İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Haberciliğin 100 Kahramanından İkisi Türkiye’den

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü için yayınladığı Haberciliğin 100 Kahramanı listesinde Hasan Cemal ve İsmail Saymaz da yer alıyor. 

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü için Haberciliğin 100 Kahramanı listesini yayınladı.

Gazeteciler İsmail Saymaz ve Hasan Cemal de listede yer alan isimler arasında.
Basın Özgürlüğü Günü’nün, güvenliklerini ve kimi zaman hayatlarını tehlikeye atan gazeteci ve blogger’ların cesaretlerini onurlandırmak için bir vesile olduğunu söyleyen RSF, hazırladığı listeyle ilgili “Bu 100 isim, Uluslararası İnsan Hakları Bildirgesi’nin 19. maddesinde vurgulanan ‘sınır tanımaksızın herhangi bir medya aracılığıyla bilgiyi ve fikirleri araştırma, edinme ve paylaşma’ özgürlüğünü destekliyor. İdeallerini kamu yararının hizmetine sokuyor, örnek oluyorlar” dedi.
RSF bu listenin sadece içeride isimleri yazılı olanların değil, tüm profesyonel ve profesyonel olmayan ve dünyaya ışık tutan gazetecilere duyulan saygının bir ifadesi olduğunu belirtti. “Bu girişim, bilgi özgürlüğü mücadelesinin sadece hak ihlali mağdurlarına destekle değil, aynı zamanda bu ihlalleri duyuranları teşvikle gerçekleştiğini göstermeyi amaçlıyor” denildi.
Haberciliğin 100 Kahramanı listesinde 65 ülkeden, 25-75 yaş arası kadın ve erkekler alıyor. İran, Rusya, Çin, Eritre, Azerbaycan, Meksika ve Vietnam en az üç isimle temsil ediliyor.
Listedeki en genç isim Kamboçyalı muhabir Oudom Tat. En yaşlı isim ise Pakistanlı TheExpress Tribune genel yayın yönetmeni Muhammed Ziauddin.
Ayrıca Meksika’da siyasetçiler ve suç örgütlerinin bağlantısını ortaya koyan bestseller yazarı Anabel Hernandez, haberleri nedeniyle defalarca yargılanan Türkiyeli gazeteci İsmail Saymaz, Burundi’de isyancılarla röportaj yaptığı için 15 ay hapiste kalan Hassan Ruvakuki, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Kurulu Başkanı Gerard Ryle, yolsuzluk üzerine Sicilya mafyası uzmanı Lirio Abbate, ABD ve İngiltere tarafından kullanılan dijital gözetleme yöntemlerini ortaya çıkaran ABD’li gazeteciler Glenn Greenwald ve Laura Poitras, yıllarını Londra’da sürgünde geçiren Malezyalı radyocu Peter John Jaban, ifade özgürlüğü aktivisti María Pía Matta, Suriye Medya Merkezi’nden Mazen Derviş gibi isimler de Haberciliğin 100 Kahramanı arasında yer alıyor. (ÇT)
Haberciliğin 100 Kahramanı listesi ve listedekilerle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın:
http://heroes.rsf.org/en/

http://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/155402-haberciligin-100-kahramanindan-ikisi-turkiye-den

Yorumlar kapatıldı.