İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

”Erdoğan’ın Açıklaması Küçük, Yavaş ama Olumlu”

Elif Akgül Erivan’da
Başbakan Erdoğan’ın 24 Nisan açıklamalarını bianet’e değerlendiren Ermenistanlı siyasetçiler Akhoyan ile Balabanyan açıklamanın “yavaş” ama soykırımın tanınması yönünde “olumlu” bir adım olduğunu ifade etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Nisan’da Ermeni Soykırımı’na dair açıklamasını Ermenistanlı politikacılar Batı Ermenileri Kongresi Başkanı ve Ermenistan Parlamentosu Milletvekili Arakats Akhoyan ile Ermenistan Kıpçak Partisi Milletvekilleri Hrant Balabanyan bianet’e yorumladı.

Akhoyan açıklamanın Türkiye’nin soykırımı tanıması mücadelesine katkıda bulunduğunu söylerken, Sosyal Demokrat Hınçak Partisi Milletvekili Harut Balabanyan açıklamayla Erdoğan’ın “sonuç değil erteleme” amaçladığını söyledi. İki siyasetçi de Erdoğan’ın açıklamasının bir ilk olduğunu belirterek “yavaş ama olumlu” bir adım olarak değerlendirdi.
Akhoyan: Küçük ama olumlu adım
“Adalet yolunda, Türkçe’de dendiği gibi ‘yavaş yavaş’ bir ilerleme diyebiliriz. Tabii ki aynı zamanda olumlu yanaşabileceğimiz bir adım olarak da nitelendirebiliriz. Eninde sonunda Türkiye yurttaşları kendi mücadeleleri içinde ülkelerinin gelişmesi, kalkınması ve tüm halkların ortak yaşayabileceği bir vatan olması yolunda atılmış bir adım olarak da değerlendirebiliriz.
“Evet, küçük ve kimilerine göre yeterli bir açıklama olmayabilir fakat bu bir adımdır. Ve bu adım üzerine biz Türkiye’de Batı Ermenilerinin haklarının yeniden kendilerine teslim edilmesi için bizim mücadelemize katkı verecek yurttaşlar olduğunu biliyoruz, bu yüzden bu açıklamayı önemsiyoruz.
“Elbette Türkiye devleti ve Türkiye  toplumu da bunun bir savaş ortamında olmadığını ve savaş döneminin kargaşasından meydana gelmediğini, önceden düzenlenmiş bir katliam olduğunu kabul edecek.”
Balabanyan: Ertelemek istiyorlar

“Bu açıklama bir sonuç vermez. Çünkü sonuca gitmek değil ertelemek istiyorlar.  Açıklamada iki taraftan da ölüler var diyor ama dünya biliyor ki bir buçuk milyon Ermeni katledildi, evlerimizden olduk. Bunu herkes biliyor ama kendileri bunu açıklamak istemiyorlar.

“Ne niyetleri var ne düşünüyorlar bilmiyorum ama bizim yoldaşlarımız öldürüldü. Beyazıt Meydanı’nda 20 yoldaşımızı astılar. Biz bu yüzden mücadelemizi bırakmayacağız. Bir adım var ama çok yavaş bir adım.”
Erdoğan 23 Nisan’da yaptığı açıklamada büyük acılar yaşandığı, bunu anlamanın ve paylaşmanın insanlık vazifesi olduğu belirtilerek 1915’te yaşananların araştırılması gerektiği ifade etmişti. (EA)
* Bu seyahat, Hrant Dink Vakfı’nın Civilitas Vakfı ortaklığıyla yürüttüğü, Avrupa Birliği destekli Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu katkısıyla gerçekleşti.

http://www.bianet.org/bianet/toplum/155232-erdogan-in-aciklamasi-kucuk-yavas-ama-olumlu?bia_source=rss

Yorumlar kapatıldı.