İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Edward Nalbandyan Davutoğlu’na, Protokollerin imza günündeki ayrıntıları hatırlattı

Türk tarafı herkes tarafından 4.5 yıl önce reddedilenin bugün yenden canlandırılabileceğini  sanıyorsa bu sonuçsuz ve vizyonsuzdur. Açıklama bugün 26 Nisan’da Finlandiya’nın tanınmış «Paasikivi» Dış Politika Birliği Heyetiyle buluşması esnasında Dışişleri bakanı Edward Nalbandyan’dan geldi; heyet bünyesinde Finlandiyalı siyaset ve toplumsal isimler, diplomatlar ve analistler yer almakta.

Dışişleri Bakanlığı Basın servisinden verilen bilgiye göre; Nalbandyan konuklara Ermenistan dış politikasının öncelikleri, farklı ülke ve bölgelerle partnörlük ilişkilerinin gelişimine yönelik adımlar, bölgesel sorunlar ve bunların çözümüne yönelik  Ermenistan’ın yaklaşımları, Karabağ sorununun çözümüne yönelik Ermenistan ve uluslararası toplum tarafından teşebbüs edilen adımlar konularında bilgi verdi.
Bakan konukların birçok sorusunu da yanıtladı.
Bakan Nalbandyan  sorulardan birini yanıtlaken, Türkiye Dışişleri bakanının, Zürih’te Protokollerin imza töreninde yapamadığı konuşma iddiasına değindi ve bunun 23 Nisan’da Türkiye başbakanının demeç içeriğiyle aynı olduğunu  kaydetti. Ermenistan Dışişleri bakanı, belki de Davutoğlu’nun  10 Ekim 2009’da Zürih’te hazır bulunan diğer katılımcıların, gerçekte ne olduğunu hatırlatabileceğini ifade etti.
″Hatırlatayım; sağlanan mutabakatlara göre Zürih’te Protokollerin imza töreninde konuşma yapanlar, konuşma metinlerini önceden tahsis etmek durumundaydılar. Türkiye bu mutabakatı ihlal etti. Ve imza töreninin Türk tarafı konuşma metnini tahsis edene dek ertelenmesinin sebebi işte budur.
İmza töreninin tüm katılımcı ülke temsilcileri Türk tarafının konuşma metnini kabul edilemez buldular ve törenin konuşmalar yapılmaksızın yapılmasını önerdiler ve Türk tarafı buna riayet etmek durumunda kaldı. Törenin 3 saat civarı gecikmeli başlamasının sebebi budur. Dahası hazır bulunan Dışişleri bakanları, imza töreninden hemen sonra, imzadan sonra yapılan  herhangi bir demecin Protokollerde perçinlenen mütabakatlar üzerinde herhangi bir etkisinin olmayacağının altını çizen açık yorumlarda bulundular.
Türk tarafı, eğer herkes tarafından 4.5 yıl önce reddedilenin bugün yenden canlandırılabileceğini  sanıyorsa bu sonuçsuz ve vizyonsuzdur.
Ayrıca aynısını geçtiğimiz yıl Aralık’ta Erivan’da Türkiye Dışişleri bakanına ben söyledim″ vurgusunu yaptı Nalbandyan.
Nalbandyan sözlerinin devamında  şunları kaydetti: ″Holokost, Kamboçya, Ruvanda’da insanlığa karşı diğer suçları işleyenleri kurbanlarla aynı düzleme konmasını tasavvur etmek korkunç olurdu.
Daha 99 yıl önce Rusya, Fransa, Büyük Britanya Ermeni halkına karşı katliamlar gerçekleştirenleri 24 Mayıs 1915’te  «insanlık ve medeniyete karşı  Türkiye’nin bu yeni suçları için»  onların sorumluluğa  tabi tutulacakları konusunda özel bir deklerasyonla uyardılar. Denilen, yeni soykırımların, insanığa karşı yeni suçların önlenmesi için uluslararası toplum için günceldir″.
News from Armenia – NEWS.am

http://news.am/tur/news/206483.html

Yorumlar kapatıldı.