İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Soykırımı meselesini hukuki alana taşımak gerekli

Bilimle Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsü direktörü Ruben Safrastyan, ″Ermeni Soykırımı tarihi anlamda çoktandır kabul edilmiş bir gerçekliktir. Şimdi Ermeni tarafı işlenen cürümleri hukuki olarak perçinlemek için eşdeğer çalışmalar yürütmelidir…″ Ancak komplikasyonlar kaçınılmaz… ″Dünyaca ünlü büyük bilim adamları Willaim Shabas ve Alfred M. de Zayas’ın belirttiği gibi, soykırım insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak gözlemlenirse, bu durumda savaş suçları ve insanlığa yönelik suçların zaman aşımının kabul edilemezliğine ilişkin 19681tarihli Konvansiyon gereği zaman aşımına tabi değildir. Sonuç olarak, 1948 yılına dek suç işlemiş tüm devletler verili durumda Türkiye’nin olduğu gibi sorumluluğa tabi tutulabilirler.″.
(1http://istanbul.mazlumder.org/yayinlar/detay/sozlesmeler/18/savas-suclari-ve-insanliga-karsi-suclar-bakimindan-kanuni-sinirlamalarin-uygulanmayacagina-dair-sozlesme/371 HYETERT)

***
Ermeni Soykırımı meselesini hukuki alana taşımak gerekli.Görüş, trajik olayların 99. Yılı arifesinde 18 Nisan’da gerçekleşen basın toplantısında Ermenistan Ulusal Bilimle Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsü direktörü Ruben Safrastyan’dan geldi.
Uzman ″Ermeni Soykırımı tarihi anlamda çoktandır kabul edilmiş bir gerçekliktir. Şimdi Ermeni tarafı işlenen cürümleri hukuki olarak perçinlemek için eşdeğer çalışmalar yürütmelidir.″ dedi.
Safrastyan, içinde hukukçular, tarihçiler ve siyaset bilimcilerin yer alacağı özel bir komisyon kurulmasını öneriyor. Bunların katılımı önemli zira, anılanlar Ermeni sorununun gündeme getirilmesine yönelik elverişli zamana karar vermeliler.
Ancak komplikasyonlar kaçınılmaz. Özellikle 1948 tarihli Konvansiyonda devletin sorumluluğuna ilişkin net bir anlayış yok. Belgeye göre; soykırımın işlenmesinde esas sorumluluk şahıslar üzerinde. Bu durumda ise onlar sağ değiller.
Bir sonraki komplikasyonsa, suç bir başka devlet olan Osmanlı İmparatorluğunda gerçekleştiğinden hukuk açıdan günümüz Türkiye’si suçtan ötürü ne ölçüde sorumludur.
Şarkiyatçı en nihayetinde konvansiyonun 1948 yılında kabul edildiğini, trajik olaylarınsa 1915 yılında gerçekleştiğinin altını çizdi.
Ruben Safrastyan sözlerinin sonunda şunları da kaydetti:
″Dünyaca ünlü büyük bilm adamları Willaim Shabas ve Alfred M. de Zayas’ın belirttiği gibi, soykırım insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak gözlemlenirse, bu durumda savaş suçları ve insanlığa yönelik suçların zaman aşımının kabul edilemezliğine ilişkin 1968 tarihli Konvansiyon gereği zaman aşımına tabi değildir. Sonuç olarak, 1948 yılına dek suç işlemiş tüm devletler verili durumda Tükiye’nin olduğu gibi sorumluluğa tabi tutulabilirler.″.
http://news.am/tur/news/205202.html

Yorumlar kapatıldı.