İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Keseb’ten gelen Ermeni: Alevileri kestiler

Suriye’nin Hatay sınırına en yakın yerleşim birimlerinden biri olan Keseb’in radikal İslamcı güçler tarafından ele geçmesi üzerine Türkiye’ye sığınan bir Ermeni, Türkçe ve Arapça konuşan İslamcıların kendilerine dokunmadığını, Alevileri öldürdüklerini söyledi.

Radikal.com.tr – Suriye’nin, Hatay sınırına en yakın yerleşim birimlerinden biri olan Keseb’in muhalif güçler tarafından ele geçmesi üzerine Türkiye’ye sığınan ve Hatay’daki Ermeni köyü Vakıflı’da misafir edilen Suriyeli Ermeniler, bölgede yaşayan Aleviler’in kendileri kadar şanslı olmadığını anlattı.
Yaşlı bir adam yaşadıkları dramı anlatırken, “21-22 Mart günü koyunlarımızı dağda otlatıyorduk. Olaylardan habersizdik. Evimize geldik. Ev açık, avradım, kızım, bacım evde yok. Bağırdım sakallı insanlar geldi. Benimle Arapça ve Türkçe konuştular. ‘Korkma’ dediler. Onları emin yerlere verdik. (…) Ancak bölgede yaşayan Aleviler bizim kadar şanslı değillerdi. Onları kesiyorlar, öldürüyorlar” diye konuştu.
Cumhuriyet gazetesinden Mehmet Ali Solak’ın haberine göre, İHD MYK Üyesi Av. Hatice Can, Hatay Şube Başkanı Mithat Can ve YK Üyesi David Çağan’dan oluşan heyet, Yayladağı sınır kapısına sıfır noktasındaki Suriye’nin sayfiye merkezi Keseb’ten göç ettirilen Ermeniler’le ilgili görüşmeleri rapor haline getirdi. İnternete sızan Suriye toplantısı ve Başbakan’ın balkon konuşmasında sarf ettiği, “Suriye ile 3 yıldır savaş halindeyiz” sözleri için “dehşet içinde izledik” ifadelerini kullanan İHD’liler raporda, bölgede çalışma yaparken son günlerde Yayladağı sınır kapısında yoğun askeri hareketlilik başladığını ve askeri sevkiyatlar yapıldığına tanık olduklarını dile getirdi.
Raporda, sınırda yaşayan köylülerin askeri hareketlilikten duydukları rahatsızlıkları, “Yerel seçimlerden 10-11 gün önce Yayladağı Suriye sınırında askeri sevkiyat ve mühimmat yığını yapılmaya başlandı. Bu yığıntılar daha çok Gözlekçiler, Çandır, Eğerci ve Kıyıgören köylerinin yakın yerlerine yapıldı. Giriş ve çıkışlar askeri kontroller altına alındı. Hatta köylerimizin boşaltılması gündeme geldi. Hepimiz tedirgin olduk ancak sonradan vazgeçildi” ifadeleriyle anlattıkları belirtildi.
‘KURŞUN KOKUSU VAR’
Raporda, nüfusunun büyük bir bölümü Ermeni olan ve yaşanan çatışmalar sonrası muhaliflerin kontrolüne geçen Suriye’nin Keseb kasabasındaki son durum, “Şu anda Keseb’te yaşayan Ermeni ve Alevi halklar yok artık. İşgalciler var. Keseb savaş işgali altında. Şu anda Keseb’te kan, kurşun ve barut kokusu var. İnsan cesetleri var, vahşet var. Bu savaşı ve katliamı yapanlar, Türkiye sınırlarından silahlarıyla, tanklarıyla, füzeleriyle ellerini sallaya sallaya Keseb’e girdiler” diye anlatıldı.

http://www.radikal.com.tr/turkiye/kesebten_gelen_ermeni_alevileri_kestiler-1186126

Yorumlar kapatıldı.