İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Etyen Mahçupyan: O yazarlar Erdoğan’dan gıcık kapıyorlar!

24 TV’de Murat Çiçek moderatörlüğünde ‘Açık Görüş’ programına katılan Etyen Mahçupyan Zaman Gazetesi yazarları hakkında Erdoğan ve AK Parti’yi tanımadıklarını ifade etti… “O arkadaşlar topluma bakmıyorlar, bakmayı da istemiyorlar ya da topluma bakmayı bilmiyorlar. Bu nedenle de çok fazla siyasetten hareket ediyorlar ve tamamen Tayyip Erdoğan’ı gerçekten “canı ne isterse yapan biri” olduğunu sanıyorlar. AK Parti’yi de tanımıyorlar aslında. Tayyip Erdoğan son kararı veren kişi ama mesela parti içi mekanizmalara baktığımız zaman AK Parti en demokratik mekanizmaları yaşayan, en fazla tartışma yaşayan, en fazla bir birine bağırıp çıkan insanlardan oluşuyor. Bu çok sağlıklı bir şey.”

***
24 TV’de Murat Çiçek moderatörlüğünde ‘Açık Görüş’ programına katılan Etyen Mahçupyan Zaman Gazetesi yazarları hakkında Erdoğan ve AK Parti’yi tanımadıklarını ifade etti.
Yirmidorthaber.com – Etyen Mahçupyan, 30 Mart seçimlerinden sonra köşesine aldığı yazıda “halk ihtilali” tanımlamasını kullanmasının ardından Cengiz Çandar, Şahin Alpay, Mümtazer Türköne gibi isimlerden ağır hakaretler aldı. Mahçupyan, bu yazarların çok fazla siyasete baktıklarını ve hatta Erdoğan’a tabiri caizse gıcık kaptıklarını aktardı. AK Parti’yi tanımayan kesimin olduğunu söyleyen Mahçupyan, bu kesimin toplumu da tanımadığını veya tanımak istemediğini söyledi. Erdoğan kendisini aşan bir misyonun eşiğinde olduğunu ifade eden Mahçupyan, Erdoğan’ın üslubuna takılıp kaldıklarını, arkaplanı görmediklerini ve bu arkaplanın ne olduğuna açıklık getirdi.
Mahçupyan, o yazarlar ve kesim hakkında şu ifadelere yer verdi:
O YAZARLAR ERDOĞAN’A GICIK OLUYORLAR
O yazarların çok fazla siyasete baktıklarını söyleyen Mahçupyan, AK Parti’ye ve hatta Erdoğan’a baktıklarını ve Erdoğan’ın davranışlarından ‘gıcık’ kaptıklarını anlattı. Erdoağan’ın alttaki dinamiği yakalayabildiği için belirli bir doza sahip söylemi olduğunu ve her seferinde o dozun cevabı olduğunu aktardı.
“Bence bu arkadaşlar son dönemde çok fazla siyasete bakıyorlar. Sadece siyasete bakmakla kalmıyorlar çok fazla AK Parti’ye bakıyorlar. Hatta o kadar da değil; çok fazla Tayyip Erdoğan’a bakıyorlar. Ve Tayyip Erdoğan’ın bir sürü davranışlarından da tabiri caizse gıcık kapıyorlar. Bu Batı’da da gözüken bir şey. Batı’da da insanların birçoğu Tayyip Erdoğan’ın tutumundan, davranışlarından, söyleminden falan rahatsız oluyor. Ama Tayyip Erdoğan AK Parti değil, AK Parti İslami kesim ya da muhafazakar kesim değil. Tam tersi ilişki var. Tayyip Erdoğan bu alttaki dinamiği yakalayabildiği için belirli bir doza sahip söylemi ve her seferinde o dozun cevabı var.”
AK PARTİ’Yİ DE TANIMIYORLAR ASLINDA
