İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rusya Ermenileri: Erdoğan’ın açıklaması samimi değil, tazminat istiyoruz

Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği’nin 50 metre ötesinde düzenlenen protesto gösterisine yaklaşık 30 Ermeni katıldı. Ellerinde, “Soykırımı tanımamak yeni cinayetler doğurur”, “Dikkat! Pantürkizm tehlikesi!”, “Soykırımı tanımak bölgede barışı sağlar” ve diğer Türkiye karşıtı pankartlar açan göstericiler Ankara’nın sözde soykırımı tanımasını talep etti…Sözde Ermeni soykırımının 99. yıldönümü vesilesiyle Rusya’nın başkenti Moskova’da protesto gösterisi yapan Ermeni diasporası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarıyla ilgili taziye açıklamasını samimi ve yeterli bulmadıklarını söyledi. Ermeni diaspora liderleri, Ankara’dan sözde soykırımın tanınmasını ve gerekli tazminat yasalarının çıkarılmasını talep etti.

***
Sözde Ermeni soykırımının 99. yıldönümü vesilesiyle Rusya’nın başkenti Moskova’da protesto gösterisi yapan Ermeni diasporası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarıyla ilgili taziye açıklamasını samimi ve yeterli bulmadıklarını söyledi.
Sözde Ermeni soykırımının 99. yıldönümü vesilesiyle Rusya’nın başkenti Moskova’da protesto gösterisi yapan Ermeni diasporası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarıyla ilgili taziye açıklamasını samimi ve yeterli bulmadıklarını söyledi. Ermeni diaspora liderleri, Ankara’dan sözde soykırımın tanınmasını ve gerekli tazminat yasalarının çıkarılmasını talep etti.
Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği’nin 50 metre ötesinde düzenlenen protesto gösterisine yaklaşık 30 Ermeni katıldı. Ellerinde, “Soykırımı tanımamak yeni cinayetler doğurur”, “Dikkat! Pantürkizm tehlikesi!”, “Soykırımı tanımak bölgede barışı sağlar” ve diğer Türkiye karşıtı pankartlar açan göstericiler Ankara’nın sözde soykırımı tanımasını talep etti.
Rus güvenlik görevlilerinin, göstericilerin elçilik önüne yaklaşmaması için geniş güvenlik önlemleri alması dikkat çekti.
TÜRKİYE 99 YIL SONRA UYGAR OLMAYA BAŞLADI
Başbakan Erdoğan’ın Ermeni halkından özür dilemesini olumlu karşıladıklarını ifade eden Rusya Ermenileri Birliği Başkan Yardımcısı Levon Manukyan, “99 yıl aradan sonra Türkiye’den böyle bir açıklama gelmesi anlamlı. Bu uygarlık. Anlaşılan Türkler 99 yıl sonra uygar olmaya başladı. Ama biz öncelikle Türkiye’nin soykırımı tanımasını talep ediyoruz. Soykırımı tanımayan Ankara’nın özrü, başsağlığı samimi sayılmaz. Sayılmadığı için Erdoğan’ın açıklaması Ermeni halkında güven oluşturmuyor. Zaten daha önce de benzer açıklamalar oldu. Türkiye ortak tarihi komisyonun oluşturulmasından yana. Türkler kendisi oluştursun. Kimler yaptı bu cinayeti araştırsınlar. Türk halkı ile düşmanlığımız yok. Hatta çoğu Türk aile Ermeni halkına o sırada yardımcı oldu. Ama ortada bir cinayet var, bunun hukuki nitelendirilmesi yapılması lazım.” eleştirisinde bulundu.
Manukyan, Türkiye’nin Suriye ve Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesinde teröristlere destek verdiğini de iddia etti. Manukyan, “Türkiye Ermeni halkının rehabilitasyonu ve vurulan zararın tazminatın ödenmesi için yasalar çıkarmalı. Bunu talep ediyoruz!” iddiasında bulundu.
ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI SAMİMİ DEĞİL
Cihan haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Ermeni diaspora teşkilatı Başkan Yardımcısı Manukyan, “Erdoğan’ın açıklamasını şöyle değerlendiriyoruz: Türk halkıyla bir işimiz yok. Genelde kötü halk yok. Bizim davamız Türk yönetimi ve politikacılarıyla. Uygar toplumlarda başsağlığı taziyesi normal. İyi ki Erdoğan 99 yıl sonra bunu dile getirdi. Ama bunun bizler için kesinlikle bir anlamı yok. Somut içerik yok. Türkiye cesaretini ortaya koymalı, soykırımını tanımalı. Bu olursa o zaman yapıcı diyalog gerçekleştiririz. Ermeniler yapıcı diyalog ve iyi komşuluk istiyor.” şeklinde konuştu.
Cihan’a konuşan Vartan adlı Ermeni genç, “Biz Ermeni gençleri olarak 24 Nisan 1915’te başlayan ve Türkiye’nin Doğu bölgesinde gerçekleşen soykırımı ve sürgünü anmak için Moskova’da Türkiye Büyükelçiliği yanında toplandık. Bizim isteğimiz intikam değil adalettir. Erdoğan’ın dün yaptığı açıklamayı samimi bulmuyorum, samimiyetten uzak.” dedi.
Ermeni arkadaşlarını desteklemek için gösteriye katıldığını anlatan Viktoriya Mezentseva adlı Rus bayan, “Ermeni halkının acısını paylaşıyoruz. Her 24 Nisan’da ben de biraz Ermeni oluyorum.” diyerek duygularını aktardı.
CİHAN
http://www.haberaktuel.com/rusya-ermenileri-erdogan-in-aciklamasi-samimi-degil-tazminat-istiyoruz-haberi-868513.html

Yorumlar kapatıldı.