İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tarihçi 1915 mesajını olumlu buldu!

Tarihçi Ara Sarafyan da Başbakan’ın taziyelerini sunduğu o torunlardan biri ve Erdoğan’ın mesajı olumlu diyor… Sarafyan, Ermeniler’in uğratıldığı ”Büyük Felaket”i anlatmak için çok çaba sarfeden saygın tarihçilerden biri ve Başbakan Erdoğan’ın 24 Nisan mesajını olumlu buluyor. Diasporadan gelen olumsuz tepkileri garipsemiyor ama, ”Ama Erdoğan’ın söyledikleri arasında belli fırsatlar yaratacak şeyler var. Bildiğim kadarıyla ilk kez böyle bir açıklama yapıldı. Ermeniler’in neden öldüğüne yer vermese bile, tartışmaya açık olduğu mesajı önemli” diyor.

***
Tarihçi Ara Sarafyan da Başbakan’ın taziyelerini sunduğu o torunlardan biri ve Erdoğan’ın mesajı olumlu diyor…
Başbakan Erdoğan, ‘Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümüne bir gün kala yayınladığı mesajda, hayatını kaybeden Ermeniler’in torunlarına taziyelerini sundu.
Tarihçi Ara Sarafyan da Başbakan’ın taziyelerini sunduğu o torunlardan biri. Londra’da Gomidas Enstitüsü’nün başında olan Sarafyan, Erdoğan’ın mesajının, hangi siyasi saikle verilmiş olursa olsun, olumlu karşılanması gerektiği görüşünde.
Tarihçi Ara Sarafyan, Banu Güven’in de altını çizdiği gibi “bu toprakların çocuğu, İngiltere vatandaşı bir Ermeni. Londra’da Kurucu Başkanı olduğu Gomidas Enstitüsü ”Büyük Felaket”e uğratılmış Ermeniler’in tarihini araştırıyor.”
Sarafyan’ın ailesinin bir kolu Harput’tan, diğerinin Tavşanlı’dan geliyor. Hakikatin gücüne inanan bir adam Sarafyan. Türk Tarih Kurumu’nun eski başkanı Yusuf Halaçoğlu’yla 2007’de ortak araştırma projesine girmeyi kabul etmesi bu yüzden. ”Harput’ta ne oldu?” ve ”Kaç kişi öldü?” sorularının cevabını bulmak için başladıkları araştırma, Türkiye’deki arşivlerde sonuç kısmı ”bulunmadığı” için sonuçlanmamış, daha doğrusu burada bir yere varamamış. Sarafyan, bu 24 Nisan’ı Diyarbakır’da geçiriyor. Kürtler’in ”1915’te ne oldu?” sorusuna verdikleri samimi cevabı ve özeleştiriyi görmek onu ümitlendirmiş.
MESAJ OLUMLU
İMC TV’de Banu Güven Artı Haber programına konuk olan Sarafyan, Ermeniler’in uğratıldığı ”Büyük Felaket”i anlatmak için çok çaba sarfeden saygın tarihçilerden biri ve Başbakan Erdoğan’ın 24 Nisan mesajını olumlu buluyor.
Diasporadan gelen olumsuz tepkileri garipsemiyor ama, ”Ama Erdoğan’ın söyledikleri arasında belli fırsatlar yaratacak şeyler var. Bildiğim kadarıyla ilk kez böyle bir açıklama yapıldı. Ermeniler’in neden öldüğüne yer vermese bile, tartışmaya açık olduğu mesajı önemli” diyor.
ERDOĞAN NİHAYETİNDE BİR POLİTİKACI
ABD’deki en etkin Ermeni lobisi ANCA’nın Başkanı Aram Hamparyan’ın ”Bu açıklama, inkar politikasının yeniden ambalajlanmasından ibaret” sözlerini, ”Aram Hamparyan da haklı ama unutmayalım, Erdoğan da nihayetinde bir politikacı. Belli limitlerin ötesine geçemeyecektir. Eskiden Ermeniler’in hayatını kaybettiği bile söylenmezdi, Ermeniler cinayetle suçlanırdı. Şimdi çok sayıda Ermeni’nin hayatını kaybettiği kabul görüyor. Artık tartışma nasıl öldükleri konusunda olacak. Bu konuda tarihçilerin bakışı elbette çok net” diyerek değerlendiriyor.
Sarafyan Başbakan’ın ortak tarih çalışması önerisi üzerine ise en önemli noktaya dikkat çekiyor: ”Türkiye arşivlerinde Ermeniler’in nereden alındıkları var, ama günün sonunda akıbetlerinin ne olduğu bilgisi bulunmuyor. Bizler biliyoruz ki, yerleştirilmeleri öngörülen yerde ya da oraya giderken, devletin gözetimi altındayken, öldürülmüşler. Bunlar artık yapabileceğimiz tartışmalar. Elbette Başbakan’ın bilgileri taraflı. Türkiye’nin resmi tarihçileri tarafından bilgilendiriliyor ve onların da referans noktaları oldukça zayıf.”
SOYKIRIM DENMESİ ŞART DEĞİL
Sarafyan ”Soykırım terimi, hukuki bir terim ama çok politize edildi. Beni tarihçiyim, bana göre soykırım denmesi şart değil, olayı bütün boyutlarıyla tarif eden Med Yeghern (Büyük Felaket) olarak anılması da uygun” diyor.
Sarafyan her ne kadar Başbakan’ın 100. yıldönümü öncesinde bu açıklamayla önlem aldığını kabul etse de, bundan sonra adım adım, kendi deyişiyle, belki pazarlık yapar gibi, hakikate ulaşılacağına inanmak istiyor.

http://www.gazeteciler.com/tv-haber/ermeni-tarihci-1915-mesajini-olumlu-buldu-76111h.html

Yorumlar kapatıldı.