İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Heybeliada Ruhban Okulu’nda Film Gösterimi

Yönetmenliğini Filistinli Robert Savo’nun yaptığı “The Savior/Kurtarıcı” filminin Türkiye özel gösterimi, Paskalya Bayramı kapsamında Heybeliada Ruhban Okulu’nda yapıldı. Filmin gösterimi öncesinde Ruhban Okulu’nun bahçesinde basın mensuplarına açıklama yapan Bursa Metropoliti ve Ayatriada Manastırı Başrahibi Elpidophoros Lambriniadis, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yavaş yavaş açılmaya başladığını söyledi. Okul olarak bu mekanı açma yetkisine sahip olmadıklarını ancak başka etkinliklere açmaya yetkileri olduğunu belirten Lambriniadis, “Zaten Ruhban Okulu manastır olarak faal. Kütüphanesi açık, kongrelere, müzik veya diğer kültürel etkinliklere açık” dedi.

Bu çerçevede, bugünkü film gösterimini organize etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Lambriniadis, “Bu film, çok güzel bir film. Filmin özelliği, bütün rolleri oynayan insanların hepsi Filistinli Müslümanlar. İsa Mesih ile ilgili onun hayatını bir film haline getirmişler ve burada bize sunmak istediler. Biz tabii ki kapılarımızı açtık ve çok sevindik” diye konuştu.
Lambriniadis, film gösterimine ayrıca Arnavutluk Bektaşi Topluluğu Lideri ve Başdedesi Edmond Brahimaj’ın da katıldığını anlatarak, Brahimaj’ı misafir etme mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
Brahimaj’ın gösterime katılmasının kendileri için büyük önem taşıdığını belirten Lambriniadis, şunları söyledi:
“Biliyorsunuz patrikhanemiz İslam dünyasıyla diyalog içinde. Bu diyalog çerçevesinde Bektaşilerin başıyla ilişkilerimiz çok iyi. Patrik hazretleri gelecek ay başında Arnavutluk Tiran’a gidecek. Orada büyük bir kilise yapıldı, onun açılış törenine katılacaklar. Zaten Ruhban Okulu’nun önemlerinden biri de İslam dünyasını dünyaya değişik bir şekilde tanıtmak. Çünkü İslamı dünya genelde Batı o kadar iyi tanımıyor. Ancak biz burada yüzyıllardır beraber yaşıyoruz ve İslamı dünyaya nasıl tanıtmak gerektiğini biliyoruz özellikle Hristiyan bakış açısından. Bu film gösterimi de burada, bu çerçevede daha büyük anlam kazanıyor bence Bektaşilerin başının burada olmasıyla birlikte.”
Filmin Amerikalı yapımcısı John Dorr da Hazreti İsa’nın hayatıyla ilgili farklı bir film yapmak istediklerini belirterek, filmin oyuncularının birçoğunun Filistinli olduğunu söyledi.
ABD’deki çekimlerden farklı olarak Filistin’deki kültürleri yansıttıklarını anlatan Dorr, ayrıca Bulgaristan ve Ürdün’de çekim yaptıklarını dile getirdi.
Filmin gösterimi öncesi, başka bir programı nedeniyle gösterime katılamayan yönetmen Robert Savo’nun mesajı okundu.
Savo, mesajında şunları kaydetti:
“Filmin Arapça olması tesadüf değil. Çünkü Orta Doğu, savaşlardan ve çatışmalardan dolayı tıpkı dünyadaki pek çok ülke gibi ve hatta Kudüs bile zulüm ve insanlığa yapılan adaletsizliklerden dolayı acı çekiyor. Kurtarıcı filmi, farklı ırktan ve inançtan insanların bir araya gelip yaşaması ve birbirine müsamahakar davranmasının sembolüdür. Kim İsa’yı tanırsa onu kalbinde taşır. Asla kötülük bilmez ve kalbini dünyaya açar. Savaşları, katliamı ve kan dökmeyi reddeder.”
– “The Savior/Kurtarıcı”
Luka İncili’ne sadık kalınarak çekilen “Kurtarıcı”, Hz. İsa’nın kendi çağının koşulları içindeki öğretisinin ve mucizevi doğumundan işkenceyle ölümüne kadar hikayesini anlatıyor.
Yönetmen Savo’nun modern tekniklerini kullanarak çektiği 135 dakikalık filmin oyuncu kadrosunda, çoğunlukla Müslüman oyuncular yer aldı.
Ürdünlü Talal Abu Al Ragheb’in bestelediği film müziğini, Bulgaristan’ın tarihi Halk Korosu “Philip Koutev”den kadın vokaller ve “St. Romanus the Melodist” Korosu’ndan seçilen erkek vokaller seslendirdi.
Heybeliada Ruhban Okulu tarihinde ilk defa bir film gösterimine ev sahipliği yaptı.
http://www.beyazgazete.com/haber/2014/4/27/heybeliada-ruhban-okulu-nda-film-gosterimi-2212645.html

Yorumlar kapatıldı.