklemiyordum”
Görüntü vermekten çekinen 26 yaşındaki Anna Hovanisyan ise Türkiye’den böyle bir açıklama beklemediğini ve duyduğunda şaşırdığını söylüyor. Açıklamaların kendisi için yeterli olmadığını söyleyen Anna, “Her şeye rağmen bu çok önemli bir adım, ileri bir adım”  diyor.
Mıher Hovanisyan isimli başka bir Ermeni vatandaşı da sınırlar açılırsa, her şeyin daha hızlı çözüleceğine inandığını belirtiyor.
Üniversite 3′üncü sınıf öğrencisi olan Mariam Petrosyan ise siyasete uzak olduğunu belirtirken, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşemesini istediğini kaydediyor. Türkiye’ye hiç gitmediğini ama gitmek istediğini söyleyen Petrosyan, Erdoğan’ın açıklamasının ise ilişkilere olumlu katkısı olacağını umduğunu belirtiyor.
-Beklentiler
Erivan’da Erdoğan’ın açıklamalarını yetersiz bulanlar da var. Taksicilik yapan Armen Bagdasyan, açıklamada “soykırım” ifadesi geçmediği için mesajın yetersiz olduğu görüşünde. Sınırların açılmasını istediğini söyleyen Aren, “Ancak bu, soykırım tanındıktan sonra olmalı” görüşünü dile getiriyor.
Bir kafede oturan 3 genç ise önce isteksiz davranmasına rağmen sonra konuşmayı kabul ediyor. 20 yaşındaki Kevork, açıklamayı inandırıcı bulmadığını söylüyor. Nedenini sorduğumuzda ise somut bir cevap vermekte zorlanırken, “soykırımı tanıyın” yanıtıyla düşüncelerini dile getiriyor.

http://www.haberahval.com/ermenistanda-vatandaslar-basbakan-erdoganin-1915-aciklamasina-odaklandi.html

Yorumlar kapatıldı.