İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Savaştan kaçan Ermeniler yeni mahallelerine yerleştirildi

Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçan 23 Ermeni, Hatay’ın Samandağ ilçesinde Ermeni asıllı vatandaşların yaşadığı daha önce köy olan Vakıflı Mahallesi’ne yerleştirildi. Cumartesi akşamı Hatay’ın Yayladağı ilçesinde bulunan gümrük kapısından Türkiye’ye giriş yapan 23 kişilik Ermeni grup, Samandağ ilçesinde bulunan ve Ermeni asıllı vatandaşların yaşadığı Vakıflı Mahallesi’ne getirilerek buradaki pansiyona yerleştirildi. Mahalledeki soydaşları tarafından ilk olarak yiyecek, giyecek ve kişisel ihtiyaçları karşılanan Suriyeli Ermenilerin saç ve sakal tıraşları da yapıldı.

Suriye’deki savaştan kaçıp kendi soydaşlarının yanında kalmaya başlayan Aspet Curyan (68) muhalifler tarafından 2 araçla evlerinden alınarak sınır kapısına geldiklerini ve buradan da Türk yetkililer tarafından teslim alındıklarını belirterek, ‘Öncelikli olarak Yayladağı’nda karnımızı doyurdular ve Vakıflı’ya getirerek buraya yerleştirdiler. Şimdilik buradayız ve bizlere çok iyi bakıyorlar’ dedi.
Türkçe konuşan Zaven Hofsetyan (79) ise kendi ülkelerinde kalmayı istediklerini vurgulayarak, “Gerekirse bizi öldürün dedik ama dinlemediler. Çünkü biz hasta ve yaşlıyız dememize rağmen getirdiler. Suriye askerleri giderken ‘bizi de yanınızda götürün’ dedim. Tüm araçları vurulmuştu. Bize ‘yürüyebilirseniz sizi de götürelim’ dediler. Yürüyemeyeceğimizi söyleyince bizi bırakıp gittiler. Daha sonra evimize gelen muhalifler bizi götüreceklerini söyledi. Ben de ‘bizi götürmeyin yürüyemeyiz, bize birer kurşun vurun ölelim’ dedim. Onlar da ‘biz adam öldürmeyiz, sizi emin olan bir yere götüreceğiz’ dediler. Araçlarla bilmediğim yere götürdüler orada da 10 gün kaldık. Daha sonra bizi Türkiye’ye getirdiler ve Vakıflı’ya yerleştirdiler. Bize burada çok iyi bakıyorlar. Türk yetkililerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Vahan Hofsetyan’da (81) meydana gelen patlamalarda Keseb’teki evinin kullanılamaz hale geldiğini belirterek, ‘Suriye askerleri evimizi yıktı, içerisinde bir şey kalmadı. Bizler de buraya sığındık’ dedi.
http://www.sabah.com.tr/Yasam/2014/04/07/savastan-kacan-ermeniler-yeni-mahallelerine-yerlestirildi

Yorumlar kapatıldı.