İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hollanda’da ‘Ermeni soykırımı’ anıtı açılacak

Hollanda’nın Almelo şehrinde 24 Nisan’da sözde Ermeni soykırımıyla ilgili bir anıt açılacağı duyuruldu. Almelo’daki ‘Surp Krikor Lusavoritch’ Ermeni Kilisesi’nden yapılan açıklamada, kilise avlusuna dikilen anıtın 24 Nisan’daki ayinden sonra açılacağı ifade edildi. Açılış töreni ile ilgili olarak Almelo Belediye Meclisi’ndeki Türk asıllı meclis üyeleri dışındaki bütün üyelere davetiye gönderilmesi dikkat çekti. Almelo Belediye Başkanı Jon Hermans, bunun Ermeni Kilisesi’nin bir kararı olduğunu söyledi ve ‘soykırım anıtı’ şeklinde isim verildiğini hatırlatılması üzerine ise siyasi tartışmalara girmek istemediğini söyledi.

Belediyenin, anıt için meclisten onay almadan izin verdiği de ortaya çıktı.
‘Soykırım Anıtı’ açılacağının sosyal medya üzerinden duyulması üzerine Türk kökenli sivil toplum kuruluşları harekete geçti. Sosyal medya üzerinden “Türk toplumuna çağrı” başlığı altında bir bildiri yayınlandı. Bildiride Hollanda Türk toplumunun, Ermeni diasporasının nefreti körüklemeyi ve huzursuzluk çıkarmayı amaçlayan bu yasadışı girişimini engellemek üzere, yerel ve ulusal makamları harekete geçirecekleri belirtildi.
Hollanda Diyanet Vakfı Almelo Yunus Emre Camii Başkanı Salih İlhan, soykırım anıtını onaylamadıklarını belirten İlhan, gençlerin taşkınlık yapmasından endişe ettiğini söyledi. İlhan, “Bu hafta cuma camii hutbelerinde bu konu işlenecek. Vatandaşlarımızı sağduyuya çağırıyoruz. Biz huzur içinde yaşamak istiyoruz.” dedi. İlhan, bir anıt yüzünden huzurun bozulmasını istemediklerini, diyalog ve barış içinde yaşamayı arzuladıklarını söyledi. Belediye Başkanı Hermans ise Almelo’da farklı kökenden insanların birlikte huzur içinde yaşadığını ve bunun böyle devam edeceğini dile getirdi.
“ALMELO’DA ERMENİLER İLE BERABER YAŞIYORUZ”
Almelo Türk İşçiler Derneği Başkanı Mehmet Day, Almelo’da yaşayan Ermenilerle hiçbir sorunlarının olmadığını, hatta pek çok Ermeni’nin Türk kahvelerine geldiğini ve dost olduklarını belirtti. Soykırım meselesinin Türkiye ve Ermenistan arasında çözülmesi gerektiğini söyledi. Bu tartışmadan dolayı Ermeni komşuları ile aralarının bozulmasını istemediğini söyleyen Day, “Almelo Türk toplumu olarak sokaklara çıkıp protesto yapmayacağız. Ermenilerle iç içe oturuyoruz.” dedi.
“SOYKIRIM OLARAK TANINMAYACAK”
Almelo Meclisindeki Türk kökenli meclis üyesi Uğur Çete ise anıtın Ermeni Kilisesi’nin kendi toprakları içerisinde yapıldığı ve mimari olarak belli ebatları aşmadığı için belediyenin buna karışamayacağı ve Hollanda yasalarına göre bunun serbest olduğunu söyledi. Çete, tıpkı camilerde yapılan musalla taşına karışılmadığı gibi buna da karışılamadığını belirtti. Ancak anıtın adının ‘Soykırım’ olmasından ötürü gerekli yasal işlemleri başlattıklarını belirtti. Uluslararası hiçbir mahkemenin 1915’teki olayları soykırım olarak tanımlamadığını söyleyen Çete, bu yüzden anıtın dikilebileceği ancak bu şekilde isimlendirilemeyeceğini ifade etti.
Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği yönetim kurulu adına yazılı olarak bir bildiri yayımlayan Başkan İlhan Aşkın ise “Herkes her istediği yere anıt dikemez” açıklamasında bulundu.
Aşkın, Hollanda’nın özgürlükler ülkesi olduğunu, lakin bir gurubun özgürlüğü diğerlerinin özgürlük sınırında sona erdiğini belirtti.
Hollanda’nın Assen şehrindeki bir mezarlığa da 2001 yılında “1910-1920 dönemindeki Ermeni atalarımızın anısına” yazısı bulunun bir anıt dikilmişti. CİHAN

http://www.haberaktuel.com/hollanda-da-ermeni-soykirimi-aniti-acilacak-haberi-865762.html

Yorumlar kapatıldı.