İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Ermenileri uzatılan eli tutabilirse sorun çözülür

Türkiye Ermenileri Cemaati Başkanı Şirinoğlu, Başbakan Erdoğan’ın 1915’te hayatını kaybeden Ermeniler için taziye sunmasının önemine işaret etti. Şirinoğlu, “Türkiye Ermenileri biraraya gelsek, bir iklim oluştursak sorun çözülür” dedi. (Türkiye Ermenileri Cemaat Başkanlığı unvanlı legal bir statü yoktur. Vakıf başkanları cemaati değil seçildikleri vakfı temsil ederler. HYETERT) 

Türkiye Ermenileri uzatılan eli tutabilirse sorun çözülür
ERDİNÇ AKKOYUNLU İSTANBUL
Başbakanlık Resmi Konutu’nda Ermeni Patrik vekili Aram Ateşyan’ın da bulunduğu bir grup ile Başbakan Erdoğan ile 1915 Olayları nedeniyle ölen Ermenilerin torunlarına yönelik taziye masaja ilişkin görüşen Türkiye Ermenileri Cemaat Başkanı Bedros Şirinoğlu, STAR’a konuştu.
Taze bir iklim oluşturmalıyız
Başbakan Erdoğan’a 2015’te 100’üncü yılı anılacak 1915 Olayları öncesinde Türkiye’deki Ermenilerin durumunu anlattığını belirten Şirinoğlu, “Biz burada Türkiye Cumhuriyeti Ermenileri bir araya gelsek, el ele versek, bu uzatılan eli kavrayıp, art niyet beslemeden bir iklim oluştursak, bu sorunlar çözülür.” dedi.  Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Başkanı Şirinoğlu, gazetelere verdiği Müslümanlara taziye ilanına ilişkin olarak ise, “İlanlar daha önce de konuşulmuştu, memnuniyetini dile getirdi Başbakan. İlanı duygularımı dile getirmek için vermiştim” ifadesini kullandı.
Çözüm için yeni bir kapı açıldı
Taziye diplomasisi ile yeni bir kapı açıldığını belirten Şirinoğlu, “Cemaatin de aynı samimiyette olmasını beklediklerini hissettim. Samimiyetler karşılıklı olursa, bu iş çözülür. Onlar da Diaspora ya da Ermenistan’dan adım bekliyor. 99 yıl sonra Türkiye Başbakanı taziyelerini sunacak, karşıdan bir adım bekler. Bu konuda kapasitesi olanlar, mesajı almıştır. Diasporada kapasitesi olanlar vardır, bunu iyi mi kullanırlar kötü mü kullanırlar belli olmaz. İyiye kullanmaları hayıra olur” diye konuştu.
Diaspora karşılık vermeli
Türkiye’de Ermenilerinin, 1915 Olayları’na ilişkin bakışının Türkiye ve Ermenistan ile Diaspora arasındaki sorunları çözebilecek güçte olduğunu belirten Şirinoğlu, Diaspora ile sıkıntı yaşadıklarını anlattı. 45 Ermeni vakfının oyunu alarak Ermeni Cemaati Başkanlığını yaptığını, Başbakan Erdoğan’ın 2010 yılındaki toplantıda kendisine Ermeni Cemaati Başkanı hitabından sonra saldırılar geldiğini anlatan Şirinoğlu, şöyle konuştu: “Biz burada Türkiye Cumhuriyeti Ermenileri bir araya gelsek, el ele versek, bu uzatılan eli kavrayıp, art niyet beslemeden bir iklim oluştursak, bu sorunlar çözülür. Türkiye Ermenileri’den iyi bir ses yükselirse, bu adım atılır, iş çözülür. Belli bir grup, gazetecilik, internet haberciliği yapıp, beni dövüyor. Bir destekçileri ki bunu yapıyorlar. Neden 10 tane internet sayfasında aynı makale yayınlansın? Ne patriğin patrikliğini kabul ediyor, ne benim cemaat başkanlığımı. Bir gruplaşma var. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Ermeni olarak işin devam etmesini istemiyorum.”
Başbakan bir adım bekliyor
Başbakan Erdoğan’ın 1915 Olayları konusunda “Ben bu konuda söyleyeceğim söyledim” noktasında olduğunu söyleyen Şirinoğlu, “Bunu açıkça demedi, hissettim. O, adımı attı. Şimdi karşı taraftan adım bekler. Onlar adım atarsa Türkiye iki adım atacak” dedi.

http://haber.stargazete.com/politika/turkiye-ermenileri-uzatilan-eli-tutabilirse-sorun-cozulur/haber-878387

Yorumlar kapatıldı.