Mahçupyan, Erdoğan’ı eleştirenlerin AK Parti’yi tanımayan kesimin olduğunu ifade etti. Ve bu kesimin toplumu da tanımadıklarını veya tanımak istemediklerini söyledi. AK Parti’nin de şuanda en demokratik mekanizmaya sahip olduğunun altını çizdi.
“O arkadaşlar topluma bakmıyorlar, bakmayı da istemiyorlar ya da topluma bakmayı bilmiyorlar. Bu nedenle de çok fazla siyasetten hareket ediyorlar ve tamamen Tayyip Erdoğan’ı gerçekten “canı ne isterse yapan biri” olduğunu sanıyorlar. AK Parti’yi de tanımıyorlar aslında. Tayyip Erdoğan son kararı veren kişi ama mesela parti içi mekanizmalara baktığımız zaman AK Parti en demokratik mekanizmaları yaşayan, en fazla tartışma yaşayan, en fazla bir birine bağırıp çıkan insanlardan oluşuyor. Bu çok sağlıklı bir şey.”
ERDOĞAN DİKTATÖR OLAMAZ
Diğer arkadaşlarının görmedikleri birşey olduğunu ifade eden Mahçupyan, Erdoğan’ın üslubuna takılıp kaldıklarını söyledi. Siyasi bir okuma yapıldığı zaman, Erdoğan’ın sert söylemlerine takıldıklarını ama bunun bir arkaplanının olduğunu söyledi. AK Parti tabanının objektif bir taban olduğunu ve bu yüzden gerçekten Erdoğan’ın bir diktatör olamayacağını aktardı. Mahçupyan’ın analizini şu şekilde yaptı:
“Tayyip Erdoğan’ın gözüyle baktığım zaman ben, Tayyip Erdoğan kendisini aşan bir misyonun eşiğinde olduğunu ve bunun yükünü sırtında taşıdığını hisseden bir adam. O yüzden de kendi kariyeri ikincil kalıyor. Bütün o diğer arkadaşlar aslında bunu görmüyorlar. Tayyip Erdoğan’ın üslubunda hakikaten çok sertlik var, kullandığı kelimeler rencide edici olabiliyor, bunlar doğru. Ama siyasi bir okuma yaptığınız zaman sırf bunlara takılıp kalırsanız hiçbir şey anlamazsınız. Çünkü bunun bir arka planı var. Tayyip Erdoğan’ın bunları söylediği zaman bazen oy da kaybediyor. Geçmişte oldu. Yani hemen anket yaptılar, oy kaybettiği de ortaya çıktı. Biz Gezi’deki durumla ilgili orta sınıf İslami kesimle bir takım çalışmalar yaptık, İslami kesimin en az yarısı Tayyip Erdoğan’ın Gezdeki analizini duruşunun doğru olduğunu ama davranışının yanlış olduğunu söylüyor. Yani çok objektif bir taban var aslında. Ve AK Parti o objektif tabanın farkında. Onun için oradan çok uzaklaşamaz. Yani gerçekten diktatör olamaz. Diktatör olduğu gün İslami kesimi yönetemez. Bu kadar açık. Velev ki bir tehdit olmasın. Sadece bir tehdit varken dizginleri Tayyip Erdoğan’a bırakmak istiyor.”
ERDOĞAN BU ADIMLARI ATARKEN ÇOK KEYİF ALIYOR
“Eğer tehdidin azaldığı bir noktaya gidilirse Tayyip Erdoğan daha esnek bir siyasi strateji izlemek zorunda kalacak. Daha yumuşak davranmak durumunda kalacak. Zaten bunu isteyecek. Ve atacağı adımlara bu çok daha uygun olacak. Kürt meselesinde de, Alevi meselesinde de atılması gereken adımlar gerekiyor. Ve Tayyip Erdoğan bu adımları atarken çok keyif alıyor.”
http://www.yirmidorthaber.com/Haber/etyen-mahcupyan-o-yazarlar-erdogandan-gicik-kapiyorlar/haber-874268

Yorumlar kapatıldı.