İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan, 29 Nisan’da Rus “Gümrük Birliği” için imzayı atıyor

Faruk Akkan     
Ermenistan Ekonomi Bakan Vekili Vagram Avanesyan, 29 Nisan’da Rusya, Kazakistan ve Belarus’un oluşturduğu Gümrük Birliği’ne girmek için anlaşmayı imzalayacaklarını söyledi.Minsk’te devlet başkanları düzeyinde yapılacak Avrasya Yüksek Ekonomik Konseyi toplantısı’nı hatırlatan Avanesyan, “Gümrük Birliği’ne girişle ilgili imza 29 Nisan’da atılacak. Son gelişmeler bir kez daha değerlendirilecek. Görüşmelerin o tarihe kadar sonuçlanmasını ümit ediyoruz.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’la 3 Eylül 2013’de yaptığı görüşmede Erivan’ın Gümrük Birliği’ne alınması ve pratik adımların atılmasını konusunda mutabakata varmıştı.
Rusya, Kazakistan ve Belarus liderleri de 24 Aralık 2013’de Moskova’da yapılan zirvede Ermenistan’ın Gümrük Birliği’ne alınması konusunda bir yol haritası belirlemişti.
Avrasya Ekonomik Komisyonu Başkanı Viktor Kristenko son iki aylık dönemde Ermenistan’ın yol haritasını başarılı bir şekilde uyguladığını, 260 ayrı başlıkta yapılan çalışmaların ay sonunda yapılacak toplantıya kadar tamamlanacağı konusunda iyimser olduğunu belirtti.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Başbakan Tigran Sarkisyan’ın istifasının ardından Gümrük Birliği’ne girişle ilgili yeni bir aşamaya geçildiğini belirtti. Ermenistan Cumhurbaşkanı’na göre Ermeni ürünleri tüm bölgede rahat ulaşım imkanı bulacak ve ekonomik açıdan ülkenin gelişimine katkı sağlayacak.
Ermenistan’ın Gümrük Birliği’ne girişi ülkeye yatırımların artmasına da imkan verecek. Rus petrol şirketi Rosneft, Ermenistan’a 400 milyon dolar yatırım planlıyor. Sarkisyan’a göre bir diğer kazanç da yaşam kalitesi artacak ve iş bulmak için ülke dışına göçler azalacak.
Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında Gümrük Birliği 19 Aralık 2009’da Kazakistan’ın Almatı kentinde kuruldu. Gümrük Birliği’ne üye ülkeler kendi aralarındaki ticarette gümrükleri sıfırlarken, üçüncü ülkelere yönelik de ortak tarife belirliyor. Kırgızistan da Gümrük Birliği’ne girmek için talepte bulundu. Türkiye, İsrail ve bazı Avrupa ülkeleri de Gümrük Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzalamak istiyor.

http://www.cihan.com.tr/news/Ermenistan-29-Nisan-da-Rus-Gumruk-Birligi-icin-imzayi-atiyor_9031-CHMTQwOTAzMS80

Yorumlar kapatıldı.