İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diyarbakır’da Paskalya Kutlaması

Hristiyanlığın, en eski dini törenlerinden biri olan Paskalya Bayramı, bugün Diyarbakır’daki Surp Giragos Ermeni Klisesi ve Meryem Ana Kadim Kilisesi’nde düzenlenen ayinlerle kutlandı.Hristiyanlık’taki en eski ve en önemli bayramlarından olan Paskalya Bayramı’nı kutlamak amacıyla çok sayıda Hristiyan, Surp Giragos Ermeni Kilisesi ve Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi’nde bir araya geldi. Sabah erken saatlerinde kilise çanlarının çalmasıyla birlikte başlayan ayin, rahiplerin İncil’den ayetler okumasıyla devam etti. Çok sayıda Hristiyan Ermeni’nin katıldığı ayine, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fırat Anlı da katıldı.

Ayine katılan kadınlar başlarına beyaz tülbent takarken, İncil’den ayetlerin okunduğu sırada kilise rahibi, elindeki buhurdanlığı, Meryem Ana ve Hz. İsa’nın duvara işlenmiş fresklerine doğru salladı.
Surp Girgos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, restore edilen kilisede 3’ncü Paskalya Bayramı’nı kutladıklarını belirterek, “Paskalya, biz Ermeniler’in en önemli dini bayramlarından biridir. Bugün onu kutluyoruz. Uzun seneler sonraa Diyarbakır’da kilise restore edildikten sonra 3’ncü Paskalya Bayramı’nı burada kutluyoruz. Şimdi bu Nisan ayı olmasından dolayı okullar açık olduğu için bir çok Ermeni dostumuz gelemedi. Ama buna rağmen İstanbul başta olmak üzere, yurt dışından ABD, Fransa ve Almanya ile bir çok ülkeden arkadaşlarımız, dostlarımız ve akrabalarımız buraya gelerek, birlikte Paskalya Bayramı’nı kutladık” dedi.
United States of America University Felsefe Profesörü Ayner Marsupyan, Paskalya Bayramı’na katılmak üzere Amerika’dan geldiğini belirterek, “Merzifonlu bir Ermeni ailesinin torunuyum. Samsun’da yaşayan ailemin hikayesini sergiye dönüştürdüm ve burada sergi olarak açtım. Burada Ermeniler’in yaşadıklarını, hikayelerle anlatılmakla, Türkl, Kürt ve Ermeniler’in birbirini daha iyi anlayabileceğine inanıyorum. Sadece bir gün oldu Diyarbakır’dayım. Kısıtlı izlenimlerim var, şimdi bir değerlendirme yapmak yanlış olur. Böyle bir mekanın restorsyonu için bu denli çabanın gösterilmesi beni mutul etti. Gönül isterdi ki merkezi hükümet de destek versin. Diyarbakır’da en çok görkemli kahvaltısı beni mutlu etti” diye konuştu.
İstanbul’dan gelen ve adını vermek istemeyen genç bir kız, annesi, babası ve atalarının klisenin bulunduğu mahallede yaşadığını belirterek, “Ben, babamın anlattığı bu mahallede yaşadığı hikayelerle büyüdüm. Annem, babamın dedeleri, ecdadı bu klisenin arkasında yaşıyordu. Ailemizin 5’nci nesil evladı olarak, İstanbul’dan buraya gelerek Paskalya Bayramı’nı kutlamak istedik. 3-4 sene öncesine kadar bu kilise, berbat bir haldeydi, çatısı yoktu. Ermeniler olarak, bu kiliseye büyük ilgi göstermeye başladık. Dedem, bu kilisenin yıkılmadan önceki vakıf başkanıydı. Bu kilise ile ilgili o kadar şey anlatıldı ki, bunları kelimelere nasıl dökerim bilmiyorum, büyük acılar yaşandı kısacası” şeklinde konuştu.
Akşam saatlerine kadar devam edecek olan ayinin ilerleyen saatlerinde yeni doğmuş bir çocuk vaftiz edilecek.
http://www.haberler.com/diyarbakir-da-paskalya-kutlamasi-5930292-haberi/

Yorumlar kapatıldı.